Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | S | Samantha        
           
 

SAMANTHA

Zangeres die de oorspronkelijke versie van de wereldhit "Eviva España" vertolkte.

 
Songs
 

"Helicopter U.S.Navy 66"
59 sec. - 116 Kb.
song : Mayer, Buschor,
Mie Rakel
Productie : Basart
Jaar : 1970
Record co. : Basart

"Eviva Espana"
39 sec. - 78 Kb.
song : Caerts, Rozenstraten
Productie :A. Lelievre
Jaar : 1971
Record co. : Basart

"Tikke Takke Tango"
59 sec. - 116 Kb.
song : H.Silver, R.Pauwels
Jaar : 1978
Record co. : Monopole

 
   

Zoals zovele "vertolkers van het populaire lied" aan het eind van de jaren zestig en begin jaren zevenig was de opstapje naar de roem (en het tv-publiek) voor Samantha (geboren als Christiane Bervoets in Borgerhout in 1948) in het "songfestival" Canzonissima, waarin ze deelnam (samen met o.m. Rita Deneve) in het jaar 1967. Onder leiding van haar manager René Ingelberts nam ze ook onder meer deel aan de Knokke Cup.

Haar doorbraak kwam er enkele jaren later, in 1970, met de song "Helicopter U.S. Navy 66", een vertaling van een lied geschreven door het duo Henry Mayer & Georg Bushor. Van deze song, helemaal in de lijn van de tijdsgeest van het moment, werden er meer dan 25.000 exemplaren verkocht. Maar het succes van deze of andere liedjes van haar werd al snel compleet overschaduwd door de enorme hit die ze had met "Eviva España".

 

Deze song - een van de meest bekende die er in België ooit geschreven zijn, te vergelijken met Rocco Granata's "Marina", Technotronic's "Pump up the jam", Soeur Sourire's "Dominique" of Plastic Bertrand's "ça plane pour moi" - werd geschreven door Leo Caerts, met teksten van Leo Roozenstraten. Leo Caerts, een orkestleider en songschrijver voor onder ander Will Tura and others, had voor dit lied al meer dan 400 songs geschreven, maar sindsdien kwam er naar verluidt geen één meer bij. "Een succes van die grootte verlamt je. Wanneer het geld zomaar binnenstroomt, neemt dat de drang weg om door te gaan". Later zou Leo Caet wel nog een stukje muziekgeschiedenis schrijven doordat hij de producer was van de eerste twee albums van The Kids. Zijn zoon - Leo Caerts Jr. - is ook actief in de Vlaamse muziekbizz, piano spelend voor een aantal groepen (o.m. Johan Verminnen).

Op dit moment zijn er al meer dan 40 miljoen exemplaren van de song, gebracht door verschillende performer, verkocht, en is het lied een vrolijke traditional geworden, tot op voetbalvelden toe. De eerste opname blijft die van Samantha, maar ongelukkig genoeg voor haar was dit niet de versie die in andere landen een hit werd. In België werd haar versie echter wel de tweede best verkochte single van het hele jaar, op een zucht eindigend van "Un canto a Galicia" door Julio Iglesias. Maar in Nederland en Duitsland bijvoorbeeld was de hit-versie die van Imca Marina, en in Engeland en Scandinavië was het de Zweedes zangeres Sylvia die met de poen voor haar "Y viva España" ging lopen. Later werd ook een door orkestleider James Last heel erg succesvol.

 

De versie van Samantha (die ze ook opnam in enkele talen) ging "maar" ongeveer 450.000 keer over de toonbank. Toch kijkt de zangeres met grote voldoening terug op haar carrière. Zo vertelde ze Manu Adriaens : "Ik werd in Spanje als een koningin ontvangen. Televisieopnames in Madrid en Barcelona, iedereen zat achter me aan.Gelukkig had ik daar toen een goede manager: ik moest interviews doen in het Spaans, een taal die ik inderhaast fonetisch wat geleerd had. Voor de rest hielp mijn manager-buikspreker me. ... Ik ben er alvast niet rijk van geworden, Leo Caerts en Leo Rozenstraten wel, die hebben er toch een leuke villa aan overgehouden. Maar ik werd geleefd op dat moment. Niemand vroeg me iets. En ik had niet het zakelijke instinct om meer uit mijn contract te halen.".

Hoewel Samantha altijd verder is blijven zingen, kon de rest van haar productie hiertegen niet echt op. In 1974 had ze nochtans opnieuw een hit te pakken met "Ik hou van jou" (3 weken op nummer in de Vlaamse top 10). Tegen het einde van de jaren zeventig deemsterde haar ster echter weg. Bescheiden comebacks kon ze wel nog maken, bijvoorbeeld in 1988-1989 met het lied "Niet met mij" en een nieuwe versie van "Eviva España".

Koop CD's van deze zangeres bij proxis

Releases :
- De Zwaluw (S, 1967)
- Vakantiedroom (S, 1969)
- Net als een jongen (S, 1969)
- Helicopter U.S. Navy 66 (S, 1970)
- Arizona Man (S, 1970)
- Hey, Mr. Caddilac (S, 1971)
- Eviva España (S, Basart, 1971)
- Feest by Don José (S, 1972)
- Yamaho, Yahmahé (S, 1972)
- Oh Suzanna (S, 1973)
- Nachten van Parijs (S, 1973)
- Ibiza (S, 1974)
- Ik hou van jou (S, 1974)
- Ik verlang naar jou (S, 1975)
- Casino de Paris (S, 1975)
- Lieve blauwe zwaluw (S, 1975)
- Eviva Samantha (LP, 197?)
- Was ik maar in spanje geboren (S, 1976)
- Enrico (S, 1977)
- Tikke-takke tango (S, Monopole, 1978)
- In España (S, 1982)
- Domenico (S, 1983)
- Vanavond (S, 1985)
- Niet met mij (S, 1988)
- Zon en amore (S, 1989)
- Eviva España - new version (S, 1989)
- Het beste van Samantha (CD, 199?)

Websites :
- De duitse tekst van Eviva Espana, met midi-file. "Die Sonne scheint bei Tag und Nacht, Eviva Espana", zoals gezongen door Imca Marina.
- De Engelse tekst van deze evergreen "Oh, this year I'm off to sunny Spain, eviva Espana"
- en de Spaanse tekst van Y viva España "Por eso se oye este refrán, Que viva España"
- de muziekhandel van de zoon van Leo Caerts

Forum :
- Lees de berichten over Samantha
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Samantha toe

 

   
Samantha
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up