Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Interviews | September        
           
 

INTERVIEWS :
Roel Van Camp & Simon Lenski van DAAU

Met hun intelligente mix van klassieke instrumenten en pop wist DAAU onmiddellijk de aandacht van de pers op zich te vestigen en werd al snel het Belgische equivalent van het in de Mute-stal thuishorende Balenescu Quartet. Samen met groepen als Collection D'Arnell, Andréa en zelfs Diablo werden ze een van de meeste geapprecieerde crossover-acts in deze niche. Na hun titelloze debuutplaat "Die Anarchistische Abendunterhaltung" volgde "We Need New Animals" waarop de uit Antwerpen stammende groep een heel nieuwe richting indook via de introductie van electronica. De release van een de remix-cd "Gin & Tonic remixes" leek ons de ideale gelegenheid om Simon Lenski en Roel van Camp in Le Dépot Du Congo in Antwerpen-Stad te ontmoeten.

FM: Ongeveer drie jaar geleden vertelden jullie dat je zigeunermuziek met techno-blieps wilden maken. Is deze remix-cd hier een gevolg van?
Roel: Het is allemaal zo gelopen zonder opzet, maar dit is zeker wel het resultaat op deze plaat (lacht)

FM: DAAU is redelijk bekend voor de live improvisaties. Is dit ook de manier waarop nieuwe DAAU-muziek geboren wordt?
Roel: Ik zou niet zeggen "geboren worden", ik zeg liever dat de muziek "evolueert" en dan binnen een zekere structuur varieert. We willen een goeie show brengen en improvisatie is daarbij een goed hulpmiddel, vinden we.

FM: Hoe lopen de zaken in de rest van Europa?
Roel: Niet al te gemakkelijk, om eerlijk te zijn. In Nederland gaat het goed. Amerika en Frankrijk gaan ook, maar Duitsland wil voor geen meter lopen. Bovendien heeft "We need new animals" bijna nergens airplay gekregen.
Simon: Als we live optreden is het publiek altijd enthousiast ... zelfs in Duitsland toen we voor 10 of 20 mensen optraden waren ze super! (lacht)
Roel: De promotie werkt ook niet helemaal zoals het moet. Sony Germany had ons zelfs nog nooit zien spelen ... Weet je, in Engeland moet je onze plaat zoeken in de jazz-bakken, stel u voor!

FM: Zou je dan niet kunnen zeggen dat jullie op een verkeerd label zitten. Sony Classic is nu niet bepaald het meest gehype-te label.
Roel: Dat is juist, maar ik vind dat niet slecht. Het was een heel goed idee om crossover op Sony Classic te brengen, maar achteraf bezien heeft het wel niet heel goed gewerkt. Het is nu aan Sony om te zien wat ze eraan kunnen doen, misschien zetten ze ons bij Columbia.
Simon: Hm, d'r is nog niet bepaald een akkoord daarover, dus is het misschien niet het moment om dit in een interview te vertellen .. maar ja, dat is zeker een mogelijkheid.

FM: Kunnen jullie je muziek omschrijven?
Roel: Het is luistermuziek die om serieus wat aandacht vraagt, anders kan hij wel op de zenuwen werken.

FM: Is die mix van pop en klassiek nog steeds jullie voornaamste doel?
Roel: Zo was het niet precies bedoeld. We hebben allemaal een klassieke training gevolgd, dus waren we eigenlijk bezig met het spelen van andermans muziek. Terwijl pop juist draait om uw eigen ding te doen.
Simon: Het enige basisidee was om muziek te creëren die we konden spelen met de muziekinstrumenten waar we het liefst op speelden : cello, clarinet, accordeon en viool.

FM: Jullie vertelden ooit afgedwaalde classici te zijn. Juist of een leugen?
Roel: Dat is wel waar, maar we hebben onze klassieke opleiding nooit afgemaakt en hebben een eigen stijl van spelen ontwikkeld.

FM: Beschouwen de volbloed musici jullie nog steeds minder als musici en meer als entertainers?
Simon: (verbaasd maar met enige herkenning) Heb ik dat ooit gezegd? Ik kan het mij niet herinneren, misschien was het mijn broer? (lacht) Nee, dit moet ik tegenspreken ... al zullen er natuurlijk altijd muzikanten zijn die positiever tegenover experimenten staan dan andere.

FM: Voor julli laaste cd"We need new animals"gingen jullie naar Spanje en kregen jullie An Pierlé en Angélique Willkie (ex-Zap Mama) zover om mee te zingen. Was dit jullie eigen keuze?
Simon: Yup, het enige wat Sony heeft gearrangeerd is dat Michael Brook de mix ging doen.

FM: Waar werken julie momenteel aan?
Roel: Op dit ogenblik zijn we nieuwe electronische apparatuur aan het uittesten zoals samplers en zo.

FM: Het is wel vreemd om jullie over electronica te horen praten, daar waar jullie muziek op klasieke instrumenten is gebaseerd.
Simon: Nieuwe apparatuur kan inspirerend werken, weet je!
Roel: Da's voor ons een echte uitdaging! We willen namelijk alles binnen de groep houden, we willen niet werken met voorgemaakte tapes om op het podium te gebruiken. En we willen zeker niet dat anderen zich in onze muziek zouden mengen. Het kan wel de mist ingaan op deze manier, maar we bedriegen tenminste het publiek niet.

FM: Van waar komt dit nieuwe "element"?
Roel: De realiteit, het leven ... is het niet Simon? Electronica is overal ... Nee, het is eigenlijk begonnen toen we op festivals als Pukkelpop & Lowlands stonden. We stonden daar te zweten om wat volume uit onze instrumenten te krijgen. Terwijl al die andere groepen de volumeknop wat open draaien, de distortion induwen en vertrokken zijn. Da's niet eerlijk (lacht)! Wij wilden ook effecten gebruiken, dus begonnen we met mijn accordeon door een distortion te jagen. Dat was een graaf effect. Binnenkort steken we d'r misschien ook wat echte techno in, of daar zullen we bij uitkomen.
Simon: Dat zou een knappe combinatie zijn, hoor maar naar wat de Balanescu Quartet doet, die maakten ook een techo-achtige track en dat rockte zeker.

FM: Hebben jullie ooit in andere projecten meegespeeld.
Roel: Heel lang geleden heb ik in een "industrial-noise"-groep meegespeeld, maar vraag me de naam niet meer want die ben ik vergeten. Die gasten maakten allemaal hun eigen instrumenten en ik stond daar met mijn accordeon. Maar ze zagen de combinatie toch wel zitten ... (dromerig) maar ik was toen amper 15.

FM: Daar drinken we op, gezondheid.

 

Dit interview werd afgenomen en verschijnt dankzij de vriendelijke toelating van
frontstage.com
entertainment shop

 

 

Koop muziek van DAAU:


Die Anarchistisch Abendunterhaltung
Jack & Johnny Recordings, 1998

 

 


We need new Animals
Sony Classical, 1998

 

 

   

Andere interviews

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up