Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Interviews | Deviate        
           
 

INTERVIEWS : DEVIATE

Ze waren headliners van de Vans Warped Tour, deden toernees met Fear Factory, Excel, Biohazard, Motorhead, Integrity en vele anderen en hebben zonet een toernee doorheen Japan achter de rug. Je zou denken dat het hardcore gezelschap Deviate, geboren uit de asse van de ter ziele gegane thrashband Sixty Nine en hardcore band Mental Disturbance in België de covers van elk muziekblad, die naam waardig, zou sieren. Niets is minder waar. Na 8 albums blijft het ook voor de vijf jongens van Deviate stevig knokken om au serieux te worden genomen door de persmeute. De cover van Deviate´s laatse album "State of Grace" draagt misschien niet voor niets een afbeelding van de Dante´s Hel….

Laurens: Och, misschien zijn er wel tekstueel gezien wel wat gelijkenissen, maar dat is puur toeval. De cover heeft niets te maken de groep of met de inhoud van het album te maken. Het beeld zelf duidelijk verwijst naar de toekomst. We staan ook aan de vooravond van het jaar 2000, maar we zijn geen pessimisten à la Dante, verre van!

Er werd gesleuteld aan de sound, maar niet zo onzettend veel, waarom?

Laurens: If it ain´t broken, don´t fix it… langs de andere kant, het geluid op deze plaat is serieus compacter dan op de vorige albums. Er is ook merkelijk minder aggressie hoorbaar, wat "State of Grace" op zich al veel aangenamer maakt om naar te luisteren.

Danny: Als je naar ons livealbum luistert merk je intussen al degelijk een verandering.

Laurens: Maar dat wil zeker niet zeggen dat we na ons toernee doorheen Japan tour plots compleet andere muziek gaan maken zijn, verre van. We hebben er meer de sfeer opgesnoven en misschien vind je die wel terug in ons laatse werk, hoewel ik dat betwijfel (lacht). We hebben er wel Lionel KDR als producer aan over gehouden. Hij mixte dan ook de live-cd "One By One" die we begin dit jaar al uitbrachten. Het dynamisme dat we live hadden en dat je hoort op dat album vind je zeker terug in ons huidig werk. Algemeen kun je wel stellen dat we in dit album al onze kennis en ervaring hebben gestopt van de voorbije jaren.

Het levert jullie misschien ook een ticket richting Amerika op heb ik me laten vertellen.

Laurens: Misschien, het album zal er zeker uitkomen en we gaan er ook op promo toer. Maar zoals iedereen ook weet is de markt daar oneindig groot zodat je als kleine Belgische groep serieus je best moet doen om tussen al het andere geweld op te vallen. Maar in Europa zijn we intussen wel "huge".

Steekt het jullie niet dat Deviate internationaal gezien uitstekend scoort terwijl de Belgische pers haar kat stuurt wanneer het om Deviate gaat? Enige wraakgevoelens jegens collega journalisten?

Laurens: In Japan worden we als een band met internationale status aanzien. Let op, we hebben er hard voor moeten knokken, terwijl hier… ja, soms doe het wel pijn te merken dat je hier met moeite de pers haalt hoewel je best goed verkoopt. België is een apenland op dat vlak, niets meer en niets minder. Ik denk niet dat we op veel verandering moeten hopen, België is vastgeroest op muzikaal vlak. Er valt voor ons hier nog maar te rapen, maar we laten ons in geen geval doen. We doen door, willen ze ons niet, tant pis. Wij blijven doorzetten, wat anderen er ook van denken. We hebben met zijn vijven alles gedaan wat we dachten dat goed was, nu is het aan het publiek om ons goed te vinden. We staan er al 8 jaar, hebben al een Japanse toernee achter de rug, dat zou al genoeg moeten zeggen.

Danny: Hardcore in België is springlevend en er is duidelijk nog een toekomst, hoewel je het misschien niet ziet in de pers.

Laurens, op het album schrijf je ook over een vriend die je verloren hebt, is het een persoonlijke plaat geworden?

Laurens: Ik denk het wel, het is zowieso al emotioneel moeilijk als je een goede vriend verliest, maar in plaats van een uitweg in aggressie te zoeken, boodt muziek me de geschikte uitlaatklep.

Deviate houdt zich nog steeds ver weg van moraliserend gepreek, iets wat in hardcore nochtans schering en inslag is.

Laurens: Bij ons gaat het niet om politiek, er is al genoeg geluld over wat je wel en niet moet denken. Deviate veegt daar zijn voeten aan, wij denken niet in de plaats van het publiek. Ook niet wat drugs betreft, we houden ons daar doelbewust buiten. Anderen mogen dat als een zwakte beschouwen, voor ons gaat het om de vrijheid van denken. De pers probeert er altijd wel iets persoonlijks bij te sleuren terwijl het tenslotte om de muziek draait. Is het een goed of een slecht album, dat is het enige wat telt!

Maar daarmee verkoop je geen tijdschriften…

Laurens: Of ik nu rook, drink of vlees eet, wat kan dat hen schelen? Mensen willen iedereen in een hokje plaatsen, slechten bij de slechten, goeden bij de goeden, maar zo werkt het niet. Als wij geassocieerd worden met drugs dan is dat het gevolg van een rare hersenkronkel bij diegenen die dat beweren. Je gaat ons ook nooit betrappen op de een of andere gewaagde uitspraak, anders haal je meteen alle aandacht weg van je muziek, en dat is het laatste wat Deviate wilt.

 

Dit interview werd afgenomen door en verschijnt met de vriendelijke toelating van
frontstage.com
entertainment shop

 

date interview:
August 1999

 

Koop muziek van
Deviate :


Deviate
"State of Grace"

 

 

 

Lees een bio van
Beverly Jo Scott

 

 

 

 

 

 

 

 

Koop muziek van
Deviate :


Deviate
"State of Grace"

 

 

 

 

   

Andere interviews

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up