Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | V | Zjef Vanuysel        
           
 

ZJEF VANUYTSEL

Vlaamse liedjesschrijver en zanger uit de jaren zeventig.

 
Songs
 

"De zotte Morgen"
62,6 sec. - 123 Kb.
song : Zjef Vanuytsel
Year : 1970
Record co. : Philips

"Hop Marlène"
48,9 sec. - 96 Kb.
song : Zjef Vanuytsel
Year : 1970
Record co. : Philips

"Zal je dan nog voor me zorgen ?"
58,0 sec. - 114 Kb.
song : Zjef Vanuytsel
Year : 197?
Record co. : Philips

 
   

Geboren in Mol in 1945, startte Zjef Vanuytsel met zingen en componeren als student aan de architectuurafdeling van Sint-Lucas in Brussel, ergens rond het jaar 1966. Van dan af vergaarde hij langzaam volgelingen tot hij zijn platendebuut maakte in het jaar 1970. Samen met een nieuwe generatie Vlaamse artiesten (Kris de Bruyne, Jan De Wilde, Rum, Raymond van het Groenewoud, Johan Verminnen) kwam hij toen op de voorgrond.

De plaat "De zotte morgen" wordt tot op de dag vandaag nog altijd beschouwd als een van de beste kleinkunstalbum, een echte klassieker met nummers als "De zotte morgen", "Houten kop", "Ik weet wel mijn lief" en het vrolijke hitje "Hop Marlène". Van de plaat werden er meer dan 100.000 exemplaren verkocht (platinum dus), een indrukwekkend aantal voor een plaat met simpele, directe en doorvoelde liedjes.

Tijdens de jaren zeventig ging Zjef door met opnemen en verzamelde hij ook een achtergrondgroep voor zijn optredens. Hij bracht nog drie albums uit, met daarop songs als "De massa", "Tussen Antwerpen en Rotterdam" en "Mijn beste vriendin".

In de jaren tachtig werd de markt voor nederlandstalige muziek kleiner en kleiner (vermits er een nieuwe generatie de macht had gegrepen in de Belpop-jaren). Na een laatste plaat in 1983 ("Tederheid"), gaf hij er de brui aan en richtte hij zijn schreden opnieuw richting architectuur. Over dit vaarwel : "Ik ben in 1985 gestopt omdat ik altijd al mijn beroep als architect wilde uitoefenen, en je kunt daar niet op je vijftigste aan beginnen. Toen ik als zanger bezig was, had ik het gevoel dat ik dat niet tot mijn zestigste kon doen. Hoewel, als je ziet hoe een Clapton en een Joe Cocker op hun leeftijd nog goed bezig zijn."

Zjef Vanuytsel treed enkel nog sporadisch op. Zo deed hij in de zomer van 1998 een tour in het kader van Vlaanderen-Europa 2002 (het project van Vlaams minister-president Vandenbrande in het kader van de 11-juli vieringen). Hij benadrukte echter dat dit geen "comeback" was voor het Het Nieuwsblad : "Ik leef eigenlijk graag in de anonimiteit. Succes, dat heb ik genoeg gehad. ... Ik zou wel graag hebben dat er van de liedjes iets overblijft. Want als je helemaal niets meer doet, dan is het risico groot dat de geschiedenis je na een tijdje gewoon vergeet."

De zanger heeft nog plannen om een aantal nieuwe songs ("dat mis ik het meest : het schrijven") neer te pennen en ze samen met een selectie van zijn oudere werk aan de CD toe te vertrouwen.

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- De Zotte Morgen (Philips, 1970 - LP)
- Er is geen weg terug (Philips, 1973 - LP)
- De zanger (Philips, 1976 - LP)
- De Stilte van het land (Philips, 1978 - LP)
- Tederheid (Philips, 1983 - LP)
Compilations :
- Portret (Philips, 1981 - Dubbel LP)
- Het Beste van Zjef Vanuytsel (Philips, 1989 - CD)

Forum :
- Lees de berichten over Zjef Vanuytsel
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Zjef Vanuytsel toe

 

   
Zjef Vanuytsel
Bio
Releases
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up