Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home |Groepen & Artiesten |Z | Zornik        
           
 

ZORNIK

Zornik is de groep van Koen Buyse, getalenteerde Limburger met een look die het midden houdt tussen Brian Molko van Placebo en Brett Anderson van Suede, en een britpop-sound die zowel met Supergrass als met Radiohead vergeleken werd.

 
Songs
 

"Love Affair"
48 sec. - 95 Kb.
song : Koen Buyse
Productie : Zornik & Guus Fluit
Jaar : 2001
Record co. : EMI records

"It's so unreal"
45 sec. - 90 Kb.
song : Koen Buyse
Productie : Zornik & Guus Fluit
Jaar : 2001
Record co. : EMI records

 
   

Zonhovenaar Koen Buyse dook voor het eerst op in de annalen van de Belgische rockmuziek toen hij in 1998 met de groep Pink Reflections deelnam aan Humo's Rock Rally. Ondanks algehele onervarenheid en een sixties-fixatie schopte Pink Reflections het wel tot in de finale. Even na de finale viel de groep echter alweer uit elkaar, zoals Koen later verklaarde omdat "ik nooit 100% achter de muziek en teksten stond die ik samen met de toetsenist schreef. Daar was onze muzikale smaak gewoon te verschillend voor."

 

Ongeveer een jaar later richtte hij, voor deelname aan Debuutrock, een nieuwe groep op, ditmaal onder de tamelijk onuitspreekbare naam Zornik Breknov. Ook met deze groep nam hij deel aan de Rock Rally, in 2000, en ook ditmaal lukte het tot in de finale te geraken. Zoals Marc Van Springel in het organiserend weekblad Humo schreef : "Buyse toonde zich een frontman met een onmiskenbare présence, een zanger die de aandacht van het publiek kan vangen én vasthouden, en probleemloos een volledig podium vult. ... In de finale schuimde hij nog iets gedrevener, op het randje van het manische, het podium of, met het soort intensiteit dat ons aan Paul Weller (de jonge en de oude) deed denken. Zornik Breknov klinkt, nu Buyse zijn groep tot een trio heeft afgeslankt, krachtiger en veel minder zweverig dan Pink Reflections, maar Buyse blijft iemand van het grote gebaar. De grens tussen theatraliteit en pathetiek is echter eeer dun en Zornik moet voortdurend oppassen niet an de verkeerde kant van de lijn terecht te komen. ... Benieuwd waar ze over een jaar staan." Een andere recensent vatte samen: "Andere ontdekkingen? In de eerste plaats Zornik Breknov ... Hij behoorde tot de favorieten, speelde ook de meest coherente set van het hele deelnemerspak, maar werd jammer genoeg over het hoofd gezien."

Belangrijker nog dan deze deelname of de nederlaag in de finale was echter dat er vergaande contacten waren gelegd met de Belgische EMI-afdeling. Afgesproken werd samen demo's te gaan opnemen, en die op een EP uit te brengen. Eerder nog dan de 3 eersten uit Rock Rally (Mintzkov Luna, Admiral Freebee en Venus in Flames), en met promotie van een major, lag op die manier begin 2001 het debuut van Zornik (want Breknov was er inmiddels afgevallen) in de winkel. Bovendien zorgde deze debuutsingle "Love Affair" ook al onmiddellijk voor de doorbraak van de groep, weliswaar in de Afrekening van Studio Brussel (niet op verkoopscijfers gebaseerd).

 

Spil van de groep is ongetwijfeld zanger Koen Buyse, maar hij insisteert wel dat Zornik een groep is, of zoals hij het zelf zegt : "De meeste nummers die we spelen met de groep worden door mij geschreven. Ik schrijf thuis, akoestisch, en neem op 8-sporen recorder een gitaar- en een zanglijn op, waarna we er ons repetiekot in de Muziek-O-Droom bas en drums aan toevoegen. Meestal heb ik wel een sfeer van het nummer of zelfs een bas- of drumspartij in gedachten, maar meestal moet ik niet veel zeggen, dat klikt gewoon tussen ons drie".

Na deze bemoedigende start ging Zornik op dit elan verder, met een nieuwe single/EP (weer met vier nummers), "It's So Unreal" (dit nummer stond eerder ook al in een live-uitvoering op de Rock Rally CD van 2000). Dit nummer groeide langzamer, maar geraakte eveneeens helemaal tot bovenin de Afrekening. Ook voor deze song werd er een veel op TMF-gedraaide video gedraaid. Na het koukleumen in de sneeuw voor de video van "Love Affair" werd er deze keer wel een aangenamere omgeving gezocht, met actrices An Ceurvels, Pascal Bal en Leah Thijs in een "unreal" hotel.

In de zomermaanden werd er her der in trio-vorm opgetreden, met als waarschijnlijk hoogtepunt een optreden op het Pukkelpop festival (op het hoofdpodium, na een late afzegging).

Ondertussen zit er een derde single aan te komen ("Hey Girl"), en zijn er al vergevorderde plannen voor een full-CD (waarschijnlijke release is voor het voorjaar van 2002).

Leden :
- Koen Buyse (zang, gitaar)
- Kristof Vanduren (bas)
- Marijn Horemans (drums)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Love Affair (EP, 2001, Parlophone / EMI)
- It's So Unreal (CDS, 2001, Parlophone / EMI)

Websites :
- www.zornik.com, soon to be the official site of the band
- Tourcontrol, management of Zornik
- "Zornik en de gevaren van een artistieke bles", real-video interview at Mine.
- An MP3 of an early version of "Killed in the end" at Rock Herk

Forum :
- Lees de berichten over Zornik
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Zornik toe

 

    Zornik
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up