Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | S | Sint Andries MC's        
           
 

SINT ANDRIES MC'S

Hiphop uit 't Stad.

 
Songs
 

"Represent 2000 Antwaarpe"
58,9 sec. - 115 Kb.
Jaar : 1999
Record co. : Mental Recordz

"Werelduniek"
1 min 8 sec. - 134 Kb.
Jaar : 1999
Record co. : Mental Recordz

 
   

Sint Andries MC's (genoemd naar een wijk in Antwerpen) bestaat uit de rappers Too Tuff en KG (Kei-djee). Too Tuff is de alias van Tom Van Dijk, in het dagelijkse leven medewerker van een socialistisch europarlementslid, en eigenaar van een hiphopverleden met Fresh Beat Productions en en Hi Tec 3 (waarvan destijds ook Ya Kid K van de monsterhit "Pump up the Jam" met Technotronic deel van uitmaakte) en Souterrain Productions.

De groep onstond uit een project van ABN's Quinte : die zocht voor een verzamel-LP "Frithop is dood" immers een heel aantal in het Nederlands rappende groepen. Omdat Too Tuff pas ook had meegewerkt aan "ABNormaal" op het nummer "Politie Pollutie", werd ook hij gevraagd. Die zette voor deze gelegenheid snel een project op poten met de jonge Antwerpse rapper KG (doe het zelver, een tijd lid van Free Rhyming Projects) en DJ Serious voor de beats, wat resulteerde in het nummer "Represent 2000 Antwaarpe".

 

Dit nummer werd opgepikt door een aantal radiostations en werd - ondanks het feit dat het niet als single verkrijgbaar was - een dikke radiohit begin 1999 ("Antwerpen heeft zijn volkslied" titelde het Nieuwsblad). Deze grappige rap in het Antwerps met een vette beat eronder kwam duidelijk op het gepaste moment.
Zelf zien ze het gebruik van het Antwerps zeker niet als een gimmick "Ik vind het zeker even serieus als andertalige rap. Goed, er zijn wel veel Nederlandstalige dingen uitgebracht die niet echt up to the standard waren. Platenlabels zitten momenteel ook druk te shoppen. Maar wij willen hiphop maken die qua skills, beats, scratches, flows en punchlines naast de Amerikaanse stuff kan staan." zie TT aan Humo. "Je merkt ook dat de scène groeit, dat ze beter en professioneler wordt. Het is een competitie, een struggle for life en alleen de beste blijven over. De Belgische hiphop is nog altijd underground en dat is een heel goeie zaak. Zo kunnen rappers hier nog hun zin doen en zijn nog niet gerecupereerd door de business zoals in de States".

Enkele maanden nadien scoorden Sint Andries MC's al een tweede hit, met hun eigenlijke debuutmaxi "Werelduniek". Ze trokken ook samen met een reeks andere groepen van de "Frithop is dood"-cd (zoals ABN, Krewcial, Vaginaal en Philly Bustaz) op tour door België en Nederland.
Een volledige cd (met waarschijnlijk ook een aantal nummers in het Engels erop) wordt gepland voor na de zomer. Too Tuff heeft zich ondertussen daarnaast ook nog opgewerkt tot een verdienstelijk columnist (hij rapporteerde in "Metro" van De Morgen over het reilen en zeilen in het Sint-Andries kwartier) en werd dan journalist bij P-Magazine.

GroepsLeden :
- Too Tuff (aka Tom Van Dijk)
- KG
- DJ Serious (beats)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Werelduniek (1999, Mental Recordz / Bang!)
- Hiroshima stijl (2000, Mental Recordz)

Websites :
- het pre-Sint-Andries MC's verleden van Too Tuff bij Rawbeats
- De site van Mental Recordz

Forum :
- Lees de berichten over Sint Andries MC's
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Sint Andries MC's toe

 

   
St-Andries MC's
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up