Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | S | Liliane Saint-Pierre        
           
 

LILIANE SAINT-PIERRE

Een van de langst overlevende zangeressen in de Vlaamse (en Franse) showbusiness. Ze beschikt over een knappe altstem met soul, "die haar, mocht er een combinatie van goede smaak en rechtvaardigheid bestaan, het repertoire van de beroemde zwarte labels Stax en Volt had moeten indrijven", zoals Humo in 1997 betreurde.

 
Songs
 

 

 

"We gotta stop"
61,5 sec. - 121 Kb.
song : J.Graffagnino, E. Fransen
Jaar : 1964

"Als je gaat"
61,5 sec. - 121 Kb.
song : Clark Van Mere, Art Sullivan, Jacques Velt
Jaar : 1974

"Soldiers Of Love"
61,5 sec. - 121 Kb.
song : Marc De Coen, G.Spies, L.Keuninckx
Jaar : 1987

 
   

Liliane Keuninckx werd in 1948 geboren in Diest en begon aan een muzikale carrière via het circuit van de crochetwedstrijden. In 1964 werd ze ontdekt door Milo De Coster, een van de kleurrijke figuren van de Vlaamse showbizz van weleer. Hij lanceerde het zangeresje "Liliane" met de hit "We gotta stop".

saintpierre2.jpg (6673 bytes)Liliane & Jimi

"Die crochetwedstrijden, dat was gewoon een leuk tijdverdrijf voor het weekend. Dat ik regelmatig een eerste prijs kreeg, maakte het natuurlijk dubbel plezierig, maar geen moment dacht ik eraan met zingen mijn brood te verdienen. Tot ik ontdekt werd door Milo en in minder dan geen tijd beroepszangeres was".
Een verschijning op de Knokke Cup lanceerde haar ook internationaal en bracht haar in het gezelschap van grootheden als Roy Orbison, The Bee Gees, Jimmy Hendrickx, Gigliola Cinquetti en anderen.

saintpierre.jpg (5215 bytes)  

In 1968 won ze de liedjeswedstrijd "Canzonissima" en werd ze onder de hoede genomen door Claude François. Hij herdoopte haar tot "Liliane Saint-Pierre" en lanceerde haar carrière met veel succes in Frankrijk met als hoogtepunt een reeks optredens in de Parijse Olympia in het voorprogramma van Antoine.
"De invloed van Claude François was wel groot : hij bedacht meteen mijn look. Ik had lang haar, maar voor de eerste fotosessie moest ik al een kort kapsel van hem hebben. De fotosessie moesten we nadien overdoen omdat hij vond dat mijn Twiggy-pak te jongensachtig was, plus : hij wilde dat ik een pruik opzette. Ik vroeg me wel eens af "Moét dit allemaal wel", maar toch vind ik het een ongelooflijk geluk dat ik twee jaar met hem heb samen mogen werken. In ieder geval schaam ik me nog steeds niet voor het Franse repertoire dat ik toen heb opgenomen, terwijl ik me voor mijn Vlaamse (vb. "Eenzame boy") en Duitse (vb. "Leider leider leider") al wel eens heb geschaamd."

Geruzie tussen Milo De Coster (met wiens zoon ze ondertussen getrouwd was) en Claude François betekende echter ook het einde van haar internationale loopbaan. In 1970 trachtte haar manager haar carrière een nieuwe richting uit te sturen met het project "Glory Halleluja 2000", een groot religieus spektakel dat in kerken werd opgevoerd. "Dat was een grote sprong, maar Milo had weer een gat in de markt ontdekt. De kerken stroomden vol : het was een enorm succes. Wellicht zou zo'n spektakel nu niet meer kunnen, maar toen was de tijd er kennelijk rijp voor".
In 1974 maakte ze een come-back op het pop-front met "Als je gaat". Niet lang daarna volgde de breuk met Milo De Coster.

Nadien volgde een redelijk stille periode. Haar huwelijk liep spaak, waarna ze eind 1985 ging samenwonen  met Marc Hoyois, de echtgenoot van wijlen Ann Christy.

 

In 1980 waagde ze de eerste maal haar kans om naar het Eurovisie Songfestival te worden gestuurd met het nummer "Brussel". Dit mislukte, maar 7 jaar later werd ze wel uitgestuurd met het nummer "Soldiers of Love". Ze moest hiervoor wel niet ver reizen, want het festival werd toen georganiseerd in Brussel door de overwinning van Sandra Kim het jaar voordien. Ze eindigde op de 11de plaats.

In 1994 werd  ze uitgebreid gevierd voor haar 30 jaar durende carrière. Nadien volgde nog een opgemerkte verschijning met de jongens van Get Ready in "Geef me Tijd" en blijft ze, als enige van haar generatie van Vlaamse zangeressen (Anneke Soetaert, Marva, Tonia) circuleren in het circuit van de Vlaamse toptien.

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Mijn grootste successen (1968)
- Hier is .. Liliane St.Pierre (1969)
- Glory Hallelujah (1970 - uitgebracht in Nederlandse, Franse en Duitse versie)
- De duizend talen van het hart / Les milles langues de l'amour (1971)
- Liliane St. Pierre (1975 - Nederlandse en Franse versie)
- Jezus people 2000 (1978 - Nederlandse en Franse versie)
- Liliane St. Pierre (1988)
- In kontrast (1990)
- 31 jaar (1995)
- Ik ben wie ik ben (1997)
- Gewoon een vrouw (1998)

Websites :
- Liliane heeft een officiële site op http://www.ping.be/hcns/liliane

Forum :
- Lees de berichten over Liliane Saint-Pierre
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Liliane Saint-Pierre toe


 

   
Liliane St-Pierre
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up