Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | N | The Names        
           
 

THE NAMES

Bio (gebaseerd, zoals alle andere Names-materiaal dat ik al ooit zag, op de tekst van James Neiss/Nice in de hoesnotities van de in 1990 heruitgebrachte "Swimming + singles", zie bij website onderaan deze pagina)

 
Songs
 

Calcutta/Postcards :

"Calcutta"
56 sec. - 110 Kb.

"Postcards"
1 min. 8 sec. - 134 Kb.
songs : m. Smordynia
Productie : Martin Hannett
Jaar : 1981
Record co. : Factory

 
   

The Names zijn een groep die hun faam net zoveel danken aan hun platenlabel en producers als aan de eigenlijke kwaliteite van hun cold-wave muziek in de vroege jaren tachtig.

 

De groep kwam tot stand als "The Passengers" (een naam die ze zouden achterlaten na hun eerste release) in 1978, met muzikanten uit studentenkringen in het Brusselse. Hun aanvankelijke line-up maakte gebruik van een zangeres, en was gericht op de toenmalig heersende punk en new-wave trend. Ze wonnen een talentenwedstrijd, en kregen een één-single deal met WEA Belgium. Hun debuut werd de single "Spectators of Life" in 1979, rechtstreeks van de demo op het vinyl geslingerd.

Ondanks het gebrek aan reacties op de single, kwam er in 1980 toch een soort van doorbrak, met optredens in het voorprogramma van Magazine, Simple Minds ..., en een platendeal voor weer een single met het Engelse Factory label (ze overhandigde hun demo aan labelmanager Rob Gretton op een concert van Joy Division in de Plan K in januari 1980). "Nightshift" werd hiervan het resultaat, in een productie van Factory's huisproducer Martin Hannett (wiens carrière refernties bevat van bijvoorbeeld Buzzcocks, Durutti Column, Happy Mondays, Joy Division, New Order, OMD, Psychedelic Furs, Stone Roses, and the early U2), opgenomen in zijn thuisstad Manchester.

 

De single verkocht redelijk goed (bijna 5,000 ex. het meeste in het VK), op basis van de faam van het label. Zoals hun bio het later zou zeggen : "De song werd overschaduwd door Factory's "high label profile", dat voor inventieve groepen zoals Section 25, Crispy Ambulance, Minny Pops zowel een zegen als een vloek zou blijken). De carrières van al deze groepen werden immers verbrod door beschuldigingen van slaafse Joy Division-naäperij, beschuldingen die zouden aanhouden lang nadat de groepen volledige LP's vol met uniek en eigen materiaal zouden opnemen. En alhoewel het gewicht van het label in 1981 ongetwijfeld heel wat eenheden wist te verkopen, zou het later een jaar later een de commerciële doodsteek blijken."

Een tweede single "Calcutta / Postcards", werd in mei 1981 in Brussel opgenomen, en werd dan naar Hannett in Manchester opgestuurd. Alhoewel "Calcutta" (homo's zongen het klaarblijkelijk als "Quelle Cute Ass" vertelt de "petite histoire") in die dagen op heel wat minder bijval kon rekenen dan "Nightshift", is het in 2000 de in België bekendste Names-song (onder andere door opname in de "Wit-Lof From Belgium"-cd's).

 

Nog in 1982 gingen The Names op tour met "Les Disques Du Crépuscule"-label in de Benelux en Frankrijk (met onder andere Tuxedomoon, Marine, Isabelle Antena, Anna Domino), en hadden de voorrechte een John Peel-sessie te mogen opnemen (met Marine, die uit London terugkwamen als "Allez Allez"). Nog later maakten ze opnieuw de reis naar Manchester om daar op een kleine week hun enige full-album "Swimming" te gaan opnemen.

Alhoewel deze plaat (met watergeluiden tussen de songs) op goeie reacties werd onthaald, werd het niet echte een groot succes : de cold-wave periode werd al achtergelaten. Met een nieuwe drummer (Luc Cappelle had een motorongeval) namen ze nog een laatste maxi op (The Astronaut), maar op moment was het al duidelijk dat de Names er bijna door zaten. De reden : "zowel Sordinia als Deprez waren net afgestudeerd aan de universiteit en verloren daarmee hun studiebeurs. Vermits beiden niet echt zin hadden om op basis van werkloosheidsvergoedingen de groep in leven te houden, moesten ze op zoek naar een echte baan. Met buiten een wijdverspreide cult-aanhang nauwelijks een echt publiek, en met buiten het occasionele optreden en kleine copyright-vergoedingen geen inkomen uit de groep. Hierdoor kwam de muzikale carrière op de achtergrond". Sordinia werd filmcriticus/maker, Deprez ambtenaar, Den Tandt literatuurprofessor.

Leden :
- Marc Deprez (gitaar)
- Michel Sordinia (bas, zang)
- Christophe Den Tandt (synth)
- Luc Capelle / Michel Silverstein (drums)

Albums :
- Swimming (1982, Les Disques du Crépuscule)
- Swimming + singles (1990 heruitgebrachte CD, Factory Benelux)
Singles / 12" :
- Night Shift / I Wish I Could (1980, Factory)
- Calcutta / Postcards (1981, Factory Benelux)
- The Astronaut (1982, Les Disques du Crépuscule)

Singles (als The Passengers)
- Spectators of Life (1979, WEA Belgium. Also as a 12" on Celluloid)

Websites :
- The Names discography & information
- The Names story @ the wonderful The Crepuscule and Factory Pages
- The Names at a website about producer Martin Hannett

Forum :
- Lees de berichten over The Names
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over The Names toe

 

   
The Names
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up