Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Interviews | Eden        
           
 

INTERVIEWS :
Roos van Acker en Philip Madou van EDEN

Hun eerste CD verkocht tot in Japan, hun nieuwste video "Star" wordt geweigerd op MTV wegens te bloederig en een van de frontvrouwen is VJ op TMF. Kortom, Eden heeft een nieuwe cd uit die "Seafood" heet, een opvallend "diepere" plaat dan zijn voorganger "Morning Bear", wat teksten betreft dan, want muzikaal blijft de zeskoppige band zweren bij vlotte popsongs. Ter promotie van het nieuwste album van Eden kreeg de pers alvast een pakket met een toepasselijk gifgroen waterpistool in de vorm van een vis, de cd zelf en twee kleine plastieken goudvisjes als topping. De locatie voor ons interview met Roos Van Acker en Philip Madou is al even vreemd, een Chinees restaurant. Aangekomen blijken noch Roos, noch Philip aanwezig. Ze zijn eventjes verloren gereden in Brussel zo blijkt. Even later arriveert Roos in een ex-Spice Geri "Look at me" T-shirt. EMI weet hoe haar groepen onderling te promoten zo te zien...

FM: Wat hebben jullie met de zee?

Philip: Het is allemaal erg toevallig hoor, zowel Roos als Sofie hebben in hun teksten heel wat woordspelingen gestopt die perfect bij de titel aanleunen. Het maakt allemaal deel uit van de dubbelzinnigheid die je ook bij ons vorige album "Morning Bear" had. Enne... er zwemmen heel wat vissen in de zee alsook nummers op ons album.

Roos: Je kan Seafood ook gerust zelf invullen, kijk maar naar de cover van het album, iedereen maakt ervan wat hij wilt en dat is ook onze bedoeling. Op het eerste zicht kunnen de teksten misschien wel oppervlakkig klinken, maar als je dieper kijkt, kun je er heel wat meer in vinden.

FM: Jullie hebben rustig jullie tijd genomen voor deze plaat in vergelijking met jullie debuut-cd.

Roos: Voor onze eerste cd waren de nummers volledig af toen we de studio introkken, maar nu hadden we enkel maar de drums, bass, gitaar en zang en hier en daar een synthesizerpartij, dat was het dan ook hoewel we deze keer een vol jaar aan de nummers gewerkt hadden. Uiteindelijk hadden we er 25 en daarmee zijn we dan een week naar Dinant gegaan om ze af te werken. Met de 12 beste tracks zijn we dan drie maand de studio ingedoken. Zelfs daar zijn we blijven werken aan de nummers, door het toevoegen van samples enzovoort.

Philip: We wilden niet in een sneltempo werken met het oog op de zomerfestivals. Nee, we wilden een album afleveren dat "af" was, of het nu april of mei ging worden.

Roos: Klopt, we moesten 200% tevreden zijn over dit album. In september starten we wel een clubtoernee en daarna zien we wel, misschien is Marktrock wel geïnteresseerd. Uiteindelijk wachten veel concertorganisators ook op de full-cd om te horen wat we ervan gebakken hebben. (Roos begint plots hevig te hoesten) Sorry hoor, maar we hebben gisteren een fotoshoot voor P-magazine gehad gekleed in die stomme korte jurken en nu ben ik superverkouden.

FM: Het is althans volgens mij een cd geworden die niet erg gedurfd is... het is geen verwijt hoor.

Roos: Hoezo, geen verwijt?! (lacht) We wilden geen experimentele cd maken zoals dEUS dat wel heeft willen doen. Daar zijn we zelfs nog niet aan toe. We willen nu vooral korte popsongs maken die aanspreken...

Philip: ... en die geen 5 of 6 minuten blijven aanslepen. Het is gewoon beter een kort en catchy goed nummer te hebben. Langs de andere kant zitten er wel heel wat teksten bij die erg gedurfd zijn, zoals bij "Goodbye".

Roos: Klopt, daarin gaat het meerbepaald over biseksualiteit waarbij Sofie en ik worden verleid door een vrouw. De tekst toont ook aan dat er heel wat meer te vinden is achter wat we zien. Of dat autobiografisch is of niet, daar hoef ik niets over te vertellen (lacht). Weet je, op Morning Bear wilden we vooral mooi zingen, deze keer hebben we echt heel wat meer emoties in onze stem gestopt.

FM: Roos, je bent inmiddels VJ geworden bij TMF, heb je de eigen video een beetje kunnen boosten?

Roos: (lacht) Misschien speelt dat wel een rol, maar ze vonden het uiteindelijk een goede videoclip. De video heeft EMI trouwens heel wat geld gekost, maar ze willen er dan ook mee op de internationale markt mikken. Bij MTV in Londen vonden ze echter dat onze clip iets te bloederig was, maar daar gaan ze een beetje aan werken. Het is jammer dat ze bij MTV zoveel censureren.

Philip: Straks zijn we nog de tweede Cardigans...

FM: Het gebeurt niet vaak dat een Belgische groep het zelfs tot in Japan schopt, op Praga Khan en Dive na dan. Vertel eens, vanwaar die plotse trip naar het Oosten?

Roos: Het was een soort proef van onze platenfirma omdat we eigenlijk niet wisten naar welke sound we gingen evolueren. Op "Morning Bear" krijg je daarom heel wat verschillende nummers te horen. Uiteindelijk werd de cd uitgebracht in Japan, Scandinavië en zelfs in Joegoslavië. Hoewel we er geen promotie rond gedaan hebben, heeft hij er wel enkele duizenden exemplaren verkocht.

Philip: De eerste CD was als een soort introductie bedoeld, zodat de mensen zouden weten wie en wat we waren.

Roos: Het is nu de bedoeling dat ons nieuwe album ook daar wordt verkocht. Gelukkig worden we heel goed gebackt door onze A&R-manager die enorm achter ons staat, hij werkte zelfs mee aan dit album bij het zoeken van samples. Weet je, we hebben er zelfs een speelgoed piano in verwerkt naast de ping pong balletjes die je er kunt horen vallen.

FM: Is er in België nog wel plaats voor een rockscene?

Roos: We weten maar al te goed dat rock in België aan het uitsterven is. Nu is het allemaal dance die de klok slaat, maar of dat lang zal duren... Nu, onze cd is sowieso ook wel al iets elektronischer geworden.

Dit interview werd afgenomen door en verschijnt met de vriendelijke toelating van
frontstage.com
entertainment shop

 

datum interview:
juli 1999

 

Koop muziek van Eden :


Eden
"Seafood"
EMI, 1999

 


Eden
"Morning Bear"
EMI, 1997

 

 

 

 

 

Lees mijn bespreking van "Seafood"

 

 

Lees een bio van
Eden

 

 

 

 

   

Andere Interviews

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up