Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | V | Venus        
           
 

VENUS

Theatrale en akoestische rockgroep met sterke live-act.

 
Songs
 

"Pop Song"
86 sec. - 169 Kb.
song : Venus
Productie : Mike Butcher
Jaar : 1998
Record co. : BMG

"She's so Disco"
59 sec. - 117 Kb.
song : Venus
Productie : Venus
Jaar : 1999
Record co. : Sonica

"I am the Ocean"
64 sec. - 127 Kb.
song : Venus
Productie : Venus
Jaar : 1999
Record co. : Sonica

 
   

De groep Vénus onstond uit een theaterproject, waarbij Mark Huygens (gitaar/zang) en Christian Schreurs (viool) muziek maakten voor een theaterproductie. Onder invloed van deze ervaring gingen ze op zoek naar bijkomende mensen om een groep (met onder meer drummer Thomas van Cottem, ex-Juniper Boots en de acteurs Patric Carpentier en Walter Janssens) te vormen "die iets theatraler werkt, maar toch akoestisch, dus die inspiratie haalde uit de expressie die muziek voor theater moet hebben, maar die dan toch eigenlijk louter een rockgroep zou zijn. De bedoeling was van gewoon een bandje te maken dat repeteert en toffe muziek maakt", aldus Walter Janssens (de gerecruteerde contrabassist, die de groep echter in de loop van 2000 zou verlaten). Als naam werd gekozen voor Venus, de godin van de liefde en planeet (die trouwens bezocht werd door de satteliet Cassini/Huygens) "omdat wij willen verwijzen naar die planeet en wij met onze muziek ook een eigen planeet creëren, een eigen sfeer, zowel scenisch als muzikaal. Wij hebben zekere punkemoties, live, maar ook zeer melancholische, lyrische partijen."

 

De bedoeling van de groep was "een eigen geluid te ontwikkelen : alhoewel de meesten van ons muziekacademie gedaan hebben en onze violist zowat alle prijzen behaald heeft die je in dat wereldje geacht wordt behaald te hebben, is het zeker niet onze bedoeling om technisch zo goed mogelijk te spelen. Tijdens de optredens laten we die achtergrond echter achterwege : de ene keer strijken bas en viool harmonieën die door de stem ondersteund worden, een andere keer staan wij percussief geluiden te maken en martelen we als het ware onze instrumenten. Onze drummer speelt dan weer zonder hi-hat, waarmee hij volgens mij op wereldvlak een buitenbeentje is", aldus weer Walter Janssens (in De Morgen, augustus 1998). In 1998 kreeg de groep voor de kans een mini-CD Royalsucker voor het BMG-label op te nemen, in een productie van Mike Butcher (bekend van zijn werk voor onder meer Arno and Pieter-Jan Desmet), hetgeen enkele deuren opende en hen toeliet om via de organisatie Court Circuit een aantal optredens in Frankrijk af te werken.

 

Daar liep de zanger Georgia Poli, de bassiste van de italiaanse groep Cisma, tegen het lijf, en uit deze band groeide een Italiaanse tour. Hierbij werden nauwe banden gesmeed, en tekende de groep een platencontract bij het alternatieve Italiaanse label Sonica Factory uit Firenze. In tussentijd kwam Venus ook nog in het nieuws door een aantal spektakels in de Hallen van Schaarbeek met het programma "Kiss from the Ghost", waarbij dans, theater en muziek vermengd werden in een voorstelling rond "het uur van de hond", de overgang tussen dag en nacht.

In 1999 kreeg Venus op deze manier de kans om een debuut-cd op te nemen in de Florentijnse studio's van hun nieuwe label. "Welcome to the Modern Dance Hall" werd ondertussen met heel wat verwachting tegemoet gezien, vermits de bijzonder succesvol verlopen tour in Italië ook in België en Frankrijk ter ore was gekomen. Bovendien maakte de groep in 1999 op het festival Printemps de Bourges een bijzondere indruk en werd er als beste debuterende groep gekozen. In tegenstelling tot hun live-show (ingekleed en belicht door vijfde groepslid Patric Carpentier) en ondanks de originele aanpak, kon het album echter niet altijd rekenen op onverdeeld positieve kritieken.

Voorafgegaan door de enigszins ontypische single "She's so Disco", werd de cd aanvankelijk vooral in Frankrijk ("Vénus, c'est the Velvet Underground qui rencontre The Waterboys") en Italië ("L'arte dei Venus si contrappone con straordinaria efficacia allo strapotere del rock anglosassone, eludendone i cliché ed i luoghi comuni. Raramente accade di confrontarsi con musicisti così creativi e talentuosi") goed ontvangen, waar de groep dan ook een zekere cultstatus verwierf. Eind 1999 ging de groep door een zeer moeilijke periode, nadat contrabassist Walter Janssens besloot de groep te verlaten. Deze moeilijkheden werden echter overwonnen, en met Pierre Jacqmin werd een nieuwe bassist gevonden.

 

In België (en vooral in Vlaanderen) bleef de erkenning nog heel wat langer uit, maar in de zomer van 2000 krijgt de groep wel de kans om zich live waar te maken (via een goede plaats op onder meer Werchter, Dour, Lokerse Feesten en Dranouter). Een speciale performance, tijdens Les Nuits Botanique in Brussel met het Ensemble Musiques Nouvelles met Renaud LHoest, werd ook op cd gezet en in het najaar van 2000 uitgebracht als "The Man Who Was Already Dead".

In 2001 wil de groep een adempauze inlassen, alhoewel in de tweede helft van het jaar al opnieuw aan een volgende CD zal worden gewerkt.

Leden :
- Marc Huygens (zang / gitaar)
- Christian Schreurs (viool)
- Walter Janssens / Pierre Jacqmin (bass)
- Thomas Van Cottom (drum)
- Patric Carpentier (scenografie)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Royalsucker (BMG, 1998)
- Welcome to the Modern Dance Hall (Sonica, 1999)
- The Man Who Was Already Dead (Sonica, 2000)

Websites :
- Officiële website bij Sonica Faktory
- bespreking van "Welcome to the modern dance hall"
- Live MP3's bij Vitaminic Italië
- Venus bij Interieur Nuit
- Webcast van Italiaans live-concert
- Foto's van Vénus Live in het e-zine Nameless
- Venus-voorstelling in het radioprogramma Cucamonga
- Bespreking van "THe man who was already dead"
- Venus live concert at the Eurockéennes 2000
- Interview met Marc Huygens over deze plaat bij Planet Internet

Forum :
- Lees de berichten over Venus
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Venus toe

 

   
Venus
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up