Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | S | Soulwax        
           
 

SOULWAX

Avontuurlijke Belgische rock-groep rond de Dewaele-broers, die de scene opstormde met muziek in de traditie van Soundgarden en The Black Crowes, en later nog veel meer invloeden als Prince, Beck en 80's kitsch in hun krachtige en grappige mix mengde.

 
Songs
 

Uit "Leave the Story Untold"

"Kill your darlings"
60,9 sec. - 120 Kb.

"Caramel"
61,0 sec. - 120 Kb.
songs : Soulwax
Productie :Chris Goss.
Jaar : 1996
Record co. : Play it again Sam

Uit "Much Against Everyone's Advice"

"My Cruel Joke"
55,4 sec. - 109 Kb.

"Conversation Intercom"
60,4 sec. - 127 Kb.

"Saturday"
56 sec. - 111 Kb.

"Too Many DJ's"
59,4 sec. - 117 Kb.
songs : Soulwax
Productie : David Sardy.
Jaar : 1998
Record co. : PIAS

 
   

De kern van de groep wordt gevormd door Stephen en David Dewaele, zonen van een van de vroegste radio-DJ's : Zaki. Stephen hierover : "We zijn opgegroeid tussen duizenden platen. Tussen de bio's, de platen en de merchandising. Dus is het logisch dat David en ik samen muziek hebben ontdekt. Toen wij in muziek geÔnteresseerd raakten, kropen we op zolder en vonden daar de meest onvoorstelbare dingen. Ongelofelijk. De eerste singles van Jimi Hendrix. The Beatles ook. Mijn vader was de eerste in BelgiŽ die van Apple en EMI dingen kreeg. The Small Faces hebben nog bij ons thuis geslapen. Stan Getz is ook bij ons geweest. - citaat uit een interview uit 1996 van de groep met de Belgische krant Het Nieuwsblad". Stephen Dewaele was ook een van de maker van het televisieprogramma "Rock Rapport", dat korte tijd liep op Kanaal 2.

In 1995, maken ze hun debuut met een EP genaamd "2nd Handsome Blues", via een opgemerkte deelname aan Debuutrock.

 

Voor hun debuutplaat "Leave the Story Untold" wilde de groep samenwerken met producer Chris Goss (van Masters of Reality, Kyuss ...), dus vonden de opnames plaats in CaliforniŽ ("Niet het LA. van coke, babes and party-people, maar erg low-budget. Chris Goss heeft serieus onder zijn prijs gewerkt. Hij heeft voor ons minder gevraagd dan een normale Belgische producer. Hij wou het echt doen. Hij vond onze muziek goed, verfrissend. Anderen ook, technici, studio's... iedereen heeft daar aan een laag tarief gewerkt. Niet voor onze mooie ogen, hoor. Maar omdat Chris Goss daar een gerespecteerd cultfiguur is. Als hij iets doet, denkt iedereen van: waar is hij nu weer mee bezig?"
Het resultaat van deze uitstap mocht gehoord worden. Zoals Humo destijds schreef : "Men fluisterde dat de zonen van Zaki in een groepje zaten. Een goed groepje, voegde men daar voor de goede orde aan toe. Hoe goed Soulwax wel is, valt vanaf heden vast te stellen op hun debuut-cd "Leave the Story Untold". ... de messcherpe gitaar van David Dewaele kerft op de juiste plaatsen door je hersens, een ritmesectie springt met donderend geraas bij en zanger scheurt de teksten uit zijn longen los. Sire, dit is jong geweld, onrust van het hart die in melodieuze banen wordt gedwongen, wild en woedend lawaai, jazeker : rock'n'roll." Jacky Huys was minder onder de indruk : "Waarom Soulwax - very retro overigens - per se de Black Crowes willen naspelen, is ons een raadsel".
Hoe het ook zij, "Kill your darlings" en "Caramel" werden terechte radio-hits.

In 1998 hadden ze de eer te kunnen werken samen met de Duitse groep EinstŁrzende Neubauten in hun "Ende Neu" project. Ze remixten een versie van de fluistersong "Stella Maris". David deed ook de productie van een paar singles van de eveneens in Gent gevestigde groep Das Pop.

 

In 98 trok de groep ook opnieuw de studio in om hun tweede plaat "Much Against Everyone's Advice" op te nemen. De producer voor deze is Dave Sardy (van Barkmarket), die net daarvoor ook nog met een andere Belgische groep samengewerkte : Evil Superstars.
Als vooruitgeschoven single werd "My cruel joke" uitgebracht in juni, met een belangrijk stuk van de vocalen gebracht door de Amerikaanse zangeres Traci Bonham.
"Much Against Everyone's Advice" toonde aan dat Soulwax beslist was gegroeid in tussentijd, met tal van nieuwe invloeden die in hun nog steeds erg krachtige mix van muziek waren geworpen (strijkers, beats en loops, met een speelsheid à la Prince of Beck) en met veel meer afwisseling tussen de tracks. Beste track van de CD was wellicht het overweldigende "Too Many Deejay's" met de legendarische lijn "If only I could sell myself the way that even I would buy" en een erg grappige video waarin de grooste losers als DJ's worden opgevoerd (nogal eens geen beetje een ironisch statement, vermits Stephen & David ook een erg actieve carrière als DJ's hebben uitgebouwd naast hun activiteiten in Soulwax, als de"Fucking Dewaele Brothers").
Deze CD - bijzonder stijlvol uitgevoerd met faux-45rpm/singles covers voor alle tracks in het boeje en op de cover - betekende in elk geval de definitieve doorbraak van de groep in België en Nederland, en gaf de groep genoeg momentum om ook verder buiten de grenzen indruk te maken. In 2000 speelden ze op die manier (strak in het pak gestoken en met glitterplaatjes als backdrop op het podium) op bijna alle grote Europese festivals (Glastonbury, Werchter, Rock am Ring ...), waarbij hun speelse en toch krachtige podiumact fans in heel Europa bijwon.

In maart 2000 leverde Soulwax een bijdrage aan het "Glittering 2000"-project - Belgische groepen coveren songs uit het tijdperk van de glamrock - door een versie te maken van Marc Bolan en T.Rex's "Children of the Revolution". Ondertussen ging hun tour rond "Much against everyone's advice" maar door en door, terwijl de Dewaele broertjes ook hun DJ-shows bleven doen en op TMF een eigen programma kregen (Alter8). Zeker op de Britse eilanden werd men meer en meer bewuest van de kwaliteit van Soulwax, overtuigd door hun grappige videoclips (een met gigantische S.O.U.L.W.A.X.-letters die de groep te grazen nemen), waarbij Soulwax op last van BBC-Radio1 zelfs als een van de "hippest thing in town" beschouwd werd in 2000.

Voorjaar 2002 zou er eindelijk een derde Soulwax aankomen.

Leden :
- Stephen Dewaele (zang, toetsen, percussie)
- David Dewaele (gitaren)
- Piet Dierickx / Stephane Misseghers(drums, loops)
- Stefaan/Stef Van Leuven (bas)
- Inge Flipts (keyboards)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- 2nd Handsome Blues (MCD, PIAS, 1995)
- Kill Your Darlings (CDS, 1996)
- Leave The Story Untold (CD, Play it again Sam, 1996)
- Caramel (CDS, 1996)
- Great Continental Suicide Note (CDS, 1996)
- My Cruel Joke (CDS, 1997)
- Much Against Everyone's Advice (CD, PIAS, 1998)
- Much Against Everyone's Advice (CDS, 1998)
- Conversation Intercom (CDS, 1998)
- Saturday (CDS, 1998)
- Soulwaxmas (promo-CDS - cover or "Last Christmas" - 1998)
- Too Many DJ's (CDS, 1999)
- When Logics Die (CDS, 1999)

Websites :
- www.soulwax.com : de officiële (en wacky) site, met een pak gratis remixen ...
- tourdates en meer info vind je ook op de website van [PIAS]
- Tabs van Soulwax-songs bij guitarfiles.be
- www.soulwax.co.uk, een engelse fan-site
- dewaeles.soulwax.com, site die focust op de buiten-soulwax-activiteiten van Stephen & David.
- Kill Your Darlings, erg volledige fan site door Caroline

Forum :
- Lees de berichten over Soulwax
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Soulwax toe

 

   
Soulwax
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up