Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | R | Roland        
           
 

ROLAND

Pionier van de Belgische Blues- en Rockmuziek.

 
Songs
 

"A Tune for you"
57,9 sec. - 114 Kb.
song: R. Van Campenhout
Jaar : 1970
Record co. : CBS

"Fish on the hook"
43,7 sec. - 83 Kb.
song: R. Van Campenhout
Produced : Jean Blaute
Jaar : 1985
Record co. : Ariola

"A Man needs a plan"
38,1 sec. - 75 Kb.
song: Van Campenhout, Jean Blaute, Marc Didden
Produced : Roland.
Jaar : 1993
Record co. : !Play That Beat

 
   

De in Boom geboren Roland Van Campenhout begint, alhoewel hij de zoon is van een vroeggestorven jazzmuzikant, pas op 20 jarige leeftijd met muziek. Eerst met skiffle (the William & Roland Skiffle Group) en folk (speelt zelfs enkele jaren mee met het beruchte folkduo Miek & Roel), daarna meer in de bluesrichting. Zijn doorbraak komt er op Jazz-Bilzen in 1969.

Roland (of voluit Roland Van Campenhout) is vooral een live-artiest, maar op zijn platen weet hij toch altijd mee te evolueren met de geest van de tijd. De stijlen die hij hierbij aanraakt gaan van folk & blues over country, rock'n roll, rhythm & blues tot wereldmuziek.

In de jaren zeventig wordt hij lid van de groep van de Ierse gitarist Rory Gallagher en toert langsheen zowat elk cafézaaltje van België tot Singapore met zijn groep de Bluesworkshop, maar ook met artiesten als Ian Anderson, Leo Kottke en Tim Hardin. Of zoals zijn credo luidt : "Een café aan het swingen krijgen met een versterker en een microfoon, en dan naar huis te gaan met een paar duizend frank. Dat is waar Belgische pop op neerkomt. Al de rest is gezever."

Commercieel succes is dan ook niet hetgeen hij naar op zoek is, maar occasioneel komt het hem wel aanwaaien, zoals met de "poppy" plaat "79 cm per second" uit 1985, en zoals met de samenwerking met Arno Hintjens in "Charles et les Lulus".

 

Dit laatste project blijkt later een heel belangrijk project zowel voor Roland als voor Arno. Of zoals Arno later zei in een interview met Humo "Een van de belangrijkste aspecten van Charles et les Lulus was dat ik er Roland echt goed heb leren kennen. Daar wordt je als mens beter van. Dat is écht zo'n prachtige tiep en zo'n prachtige muzikant, die zich al een kwart eeuw door de industrie had laten naaien. Ik voel dat die door Charles et les Lulus een waardigheid heeft teruggekregen die bij zijn status past. En het beste : dat er heel veel jonge mensen naar komen kijken zijn. En die hebben Roland leren kennen. Als de groep alleen dààrvoor zou gediend hebben, is het voor mij als de moeite geweest".
Als tegenprestatie speelt Roland ook gitaar op het debuutalbum van Arno's vriendin Marie-Laure Béraud. In ruil daarvoor krijgt hij dan weer een song "Les Femmes" voor zijn plaat uit 1993 "Little Sweet Taste".

 

In 1993 produceerde hij "Antidote" van zijn "protégé" Pieter-Jan De Smet, en werkt hij ook aan de soundtrack voor de film "Mannen maken plannen", de vierde film van de Belgische regisseur & rockjournalist Marc Didden. Humo ontving de cd als volg "Zijne Lulu-heid weet als geen andere sfeer te creëren met niks dan een gitaar en een bottleneck (of een aansteker of een keukenmes) en wij zouden geld geven om hem samen met Ry Cooder op het podium te zien staan."

Hij nam deel aan de Johan Verminnen-tribute Spelers & Drinkers met zijn cover van "Rue des Bouchers".
Als hij niet in Signapore zit, tourt hij ook nog steeds rond : in 1997 deed hij dit samen met Jan Hautekiet (de toetsenspelende directeur van Studio Brussel), CÚsar Janssens (vroeger nog bij The Kids) en Vincent Pierins (bassist van Raymond van het Groenewoud) onder de naam "A Vapore". "Stoom zal er zijn . En Muziek ! Weze het nu het breekbare van het chanson, het pure van de folk, de oerkreet van de wereldmuziek, de verrassingen van de jazz of het rusteloze van de blues: wat je te horen zal krijgen blijft "Rolands", wat staat voor muziek, die uniek is en alleen van de grote bluesman zelf kan komen. Het wordt schoon, maar niet altijd proper, stevig maar niet luid." luidde de enigzins overspannen aankondiging.

In 1998 mocht hij naar de States om een interview af te nemen met zijn Amerikaanse tegenhanger : blueslegende John Lee Hooker (de artiest die hem inspireerde om in de muziek te gan met zijn concert in het legendarische Antwerpse café De Muze, ergens begin jaren zestig).

 

In de zomer bracht hij ook een nieuwe plaat uit, gevuld met covers (van Frankie Laine, Nick Drake, Bob Dylan, Ferre Grignard ...). Vermits "Waltz" echter bijna geheel onopgemerkt voorbijging, werd de plaat in november nogmaals uitgebracht, met een nieuwe platenmaatschappij (Virgin) en meer media-aandacht. Hij gaat ook opnieuw op toer door Vlaanderen, met muzikanten Marc Bonne, David Crane & Vincent Pierins, en gastoptredens van jonge leeuwen als Bruno Deneckere, Pieter-Jan Desmet en Steven de Bruyn (van El Fish).
In 1999 nam hij een CD op met de jonge vrouwelijke singer-songwriter Neeka en maakte ook deel uit van haar live-groep.

In 2000 ging Roland de hort op met de flamenco/folk icoon Wannes Van De Velde (net als Roland trouwens ooit winnaar van een ZAMU-lifetime achievement award) doorheen culturele centra, waarbij deze twee elkaars repertoire en dat van Dylan plunderden. Van dit project verscheen er in november 2000 ook een cd als "Nomaden van de Muziek", met daarop werk van beide heren en een aantal covers (onder andere een meesterlijke versie van Bob Dylan's "Masters of War", en een minder voor de hand liggende cover van Dr. Hook's "Blue Jeans".

In 2001 ging hij dan weer de hort op met de jonge bluesgroep El Fish, en ook dit gezamelijk project kreeg een neerslag op cd : "Waterbottle", met onder andere een verrassende cover van de van Grace Jones bekend geworden song "I've seen that face before (libertango)".

Koop CD's van deze artiest bij proxis

Albums :
- A tune for you (CBS - 1971)
- One step at a time (CBS, 1972)
- Live (Music For Pleasure, 1974)
- Movin' on (Music For Pleasure, 1975)
- Snowblind (Assekrem, 1981)
- 76 centimeters per second (Ariola - 1985)
- Good as bad can be (CNR - 1989)
- The last tribe (Indisc - 1990)
- Hole in my soul (CNR - 1990)
- Last Letter Home (Play That Beat,
- Mannen maken plannen - soundtrack (Play That Beat - 1993)
- Little sweet taste (Play That Beat - 1994)
- 50 (Play That Beat, 1994 - Limited edition cd)
- Waltz (Play That Beat - Virgin 1998)
- Nomaden van de Muziek (Roland + Wannes Van de Velde, Virgin, 2000)
- Waterbottle (Roland + El Fish, HKM, 2001)

Compilaties :
- 20 years (Ariola - 1983)
- Day by day, Blow by blow - an anthology (Ariola, 1994)

Websites :
- Blue Roland, website over Roland van Stefan Van Slycken.
- Roland & Wannes van de Velde - Nomaden van de muziek
- interview met Roland & Wannes over Nomaden in De Standaard

Forum :
- Lees de berichten over Roland Van Campenhout
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Roland toe

 

   
Roland
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

Tis page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up