Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | T | Tjens Couter        
           
 

TJENS COUTER

Na een eerste poging met het groepje "Freckleface", richten Arno Hintjens en Paul Decoutere in 1972 de groep Tjens Couter op (naar hun beider familienamen). Deze groep verdient een belangrijke plaats in de Belgische muziek omdat het de directe voorloper was van België's beste groep : T.C.Matic, en omdat het in deze groep was dat Arno zich voor het eerst in de belangstelling werkte.

 
Songs
 

"Saturday Night Queen"
70,3 sec. - 138 Kb.
song : Hintjens, Decoutere.
Jaar : 1975

"The javatrot"
60,6 sec. - 106 Kb.
song : Hintjens, Decoutere.
Jaar : 1976

"Gimme what I need"
70,9 sec. - 139 Kb.
song : Hintjens, Decoutere.
Jaar : 1977

"Honey Bee"
57,6 sec. - 113 Kb.
song : Hintjens, Decoutere.
Jaar : 1978

"If it blows (Let it blow)"
72,0 sec. - 141 Kb.
song: Hintjens, Baelen
Produced : Mike Butcher.
Jaar : 1979
Record co. : IBC/EMI

 
   

Freckle Face, de voorloper, werd gesticht in het begin van de jaren zeventig en was een bluesgroep. Zij namen één plaat, genaamd "Freckle Face"op in 1972.

 

Na enkele jaren veranderden de companen hun groepshaam in Tjens Couter en speelden op de straat en in bars tot ze op een goeie dag producer Karl Bogard tegen het lijf liepen en door hem op het label Dwarf getekend werden. Daar brachten ze in 1975 een eerste singel, "Saturday night Queen". Hierop volgde ook de debuutplaat "Who cares", maar deze weet maar weinig belangstelling los te weken.

In 1997 (na een tweede single "The Javatrot") worden Ferre Baelen en Rudy Cloet bij de groep gehaald (de naam wordt gewijzigd in Tjens Couter en de TC Band). Met een krachtiger geluid doen de singles "Honey Bee/The Milkcow" en "Gimme what I need/In my Eye" het bijzonder goed. Het laatste nummer was luidens de overlevering zelfs terug te vinden op de juke-box van de legendarische CBGB's in New York (de zaal waar onder andere Talking Heads, The Ramones, Patti Smith ... ontdekt werden).

De tweede plaat, "Plat du jour" werd uitgebracht in 1978. Hierop kan je onder meer een gedenkwaardige cover vincen van Rufus Thomas' zijn "Walking the dog" (een song die Arno later nog zou hernemen in het repertoire van Charles et les Lulus).

 

Na de single "If it blows (let it blow)", begint de transformatie van Tjens Couter naar T.C.Matic. De naamsverandering wordt officieel in 1980, om de overgang van redelijk traditionele R&B naar een meer modern geluid in de verf te zetten.

Paul Decoutere verlaat de nieuwe groep al na een paar maanden (en wordt er vervangen door Jean-Marie Aerts). Arno over dit vertrek : "Dat vond ik een heel spijtige zaak, want hij was na al die jaren een echte goeie maat geworden. Maar spijtig genoeg was hij een echte bluesgitarist, en daar kon ik niks mee doen in mijn nieuwe groep. Ik heb een tijdje geprobeerd om hem op mijn eigen trip mee te sleuren, maar dat was egoïstisch. Je kan niemand dwingen om muziek te spelen waar hij niet achter staat, hoe brilliant die muzikant ook is.".

Paul Decoutere zelf ging ook nog verder met muziek maken. Zo maakte hij deel uit van Partisan (met Ferre Baelen) en bracht hij 16 jaar later nog een solo-plaat uit.

Leden :
- Arno Hintjens (vocals)
- Paul Decoutere (guitar)
- Ferre Baelen (bass)
- Rudy Cloet (drums)

Albums :
- Who cares (IBC/EMI - 1975)
- Plat du jour (IBC/EMI - 1978)
Compilaties :
- Tjens-Couter 1975-1980 (IBC/EMI - 1980)
- Tjens-Couter, A complication (BMG - 1991)
Singles :
- Saturday night queen / Sitting in the park (Negram - 1975)
- The javatrot / Asking myself all day (Dwarf, 1976)
- Honey Bee / The milkcow (Big Bear - IBC/EMI - 1977)
- Gimme what I need / In ly eye (IBC/EMI - 1977)
- Walking the dog / Forget the rest (IBC/EMI - 1978)
- Let it blow / Dance with me (IBC/EMI - 1979)

Websites :
- meer info over Tjens Couter op de Arno-website.

Forum :
- Lees de berichten over Tjens Couter
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Tjens Couter toe

 

   
Tjens Couter
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up