Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | S | Soul Sucker        
           
 

SOUL SUCKER

Soul Sucker is een geschift Antwerps gezelschap dat flirt met r&b, rock, musical, lounge, polka, fifties en honky-tonk. Of zoals muziekkrant Oor het in 1998 omschreef: "Er zijn in de popmuziek al de nodige ondenkbare fusies gebakken. Het Antwerpse kwartet Soul Sucker houdt er wel een heel merkwaardige visie op na : zij overgieten New Orleans r&b met een easytune-sausje. De basis van hun popliedjes wordt doorgaans gevormd door blues-shuffelende drums, een in de tweede lijn pingelende piano, een rauw ontregeld gitaartje en een honds tevreden brommende tuba. Het hangt allemaal gevaarlijk dicht tegen de r&b-pastiche aan, maar is het steeds net niet".

 
Songs
 

"Bus 32"
49,4 sec. - 97 Kb.

"The girl with the golden teeth"
61,5 sec. - 115 Kb.

"Prinsenpolka"
42,9 sec. - 84 Kb.

"Bizzy People"
46,1 sec. - 90 Kb.

written : Soul Sucker
Produced : SS & Jo Francken
Jaar : 1996/1997
Record co. : Sue!

"Dirty Thing"
55,4 sec. - 109 Kb.

"I'll Be Gone"
47 sec. - 115 Kb.

"Soul Sucker"
1 min 3 sec. - 124 Kb.

"Funky Beat"
60 sec. - 121 Kb.
written : Soul Sucker
Produced : Thomas De Prins & Gino Campenaerts
Jaar : 1999
Record co. : Sue!-records

 
   

De groep werd opgericht eind 1995 in groot-Antwerpen, met mensen die vroeger speelden bij Prince Thomas en in het orkest van Guido Belcanto. De line-up bestond van bij het begin al vast, met o.m. Gino Campenaerts (broer van de voormalige Kommeniste- en Pitti Polak-drummer Bob) en de volumineuze verschijning van Didier Heggerick. Deze zorgt met zijn tuba en trombone (die gebruikt worden als baslijn) voor een groot stuk van het eigen geluid van Soul Sucker.

 

Gedebuteerd werd er in augustus 1996 met een eerste John Barry-achtige single "The Girl With The Golden Teeth" - met onder meer Buni Lenski van het later DAAU als een van de strijkers. Ondanks het originele geluid werder er naar verluidt maar 11 (allemaal gehandtekende) exemplaren van verkocht. In oktober van hetzelfde jaar ging het echter veel beter met "Bus 32", een single die veelvuldig op de radio was te horen en ook in het buitenland voor belangstelling rond de groep zorgde. De song had de bus die in Antwerpen langs de Leien rijdt als onderwerp en werd omschreven als "een borrelend potje prettige rock'n'roll met retro-invloeden". Ze verzorgden een reeks live-optredens, onder meer in het voorprogramma van Jools Holland, die liet weten "A Nice sound! Good songs. Send me a copy of the album when it's finished!"

In April 1997 volgde de eerste full-cd "Light", die werd geproduceerd door Jo Francken (Zap Mama, Evil Superstars, Moondog Jr ...). De titel van de cd was een goede aanduiding van de inhoud "lichtvoetig, licht en luchtig". In de pers werd het ding alleszins goed ontvangen. Zo schreef de gevreese mvs in Humo bijvoorbeeld "Soul Sucker slaan in hun muziek een brug tussen de straathoek-ambiance van New Orleans en de verlichte show-trappen in Las Vegas. Amusant, opwindend en hogelijk entertainend van de eerste tot de laatste noot" en kwam "the Bulletin" met de leuke omschrijving "Tom Waits zonder verkoudheid en met nieuwe batterijen".

In 1998 ging de groep op clubtoer in samenwerking met The Seatsniffers onder de naam "Expo 98", en werd de cd "Light" ook in Nederland uitgebracht. Daarbij werd er onder andere ook live voor het Nederlandse radioprogramma Leidsekade in de Amsterdamse Paradiso gespeeld. 5 songs van deze knappe sessies kwamen terecht als extra tracks bij de single "Bizzy People".

 

In 1999 kwamen ze uit de studio tevoorschijn met de cd "Soul Sucker Is Everything" die werd voorgesteld op een Ketnet-fuif in de Kaaiman in Antwerpen. De single "Dirty Thing" wist weinig opschudding te veroorzaken, ondanks de "kinky" video met onder meer een verschijning van Gina Divina, het vrouwelijke alter ego van Guido Belcanto. De receptie in de pers was nog steeds lovend,

Aan het het einde van de zomer werd er echter verontwaardigd vastgesteld dat vrijwel niemand Soul Sucker had uitgenodigd op de zomerfestivals. Een stuk werd goedgemaakt doordat twee songs ("Soul Sucker" & "Funky Beat"), verschenen op de door Alex - Hooverphonic - Callier samengestelde soundtrack bij de Vlaamse film met Mickey Rourke "Shades".

In 2000 dook Thomas de Prins ook op als (blinde) pianist in de swingende mambo big band El Tattoo del Tigre.

Leden :
- Thomas De Prins : vocals, piano's
- Jan Blieck : guitars
- Didier heggerick : tuba, sousaphone, trombone
- Gino Campenaerts : drums, percussion

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Light (Shut Up & Eat!, 1997)
- Bizzy People / Live at Paradiso (6-tracks, Shut up & Eat!, 1998)
- Is Everything (Shut Up & Eat, 1999)
- 2 tracks on "Shades - music from the original soundtrack" (Sony, 1999)
singles :
- The Girl with The Golden Teeth (CDS, 1996)
- Bus 32 (CDS, 1996)
- Dirty Thing (CDS, SUE!, 1999)
- Ordinary (CDS, SUE!, 1999)

Websites :
- Bespreking van "Soul Sucker is Evertything"
- Officiële pagina's over de groep op de site van SUE!-records

Forum :
- Lees de berichten over Soul Sucker
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Soul Sucker toe

 

   
Soul Sucker
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up