Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten |T |El Tattoo Del Tigre        
           
 

EL TATTOO DEL TIGRE

Grootschalig Vlaams mambo orkest, of zoals Stoffel Verlackt dit project op zijn homepagina aankondigde: "Recht vanuit het broeierige Havana-aan-de-Schelde speelt voor u ten dans: het 28-koppige Nedercubaanse Showorkest El Tatttoo del Tigre. Bruine Rum ! Tito Puente ! Brylcreem ! Machito ! Havana-sigaren ! Yma Sumac! Spaans met veel haar op! en vooral : MAAAAAAAAAAM-BO!!!!"

 
Songs
 

"The Bumblebee"
46 sec. - 91 Kb.
song : Rimsky Korsakoff

"The Crickets sing for Ana Maria"
49 sec. - 98 Kb.
song : Marcos Valle

"Mambo n°8"
35 sec. - 69 Kb.
song : Damaso 'Perez' Prado

"Malambo"
1'28 sec. - 174 Kb.
song : Moises Vivanco

Jaar : 2001
Record co. : Munich Records

 
   

Het oudste bericht over El Tattoo del Tigre dat ik terugvind dateert van maart 1998, toen Benjamin Boutreur uit Zita Swoon en Flowers for Breakfast stapte "om zelf een big-band en een latino-salsa-band of zoiets te beginnen". Samen met Tom Hautekiet (Kakkewieten, grafisch ontwerper van Zita Swoon of bvb Rock Werchter), Stoffel Verlackt (Metal Molly, Flowers for Breakfast) en Carlo Mertens (Wizards of Ooze, Flat Earth Society ...) was inderdaad het plan gerezen om een big band samen te stellen en daarmee een swingende mambo show op poten te zetten. Tom Hautekiet daarover : "Ik zag een big band in een Antwerps café. Dat klonk zo goed. Ik begon platen van Perez Prado te verzamelen. Die sfeer. Héét! En ze konden zingen. Ambiance! Nogal wat anders dan de duffe elektronische pop van de jaren '80. Dat wilde ik dus ook. Héte muziek maken."

Leden voor het orkest werden geronseld bij de Kakkewieten (een bende muzikanten, acteurs en andere kwieten, bekend geworden via Bart Peeters' "Vliegende Doos"-shows), bevriende muzikanten (vb. Kobe Proesmans en Steven Van Gool van Wawadadakwa, Thomas de Prins van Soul Sucker ...) en sessie-muzikanten. Theo Mertens (vader van Carlo, en gereputeerde jazzmuzikant) bleek bovendien bereid zijn enthousiasme in het project te storten "Ze hebben me gevraagd om mee te doen en ik heb gezegd dat het meteen góed moest zijn. Echt góed! En de enige manier om goed te zijn is goeie muzikanten te hebben. Toen ik deze band voor het eerst hoorde, zat het ritme goed. En in de mambo is het ritme de basis van alles. Daarom doe ik mee."

 

Het repertoire van El Tattoo del Tigre werd samengesteld uit het klassieke mambo-repertoire, met nummers van Perez Prado (de historische uitvinder van de mambo, die door Cubaanse rumba-ritmes te vermengen met Amerikaanse big band swing de meest toegankelijke variant van de Zuid-Amerikaanse dansmuziek uitvond), Machito, Mario Bauzo, Moíses Simón, Consuelo Velazquez of Marcos Valle. Buitenbeentjes waren bijvoorbeeld werk van Yma Sumac (de "inca-prinses" met een onwaarschijnlijk hoge stembereik, door Esmé Bos na de nodige zanglessen kundig nagebootst) en een zeer kundige bigband-uitvoering van Rimsky-Korsakoff's "Flight of the Bumblebee"

Een eerste keer kwam de groep naar buiten tijdens "De Nachten", een tweedaagse kunstenhappening in de Antwerpse Singel in januari 2000, en dit optreden miste zijn effect niet: "people didn't know what was happening, even regular Kakkewieten followers who knew something about weirdness sat with their mouths open for the first ten minutes. A mindblowing mix of Latin-American music". Er was immers bovenop de muzikale show ook nog gedacht aan de visuele uitwerking, waarbij Adriaan van den Hoof (Discobar Galaxy) en Peter van den Begin (Raf & Ronny) met veel gevoel voor machismo optraden als ceremoniemeesters. Ongelooflijk genoeg werden ze hierna meteen getekend voor een topplaats op Rock Werchter, en vermits er over de groep nog niet veel bekend was, waren ze daar voor velen dé verrasing van het festival. Later op het jaar volgden nog optredens op de Lokerse Feesten en Boterhammen in de Stad.

 

In 2001 werd besloten El Tattoo del Tigre ook op (titelloze) CD vast te leggen. "Daar is intern wel een beetje discussie over geweest, in de trant van: 'Is dat eigenlijk wel nodig, een cd uitbrengen met allemaal nummers waarvan al heel goede versies op plaat te vinden zijn?' Maar uiteindelijk zijn dit de nummers zoals wij ze spelen. En ook de klank is niet onbelangrijk: dit is toch iets meer hifi dan de versies van weleer. Plus: dit is een goed visitekaartje, om meer optredens te krijgen". Daarvoor werd een paar dagen de Ancienne Belgique afgehuurd. Stoffel: "We hebben ons hier gewoon in de AB op het podium gezet, we hebben micro’s rond alle instrumenten gezet, we hebben ook de zaal gebruikt als galm, we hebben op geen enkele moment digitale galmen gebruikt." Het humor-aspect van de live-uitvoering werd niet gebruikt in de songs zoals ze op de CD belandden.

De CD werd op 9 mei voorgesteld aan een kokende Ancienne Belgique. Peter Vanthygem in De Standaard daarover : "Natuurlijk is het te gek voor woorden: een Vlaamse big band die hip wordt met de populaire muziek van de jaren veertig. ... De plaat maakt het niet duidelijk: is dit een klucht, of is het de heren ernst? Het concert maakte het iets duidelijker: het is hen ernst, maar als goeie Belgen zien ze het surrealisme van de opzet gauw in. En ze gedragen er zich naar ... Straf orkest, dat zeker. Ervaren lui die het repertoire lieten bruisen zoals het hoort. ... Over de vocalisten had ik al meer twijfels. Een paar konden amper zingen, dat was duidelijk. Maar wanneer ze samenzongen, viel het wél goed. Met zijn achten defileerden ze graag voorbij, in kitscherige retrostijl, met van die ijverige Andrew Sisters-lachjes die vroeger de helden aan het front moed moesten geven ... Op die manier werd het geheel een bizarre combinatie van willen, niet steeds kunnen, dan ook niet écht willen, en soms plots wél kunnen."

Ondertussen zijn er ook al allerlei nevenprojecten en -projectjes uit El Tattoo del Tigre ontsprongen, zoals "Tres Tristes Tigres", waarin Esmé Bos, Benjamin Boutreur & Bart Voet melancholische levensliederen uit allerlei culturen en taalgebieden interpreteren, of het Pieter Embrechts Famøsorkest (blazers zonder bläsers), waarin 8 muzikanten en 1 zanger-verteller een swingend concert brengen dat wordt afgewisseld met fantastische verhalen en gedichten van grote en kleine schrijvers.
Belangrijker wellicht is dat een aantal van de leden van El Tattoo ondertussen ook aan het werken zijn aan eigen materiaal, en dat het de bedoeling is van de volgende CD dus niet alleen een hoogst swingend, maar ook een origineel werkstuk te maken.

In 2001 stond de groep onder andere op "Chapeau Europe" (spektakel op de Brusselse Grote Markt ter meerdere eer en glorie van het Belgische voorzitterschap van de E.U.) en Marktrock Leuven. Ook in december gaat de groep opnieuw op tournee door het land. De concertdata en -plaatsen daarvan vindt u in het forum.

Leden :
- Kobe Proesmans (congas, bongos, timbales)
- Stoffel Verlackt (timbales, drums, guitar)
- Junior Mthombeni (bongos, congas)
- Tom Hautekiet (Percussion, vocals)
- Thomas de Prins (Piano)
- Carlo Mertens (trombone)
- Pieter Lamotte (bass trombone)
- Lode Mertens (trombone)
- Frederik Heiremans (trombone)
- Serge Plume (trumpet)
- Nico Schepers (trumpet)
- Guy Hennaut (trumpet)
- Olivier Botson (trumpet)
- Theo Mertens (trumpet)
- Hugo Boogaerts (tenor sax, flute)
- Tom Mahieu (tenor sax, flute)
- Sara Meyer (alto sax)
- Benjamin Boutreur (alto sax)
- Marc De Maeseneer (baritone sax)
- Steven Van Gool (upright bass)
- Bart Voet (vocals, guitar)
- Esmé Bos (vocals)
- Tine Embrechts (vocals)
- Nele Bauwens (vocals)
- Peter Embrechts (vocals)
- Koen de Graeve (vocals)
- Adriaan van den Hoof, Peter Van den Begin, Zulma Echavarria, Marlielis Gomez Bisset, Kristof Roseeuw, (masters of ceremonies, dancers ...)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- El Tattoo del Tigre (CD, Munich Records, 2001)

Websites :
- Video-interview en reportage tijdens de opnames van de debuutcd bij Fun2Go
- El Tattoo del Tigre-pagina op de site van Munich Records
- Interview met Stoffel Verlackt, Kobe Proesmans & Esmé Bos bij Radio 1 Tropical
- en nog een interview met dezelfde mensen, bij Mao Magazine
- Bespreking van de debuut-cd op Kkunst
- Mambo Kings bewijzen dat blank kan swingen, artikel in De Standaard

Forum :
- Lees de berichten over El Tattoo Del Tigre
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over El Tattoo Del Tigre toe

 

    El Tattoo Del Tigre
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up