Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | N | Novastar        
           
 

NOVASTAR

Novastar is de groep van zanger/gitarist Joost Zweegers, en maakt een emotioneel geladen vorm van rock ergens tussen Crowded House en Counting Crows.

 
Songs
 

"Ten-Eleven (live at RR)"
1 min 30 sec. - 177 Kb.
song : Joost Zweegers
Jaar : 1996
Record co. : Double T

"Wrong"
57,1 sec. - 112 Kb.
song : Joost Zweegers
Jaar : 1999
Record co. : WEA

"The Best is Yet to Come"
1 min 11 sec. - 141 Kb.
song : Joost Zweegers
Jaar : 2000
Record co. : WEA

 
   

Een eerste maal liet Joost Zweegers (geboren in Nederland, leefde daarna in Neerpelt tussen zijn derde en zeventiende, daarna enkele jaren in Eindhoven, en nu in Antwerpen) van zich spreken met het groepje The Sideburns. Dit garagerockgroepje haalde in 1992 de finale van Humo's Rock Rally (samen met onder meer Jef Mercelis, Nemo, dEUS, en achter de top drie van dat jaar, namelijk Charlie 45, The Beautiful Babies en Orgasmaddix). Op een single na, een cover van "I can't let Maggie go" (een hitje voor Honeybus in 1968) en de song "Julia" op de Rock-Rally cd, werd er van The Sideburns echter niet veel meer vernomen.

Vervolgens werd hij opgemerkt bij Milk The Bishop, de knappe popgroep van Armand Bourgoignie en Wouter Van Belle, waar hij live een tijd mee tourde in 1994.

In 1996 nam hij opnieuw deel aan de Rock Rally, en ditmaal meer succes : Novastar won immers (voor onder andere An Pierlé, Stonedigger, Arid, Tom Helsen en Hoodoo Club), waarbij vooral de trefzekere melodiën en knappe stem van de zanger werden vernoemd als sterkste punten. Op een tiental optredens na, werd het hierna echter opnieuw zeer stil rond de groep.
Met het geld van de Rock-Rally overwinning werd er immers, samen met o.m. Jo Francken, in Antwerpen een muziekstudio ingericht (Vita Nova), met daarin onder andere de mengtafel waarop ooit Queen's Bohemian Rhapsody werd gemixt. Deze studio kende onmiddellijk een vrij grote toeloop (Zita Swoon, Nemo, Soul Sucker, Noordkaap ...), zodat er van opnames voor Novastar niet veel in huis kwam. Joost Zweegers speelde wel nog een aantal optredens met een Beatles-covergroepje "The Beatles Revival Band".

 

In 1998 ging hij op zijn gemakje door met het opnemen van nieuwe songs, en tekende uiteindelijk ook een platendeal met Warner Music Benelux (net zoals zijn huisgenote An Pierlé overigens). In 1999 kwam er daardoor wat meer beweging in de zaak : de plaat was klaar (geproduceerd door Wouter Van Belle, bekend van Axelle Red, Gorki ...), maar nadat alle opnames achter de rug waren, viel het resultaat hem tegen : "het klonk allemaal heel knap, maar het was naar mijn gevoel niet de essentie. Ik vond dat de plaat niet genoeg raakte. Het zat erin hoor - als je de plaat vijf, zes keer beluisterde kwam het wel naar voren - maar het kon veel sterker uit de verf komen. Voor mij was dat een enorm probleem. Muziek is voor mij iets waar ik dag en nacht mee bezig ben, een kwestie van leven of dood. Ik wilde een plaat maken waar ik honderd procent achter stond. Dat was ik onderweg een beetje kwijtgeraakt", zei Joost in Humo.
Via de platenfirma werd John Luongo (Brian Adams, Fine Young Cannibals, Midnight Oil etc. etc. etc.) aangezocht om de plaat te hermixen : "Het klinkt nu allemaal minder zoet. Hij heeft meer ruimte gemaakt voor de stem : er zijn wat drums gesneuveld, wat strijkers, wat overtollige geluidjes. Ik heb er geleerd dat ik meer naar de essentie moet kijken : als wat je doet toevallig vlot en poppy is, dan moet je dat accepteren. Ik heb lang geprobeerd daarvan weg te vluchten, er iets anders van te maken dat het is."
De releasedatum van de plaat werd uiteindelijk gezet in de lente van 2000, maar er werd wel al het juweel van een single "Wrong" uitgebracht. Via een formatdoorbrekende radiovriendelijkheid schopte deze het hoog tot in allerlei hitparades en lijsten. Daarnaast kwam de groep ook in het nieuws doordat Lars van Bambost (gitarist van de beste Nederlandstalige rockgroep Noordkaap) bij zijn groep wegging en vanaf maart 2000 bij Novastar kwam spelen.

 

Toen de titelloze cd in februari 2000 uiteindelijk werd uitgebracht, was de receptie "glamoureus" te noemen: via een promotiecampagne in Humo werden er van de CD in de eerst twee weken immers al meer dan 20.000 albums verkocht, goed voor een eerste plaats in de album-hitlijst. Ook in Nederland wordt er inmiddels vol verwachting naar Joost en zijn groep uitgekeken, waarbij zelfs al een plaats op het Pinkpop-festival werd verworven. In België werd er op slechts twee zomerfestival gespeeld : als een van de headliners op het verwaaid Beachfestival in Zeebrugge, en voor een verkocht publiek op Marktrock.

De CD "Novastar" werd onder meer bekroond met een TMF-award als beste binnenlandse plaat voor 2000. Ook in het buitenland werd er getracht iets klaar te maken: Joost speelde een aantal solo-showcases van Duitsland tot in Amerika (waar de plaat in januari 2001 zal uitkomen, op het Atlantic label en met een serieus promotiebudget), en ging in het najaar op Europese tournee in het kielzog van K's Choice. Ondertussen hielp hij collega singer-songwriter Tom Helsen bovendien nog aan wat gouden tips en songs voor zijn "Tom is Doing Great"-cd.

Leden :
- Joost Zweegers (zang, gitaar, piano)
- Lars van Bambost (gitaar)
- Cathy-Ann van Volsem / Karel de Backer (drums)
- Jang Coenen (bas)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Novastar (WEA, 2000)
Tracks / CDS :
- Julia (with the Sideburns, Live at Humo's Rock Rally, EMI, 1992)
- "I Can't Let Maggie Go / Beauty Queen" (with the Sideburns, Play That Beat!, 1993)
- "Ten-Eleven" (live at Humo's Rock Rally, Double T Music, 1996)
- Wrong (Warner, 1999)
- The Best is Yet To Come (WEA, 2000)
- Cara Mia (WEA, 2000)
- Lost & Blown Away (WEA, 2001)

Websites :
- Novastar.be, de officiële & flashy site.
- De on-officiële website werd 2de in de "design the official Novaster site"-wedstrijd
- mijn bespreking van de debuutCD
- Novastar-fansite in Nederland
- fansite van Griezelsteentje
- Live video vanop Axion Beach Rock 2000 : song 1, 2, 3
- "Het is één grote trip", Joost Zweegers over 2000 in De Standaard
- Tabs voor een aantal Novastar-songs bij guitarfiles.be
- Interview uit mei 2000 met Veto op de site van Goddeau

Forum :
- Lees de berichten over Novastar
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Novastar toe

 

   
Novastar
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up