Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | T | John Terra        
           
 

John Terra

Vlaamse charmezanger uit de jaren zeventig, die zich nadien wist op te werken tot succesvol producer van talent in het showbizz-wereldje.

 
Songs
 

"De dag dat 't zonlicht niet meer scheen"
88,3 sec. - 173 Kb.
song : N. Daum, W. Schüler, Johnny Hoes
Producer : Harry Silver
Jaar : 1981
Record co. : Gnome Records

 
   

Johnny Terwingen, zoals hij in 1951 in Hasselt/Maasmechelen werd geboren, begon zijn muzikale carrière bij het orkest van zijn oom "The Ramblers". Daar werd hij opgemerkt door manager Robert Bylois (manager van Adamo, Ann Christy ...). De artiestennaam Terra werd verkregen door de samentrekking van de namen van zijn ouders (Terwingen en Ramaekers). Bylois deed zijn pupil het eerst proberen op de (lucratievere) Franse markt (vb. Adieu, Fille de mes rêves). Nadien werd overgeschakeld op nederlandse "schlagers", die zorgden voor bekendheid in Vlaanderen.

 

Gedurende de jaren zeventig reeg hij de hits in de Vlaamse top 10 (en de Belgische top 30) aan elkaar, met als uitschieters "Iemand heeft je pijn gedaan" en "Is er een ander ?" uit 1973, toen hij samenwerkte met Jean Kluger. Nadien volgde een overstap naar Philips en nog een reeks hits in 1976 ("Verliefd voor de eerste keer", "Als je de taal van de liefde verstaat"). Hierna raakte de carrière van de zanger echter in het slop.

In 1981 maakte hij een verrassende comeback via de Baccarabeker (een wedstrijd waarbij ploegen van artiesten het tegen elkaar opnemen) en de single "De dag dat het zonlicht niet meer scheen" (een door Johnny Hoes vertaalde Duitse schlager). Deze song werd een grote hit (7 weken op 1 in de Vlaamse top 10), maar zorgde ook voor een ander soort bekendheid : de groep Arbeid Adelt! maakte een soort prettig gestoorde punkparodie "De dag dat het zonlicht ..."op het nummer (met als refrein "de dag, de dag, dat het zonlicht, zonlicht niet meer scheen, dat was de dag de dag dat John, John met mijn vriend verdween"). De - al dan niet gespeelde - woede van de Vlaamse zanger zorgde voor een mini-rel.

 

Vanaf eind jaren tachtig kwam John Terra minder en minder omwille van eigen muzikale prestaties in het nieuws (in 1996 legde hij trouwens definitief de microfoon neer), maar wist hij wel een lucratief bedrijf uit te bouwen met zijn fijne neus voor "vlaams talent".
Als kapitein van de Limburgse Baccarabeker draagt hij zo de historische verantwoordelijkheid de ontdekker te zijn van mensen als Dana Winner, Patrick Onzia, Erik Goossens (Leopold 3), Kim 'Kay, Lisa Del Bo (hij was mede-auteur van "Liefde is een kaartspel", de inzending voor het eurosongfestival 1996) en Vanessa Chinitor (eurosongfestival 1999). Hij blijkt ook over een interessante "schuif" te beschikken met daarin hitgevoelig materiaal (zo lag de europese danshit "Lilali" er een jaar te wachten en ook de song "Like The Wind" van Emma Philippa voor Vanassa Chinitor lagen daar al drie jaar in). Wie weet wat er nog uitkomt.

Grootste Hits
- Iemand heeft je pijn gedaan (1973, 6)
- Is er een ander (1973, 3)
- Nooit of nooit (1974, 16)
- A la espagnla (1974, 13)
- Verliefd voor de eerste keer (1976, 21)
- De dag dat het zonlicht niet meer scheen (1981, 12)
- Ik weet niet waarom (1982, 28)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- John Terra (EMI, 1970)
- John Terra (EMI, 1973)
- John Terra (Philips, 1975)
- John Terra (Gnome, 1981)
- Samenblijven (??, 1991)

Websites :
- geen gevonden.

Forum :
- Lees de berichten over John Terra
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over John Terra toe

 

   
John Terra
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up