Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | N | Neeka        
           
 

neeka

De nieuwe bio van Neeka vind je op www.muziekcentrum.be/neeka!

neeka is de artiestennaam Ilse Goovaerts, een vrouwelijke singer-songwriter in het muzikale vaarwater van Joni Mitchell, Ricky Lee Jones en Shawn Colvin.

 
Songs
 

van "neeka" (1999)

"This is not my home"
1 min 16 sec. - 150 Kb.

"The Gardener"
52,2 sec. - 102 Kb.

"Eve"
1 min 30 sec. - 176 Kb.

"Fight of the night"
60 sec. - 118 Kb.

song : Ilse Goovaerts
Producer : Staf Verbeeck
Jaar : 1999
Record co. : Oyster Records

 
   

De doorbraak van neeka kwam er in 1999, op 28-jarige leeftijd. Daarvoor had ze al vanaf haar achtste muziekschool gevolgd, kerkorgel gespeeld, een gitaar gekocht, zanglessen gevolgd en een groepje opgericht dat covers speelde van groepen als Indigo Girls, 10.000 Maniacs en Suzanne Vega. "Na verloop van tijd begon ik zelf nummers te schrijven, wat me veel meer voldoening schonk dan het spelen van covers. Mettertijd vroegen de songs om andere arrangementen en ging ik met andere muzikanten samenspelen. Toen we de cd opnamen bleef eigenlijk enkel nog de drummer over", vertelde ze aan De Morgen.

 

neeka won de talentenwedstrijd Rock Ternat, speelde enkele voorprogramma's (Flowers For Breakfast, Tribe ...), en werd opgepikt door het jonge maar ambitieuze Brusselse platenlabel Oyster Records. Met producer Staf Verbeeck (The Romans, Red Zebra, Kadril, Metal Molly ...) werd er op zoek gegaan naar muzikanten. Een demo die gestuurd werd naar Roland Van Campenhout viel in goede aarde : hij trommelde Lange Polle (B.J. Scott, Wolf Banes, Guy Swinnen ...) en Bart Denolf (een jazz-bassist) op.
Na een intensieve repetitieperiode ("de stemming zat er meteen in. Ik voelde me helemaal niet geïntimideerd door die muzikale zwaargewichten. Ze vroegen voortdurend of ik wel tevreden was over hun bijdragen, terwijl ik net vond dat ze zélf ruimte moesten krijgen om hun ding te doen."), vielen de nummers in een definitieve plooi en werd de plaat bijna live opgenomen in de Jet Studio.

De titelloze debuutplaat werd uitgebracht in april 1999 en viel bij de critici in redelijk goede aarde. Vergelijkingen met Patti Smith, Joni Mitchell, Suzanne Vega of zelfs Jeff Buckley waren niet uit de lucht. Een goeie zet van de platenfirma was alleszins om neeka te introduceren met een cover van Tom Robinson's "Listen to the radio (Atmospherics)". De engelse zanger kwam ook naar België om een aantal gastoptredens te doen (en tekende uiteindelijk zelfs bij het het Belgische platenlabel), iets wat de groep een aantal tv-optredens in Vlaanderen opleverde (zevende dag, morgen maandag..).

In de zomer van 1999 stond ze met een nieuwe groep (Roland en de zijnen hadden inmiddels weer nieuwe horizonten opgezocht) onder meer op het Dranouter Folkfestival, Marktrock, en het Crossing Border festival in Nederland.

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- neeka (Oyster Records, 1999)
Singles
- The Gardener (1998)
- This is not my home (1999)
- Eve (1999)

Websites :
- Mijn bespreking van haar debuut-cd
- Meer info en de officiële bio bij Oyster records

Forum :
- Lees de berichten over Neeka
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Neeka toe

 

   
Neeka
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up