Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | S | Sigmund und Sein Freund        
           
 

SIGMUND UND SEIN FREUND

Duo uit het Westvlaamse Meulebeke dat eind jaren tachtig, begin negentig de wereld verblijdde met elektro-wave, industrial en noise-muziek.

 
Songs
 

Uit "See Emily Play" (1988)

"Song for Bodil"
1 min. 24 sec. - 164 Kb.

"Touch the spot"
2 min 22 sec. - 278Kb.

songs : S.U.S.F.
Produced : S.U.S.F.
Jaar : 1988
Record co. : Antler

 
   

Zelf stelden ze zich in 1985 aan de wereld voor met de woorden : "Een aktueel geluid - een creatief proces van pure emotie. Tegelijk dansbaar, aangrijpend, agressief en bevreemdend. Een combinatie van structuur en improvisatie. Hard, schokkend, wild, chaotisch, onheilspellend. Muziek die zowel positief als negatief kan ervaren worden maar die een intense reactie oproept. Wanhoop en orgasme - therapeutisch ?".

 

Hiermee schakelde de groep zich in een ganse beweging van groepen en projecten die in dezelfde periode met dit soort muziek bezig waren : Front 242, Poésie Noire, the Neon Judgement, Parade Ground, à;Grumph, A Split Second, The Klinik ... Op de eerste drie groepen na speelde het verhaal van deze beweging wel grotendeels in de marge van de toenmalige muziekscene af.

Aanvankelijk beperkten Sigmund en zijn vriend zich tot live-optredens en cassettes in eigen beheer met neerslagen van deze optredens. Wel zorgde de groep onmiddellijk voor veel ophef : in Humo ontsponnen zich eindeloze discussies tussen voor- en tegenstanders. Wel opmerkelijk is dat ze zonder enig platenwerk in het voorprogramma speelden van industriële groepen als Laibach, SPK, Psychic TV... tot in de Amsterdamse Paradiso toe.

 

In 1987 tekenden ze een contract met Antler en brachten simultaan twee maxi's uit ("Secret" en "Sacred"), naar eigen zeggen de neerslag van twee strikt van elkaar gescheiden perioden. In Mad In Belgium n° 6 werden deze niet echt enthousiast onthaald : "Menig outsider zal deze geluidsbrij als revolutionair bestempelen. SIGF is echter niet meer dan een doorgedreven Throbbing Gristle-cliché in Belgische natte dagen."

Een jaar later volgde de full-LP "See Emily Play" - geen relatie met Pink Floyd btw - door Antler aangekondigd als "Blues zoals die in dit miserabele decennium dient te worden vervaardigd : schier ondraaglijke spanningsvelden, huiveringwekkende emotionele erupties, een palet met hoofdzakelijk schrille en logge klanken, een aan zelfdestructie grenzende intensiteit".

Later volgden nog een LP bij Antler (Love Lust Leave) en twee CD's op het Manifesto-label, waarbij de groep op "Gasp" meer richting gothic leek te evolueren. In 1992 kwamen ze nog uitgebreid aan het woord in een special over de Belgische rock in Paul King's "MTV 120 Minutes". De groep bleef ook toeren in het underground-circuit doorheen Europa.

GroepsLeden :
- x1 (guitar, vocals, special effects, electronic rhythms)
- x2 (synthesizers, tapes, trumpet, electronic rhythms)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Live at the studio (K7, 1985)
- Live-Tracks (K7, 1985)
- Amsterdam 18/4/86 (K7, 1986)
- Secret (12", Antler, 1987)
- Sacred (12", Antler, 1987)
- See Emily Play (LP, Antler, 1988)
- Innate (MLP, 1988)
- Glory To the Newborn King (12" Antler 1989)
- Love Lust Leave (LP, Antler, 1989)
- In Theory & Practice (CD, Manifesto, 1992)
- Gasp (CD, Manifesto, 1993)

Websites :
- niks gevonden

Forum :
- Lees de berichten over Sigmund & Freund
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Sigmund & Freund toe

 

   
Sigmund und Sein Freund
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up