Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | Z | Ze Noiz        
           
 

Ze Noiz

Gitaargroep die eind jaren tachtig en begin negentig tot de meestbelovende van deze contreien werd gerekend.

 
Songs
 

"She's Alright"
1'12 sec. - 142 Kb.

"Hanging Down"
51 sec. - 101 Kb.

song : Bart Van den
Bossche & Zaman
Productie : Zaman
Jaar : 1990
Record co. : G-Rox-P

 
   

Zoals veel van de groepen in dit Belgisch pop & rock Archief begon de carrière van Ze Noiz met Humo's Rock Rally, en nog wel door de editie van 1988 met verve te winnen (met als mede-podiumbeklimmers The Romans en the B-Tunes (met de broertjes Mosuse, later The Radios). Meest geroemd werden de vocale kwaliteiten van zanger "Rico" (Bart van den Bossche) en de riffs van gitarist "Zaman" (Frank Haelman). Noot: het gaat hier allerminst om de Bart van den Bossche die het met "Heuveltjes van Erica" en andere ongein tot VTM-vedette schopte. Laat daar geen misverstand rond ontstaan.

 

De groep bleef zoeken om zijn eigen unieke sound verder uit te werken en dit resulteerde in 1990 in een eerste elpee ("Thy Will Be Done") die de ware aard van Ze Noiz reveleerde: vlotte popsongs werden afgewisseld met ruig-agressieve nummers of trage, snijden zieleroerselen. Singles van deze CD werden "She's Alright" (tot heden het bekendste nummer van Ze Noiz, met de tekst "My baby she's alright, she's sleeping with another man"), het snelle "G.G.Y.Y." en het bluesy "Hanging Down".
Zoals Jan Delvaux het in Knack schreef : "Na het schrappen van overbodigheden en een zucht om de rammelende produktie, blijft een vitaminekuur van een klein half uur over. De REM-smet die nog op het blazoen kleeft sinds het hier herwerkte She's alright, verdwijnt onder een bijtend detergent in slijpschijven als "G.G.Y.Y" en "Didn't wanna shoot" (gas geven zonder omkijken) en de wurgballade "Prisonland". Zanger en tekstknecht Bart Van den Bossche strooit echter vooral verbazing rond tijdens zijn ontmoeting met Nick Cave en Iggy Pop in "I hate Andy". Verkrijgbaar in elk platenkantoor."

In 1992 was de groep verhuisd van het Belgische G-Rox-P (een experiment van Pias) naar het Nederlandse Indisc, en nam er de CD "His Master's Noize" op (in een eerste oplage vergezeld van een 7-track "Unplugged" CD met akoestische nummers), een productie van Allard Jolles, gitarist van de Nederlandse formatie L'Attentat en eerder ook actief als producer voor Claw Boys Claw en Belgische gitaargroepen The Paranoiacs, The Spanks en The Slumbers. Een plaat waar mxp in Humo over schreef "de hoes is lelijk, de titel ruikt een beetje en de plaat is goed", maar ook "Ze Noiz klinkt het best in het donker. Op een avond bij naderend onweer, een flikkerende TV en een zicht op een lege, natte straat. ... Dit heeft te maken met de manier waarop VDB schrijft en zingt: gesmoord, gejaagd, gecondenseerd. ... Neem "Back, een trage, grauwe, typische Ze Noiz-song: tot de rand met dood, misdaad, geloof en kreupele emoties gevuld. Sfeervol. Aangrijpend.".

Ongeveer een jaar na "His Master's Noize" spatte Ze Noiz uiteen.

Zanger Bart van den Bossche, van opleiding fotograaf, ging later aan het werk als designer en wereldreiziger, werkte aan een dadaïstische film met "Walbers und Hansen", en maakte eind 2000 zijn debuut als schrijver met het erg goed ontvangen boek "Vuur" (Querido, ISBN 9021472600), dat hij publiceerde onder het pseudoniem Bart Koubaa.

Hans de Cock ging later onder meer aan de slag bij Frendz. Rik Vermeir begon een langlopende carrière in de modrock met zijn band Golden Green. Zaman werd gitarist en/of producer van een uitgebreide schare beginnende rockgroepen (onder meer groepen als Eden, De Bossen, Looplizard en Eden namen hem hun eerste demo's op) en later zelfs met cd-opnames van onder andere Walter en hetzelfde Golden Green.

Leden :
- Bart van den Bossche (zang)
- Frank Standaert / Johan De Bondt (bass)
- Frank Haelman (aka Zaman) (gitaar)
- Rik Vermeir (gitaar)
- Hans de Cock (drums)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- She's Alright (S, 1989, Green)
- Thy will be done (LP/CD, 1990, G-Rox-P)
- G.G.Y.Y. (S, 1990, G-Rox-P)
- Hanging Down (S, 1990, G-Rox-P)
- His Master's Noiz (CD, Indisc, 1992)
- Name of God (S, Indisc, 1992)
- Fly in Time (S, Indisc, 1992)
- Back (S, Indisc, 1992)
- The Curtain (MCD, Liquid, 1993)

Websites :
- Zenoiz.com, de officiële website.

Forum :
- Lees de berichten over Ze Noiz
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Ze Noiz toe

 

   
Ze Noiz
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up