Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | W | Wizards of Ooze        
           
 

WIZARDS OF OOZE

Wizards of Ooze zijn een hyperfunky Belgische groep, gebaseerd in Antwerpen.

 
Songs
 

 

From "The Dispster" :

"Fuzzball"
60 sec. - 118 Kb.

"Tripping"
74,5 sec. - 146 Kb.

"Big Mama"
88,3 sec. - 173 Kb.

"The Bone"
56,9 sec. - 112 Kb.

songs : A Horse, a bucket and a spoon.
Procuded : Tops / Revalk
Jaar : 1994
Record co. : Backbone

For songs from "Almost .. Bikini" click here

 
   

Begonnen in de jaren negentig onder de naam "Vibes Ahead Alliance" als epigoon van het "Jazz-dance" genre (Gilles Peterson, Young Disciples, US3, Jamiroquay, Guru ...). De kern van de groep zijn Wim Tops en Peter Revalk, die daarvoor ook al speelden in kleine disco-funk groepen, en zich aan experimenten met house, techno en raggamuffin waagden. In 1992 wordt een jazzy demo goed ontvangen door platenfirma Creastars, die onmiddellijk besluiten wat studiotijd te investeren in Tops en Revalk. Hun debuut is de EP "The Bone" die in oktober 1992 het daglicht zag. Deze (grotendeels) instrumentale track is sindsdien een klassieker geworden en werd een clubhit in de Benelux en Engeland, en kwam terecht op talrijke compilaties, waaronder "Totally Wired 10" van het Londense label Acid Jazz.

 

Omwille van auteursrechterlijke redenen moet de groep in 1993 van naam veranderen. De kern van de groep blijft dezelfde, maar wordt nu wel wat uitgebreider (voor de live-optredens waren ze trouwens al met 7, onder de naam Vibes Ahead Allstars).

Een jaartje later debuteren ze als de Wizards of Ooze met de plaat "The Dipster". De muziek blijkt heel wat gevarieeerder dan het genre, vermits er ook duidelijk soul, fusion en psychedelica te horen valt, dat alles gelardeerd met breed uitgesmeerde Moog en Hammond-orgels. Andere kenmerken van de groep zijn de hoge stemmtjes van de twee voormannen, de onvoorspelbare tempowisselingen en de tamelijk debiele teksten, die ze publiceren als "A horse, a bucket and a spoon". Enkele voorbeelden :

Fuzzball :
Fuzzball, You're my Taj Mahal,
'cos you got it all, Fuzzball
Fuzzball, You're my baby doll,
And now I've got it all, Fuzzball

Big Mama :
Big Fat Mama, Big fat brother,
Big fat daddy, And they all love each other
Big mama don't need me, Big mama is fine,
She's a big killer lady, with a big black behind
Big love allmighty, And she knows what it is,
I would die, for a Big Mama kiss

Zambeezy :
The dipster is back in full zambeezy outfit
She dipped and dived and has arrived
Superzam, hyperbam the main beezy operator
And together we'll be zambofied
Hail zambeezy queen of the dipsters mother of zambo
Thy mud will be molded and thy dip will be mine
And forever we'll dip and dive

"Trippin'" en "Fuzzball" worden radio-hitjes in 1994 en het volgende jaar touren ze doorheen heel Europa. In 1996 brengen ze hun tweede plaat "Bambee!" uit.

 

Deze plaat is nog gevarieerder dan de eerste en bevat ook gastvocalen van Marie Daulne & Sabine Kabongo (van Zap Mama, voor wie bandleden Luk Michiels en Bruno Meeus eerder een bijdrage leverden voor hun plaat "Seven"). De plaats is minder instrumentaal dan de eerste.
Enkele besprekingen : " Wat u moet verwachten? Neem de beste fusion-groep aller tijden (Chick Corea's Return to Forever), de funk van James Brown, synthesizerpret à la Tangerine Dream en zelfs een snufje hardrock, en u komt aardig in de buurt. Dit is Zappa op z'n Vlaams: cool, nerveus, grappig, triestig, moeilijk, makkelijk... Géén plaat kortom voor wie houdt van coupletje-refreintje-coupletje, en dus vreesbaar maar hoogstwaarschijnlijk zo oncommercieel als de pest."
Of : "Meer dan ooit blijkt uit het fenomenale "Bambee!" dat veelzijdigheid een natuurlijke eigenschap is van het tweekoppige Wizards-brein. Het is beslist origineler en creatiever dan zijn voorganger "The Dipster". De donkere melancholische parel "Dusty Pieces", de eerste single van de plaat, drijft op een stevige beat en verrast de nietsvermoedende luisteraar met een verassingsaanval van door merg-en-been gaande violen. In het sprankelende "Patrice", verkent Zap Mama's frontvrouw Marie Daulne onontdekte zangregisters en de Nederlandse zangeres Trijntje Oosterhuis is "de levenslust zelve " op de partyfunk track "Hifi". The Wizards flirten ook met hardrock en metal op de "Buttgrabba" openingstrack. En de "versterkte beton"-grooves van "Sunnycruisers" en "Phaser" verschroeit je oren."

In 1997 gaan ze opnieuw uitgebreid op tournée. In 1998 duiken ze opnieuw in de studio en treden bij gelegenheid op op de zomerfestivals (bvb. Jazz Bilzen Revival).

 

In 1999 verschijnt er eerst een grappige zomersingle "Big Red Balloon", en in september "Almost .. Bikini". Dit blijkt hun meest poppy plaat tot nog toe, met knappe songs, grappige solo's, melige teksten en meer gecontroleerde gekte.

In december 2000 volgde echter minder prettig nieuws : de groep houdt ermee op. Er zal nog een kleine clubtour volgen in maart, april en mei van 2001, maar dan zullen de Wizards of Ooze ophouden te bestaan ...
"We hadden met onszelf afgesproken dat we deze beslissing zouden nemen als de derde cd ons niet in een comfortabelere positie zou plaatsen. Toen die cd, Almost... bikini, niet de verhoopte verkoopcijfers haalde en de Duitse platenfirma van de Wizards bovendien over de kop ging, was voor de groep de maat vol." zie Wim Tops aan de Gazet van Antwerpen.
Wel werd meteen duidelijk dat het einde van de Wizards of Ooze niet noodzakelijk het einde van de samenwerking in de tandem Tops-Revalk zal betekenen, vermits ze al aankondigden opnieuw in de home-studio te zitten knutselen, en het resultaat daarvan zou "Opnieuw weirde shit" zijn.
De vaarwel-tour start op 3 maart in Merelbeke, gaat dan naar Kortrijk (De Kreun, April 12), Turnhout (Wollewei, April 19), Ieper (JOC, April 21), Leuven (Stuc, April 25), Gent (Vooruit-café, April 26), Hasselt (Muziek-o-droom, April 27), Brussel (AB-club on May 3rd) en eindigt in Antwerpen Antwerp (Monty, May 6th).

Leden (op "The Dipster") :
- Wim Tops : Fender Rhodes, clavinet, Moog, zang
- Peter Revalk : Hammond, guitar, Wurlitzer, synths, zang
- Hugo Bogaerts : saxofoon, fluit
- Luk Van Tilborgh : trompet, trombone, vibes
- Bruno Meeus : drums
- Luk Michiels : bas

Koop CD's van deze groep bij proxis

Platen (Wizards of Ooze) :
- Big mama (Maxi, 1993)
- Gravitude (Maxi, 1994)
- The Dipster (CD or 2LP, Backbone Records, 1994)
- Bambee (CD, Backbone Records, 1996)
- Almost ... Bikini (CD, Backbone Records / CNR, 1999)
Platen (Vibes Ahead Alliance) :
- The Bone (Maxi - EMI, 1992)
- Psychovibes (Maxi - Vba, 1993)

Websites :
- Bespreking + meer van "Almost ... Bikini" op deze site.
- Kleine site bij hun platenfirma Backbone (Arcade/CNR)
- Interview met Wim Tops (in Swedish, of cøurse)
- Korte beschrijving van de groep bij Leidsekade (Nederlands radio-programma)
- Wizards of Ooze op het DRUM Rhythm festival 1997 (engels)
- Uitgebreide bespreking van "Bambee" door Rogier Verkade

Forum :
- Lees de berichten over Wizards of Ooze
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Wizards of Ooze toe


 

   
Wizards of Ooze
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up