Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Interviews | Sarah        
           
 

INTERVIEWS : SARAH

Sarah and West Point mag dan al een tijdje geschiedenis zijn, Sarah zelf of Sarah De Koster zoals ze voluit heet, heeft na haar hit debuut single "True Love Is Tough" eindelijk een eerste album uit "The State I'm In". En die mag er best zijn, 49 minuten lang word je gewaad in een poprock sfeer die duidelijk haar invloed gevonden heeft bij singer-songwriters als Sheryl Crow en Bonnie Rait, niet voor niets Sarahs persoonlijke favorieten. FrontMagazine haalde de minidiscrecorder boven en nam Sarah apart voor een korte babbel.
Sarah: Tiens, de drummer en ik hebben allebei ook zo'n minidiscrecorder. Weet je, hij heeft er onlangs nog een drumpartij op een concert mee opgenomen.

Je pa zou het moeten weten! (nvdr. pa De Koster is de Sabam bons in Leuven) Ze zien jou waarschijnlijk wel liever komen naar een fuif dan je pa, niet?
Sarah: (Glimlacht) Het is te zeggen, hij doet gewoon zijn job, je mag ook niet parkeren zonder te betalen. Sommige mensen denken ook vaak dat mijn hele carrière ontstaan is dankzij mijn vader, maar daar is niets van aan.

Je CD heet: "The State I'm in", vertel eens, in welke staat ben je momenteel?
Sarah: Ik ben zeer blij vooral omdat ik net heb gehoord dat de verkoop heel goed gaat en omdat die full-cd iets is waar ik al zolang naar uitgekeken heb, ik ben heel tevreden dat die er eindelijk is. Ik voel me perfect.

Je wordt door EMI voorgesteld als de nieuwste rockmadam in Vlaanderen. Hoe zie jij dat?
Sarah: Meer als een vernieuwing, er is niets in België dat op ons gelijkt. Ik wil geapprecieerd worden door het grote publiek. De verwachtingen liggen dan ook heel hoog. We willen het in september of oktober ook in het buitenland proberen. Ik leg wel de nadruk op "proberen", want het is niet evident op te boksen tegen sterren zoals Alanis Morisette, Sheryl Crow en de vele anderen. Het zal knokken worden, maar we gaan het gewoon proberen. Maar zoals mijn ma je zonet al wist te vertellen, ik ben een realistisch iemand en ik "zweef" niet makkelijk. Ik weet dat het niet makkelijk zal zijn vooral in dit genre muziek, maar ik heb me niet laten doen. Ik wist wat ik wilde en daar bleef het bij. Wie met mij in zee wilt gaan weet dat hij zich daaraan moet houden.

Je moeder vertelde me dat ze je cd in één ruk beluistert. Je hebt het ons ook wel makkelijk gemaakt door 14 korte poprock songs te kiezen niet?
Sarah: Ik denk dat er slechts 2 nummers onder de twee minuten zitten, de rest zit rond de drie en de vier. En ik vind het oké zo, want weet je, bij de laatse van Alanis staan er 19 nummers op, lange wel te verstaan en op den duur begint dat serieus afgezaagd te klinken. Je zet er beter 14 korte, maar goede popsongs op dan 19 uitgesponnen tracks. Op mijn plaat zullen er ook veel mensen de indruk hebben dat het gevarieerd klinkt en totaal niet afgezaagd.

Je hebt je goed omringd met mensen die iets afweten van muziekschrijven, in hoeverre herken je jouw smaak erin?
Sarah: Mark Vanhie heeft me altijd nummers voorgesteld en hij weet perfect wat ik wiol, welke stijl, tekst enzovoort. En ik heb nooit, maar dan ook nooit een nummer van hem moeten weigeren. Er staan er dertien van hem op en ik heb er aan geen enkele getwijfeld. Het enige waar ik ooit aan heb getwijfeld is Marktrock, want daar stond enorm veel op het spel. Ik ben van nature vrij kalm, maar daar kreeg ik wel een flinke adrenalineopstoot te verwerken!

Je zit nog altijd op school, veel zal er niet in huis komen van blokken zeker?
Sarah: Maar ik wil der wel door zijn hoor! Het mag dan wel niet hetgene zijn wat ik uiteindelijk wil bereiken, maar dat diploma wil ik hebben.

Je bent al heel lang bezig met muziek, ooit, in een ver verleden, zat je nog in de Soundmix show. Hoe kijk je daar naar terug? Zou je het nog doen?
Sarah: Die vraag heb ik vandaag al vaak gekregen en ik denk dat als ik het niet had gewonnen ik het zeker niet meer had gedaan. Want eenmaal je in de finale bent geraakt, kennen de mensen je al, dus wat voor zin heeft het om het dan nog eens te proberen? Voor mij was het een heel poistive ervaring, tenslotte was het de springplank naar wat ik nu doe.

De EMI A&R manager liet nochtans weten dat hij je eerst niet zag zitten…
Sarah: Hij heeft alles nogal overdreven, want heel wat platenfirma's waren jaloers dat EMI me getekend had nog voor ik gewonnen had.

Was Eurosong dan wel een misstap? Je was een vreemde eend in de bijt om het zacht uit te drukken.
Sarah: Het ging niet om een promotiestunt. Ik kreeg het voorstel en ik stond er niet meteen achter, want ik had zoiets van "nee, toch niet". Toen hebben ze het me teruggevraagd en toen hebben ze de voor en nadelen opgesomd. Ik heb dan maar meteen mijn eisen gesteld. Het moest een tof nummer zijn dat in mijn lijn lag. Oké, het was geen Eurosongnummer, maar ik vond het een toffe track. Natuurlijk had ik willen winnen, want iedereen deed mee om te winnen. Achteraf bekeken is het niet zo slecht dat we niet hebben gewonnen, want het is heel gevaarlijk, je dreigt in een enorme vuilbak te belanden. Maar we hadden ons wel voorgenomen dat indien we zouden winnen zoiets ons nooit zou overkomen. Maar België zal het dit jaar wel goed doen. Weet je, er was helemaal geen haatrelatie bij Eurosong, buiten bij een iemand die nogal schijnheilig deed, maar dit terzijde. (nvdr; Intussen schalt "Get Ready For The Sunset" van Alana Dante door de boxen) En nee, ik heb geen machientje gebruikt, ik heb dat niet nodig!

Je bent nu meteen publieke eigendom. Schrik je daar niet van terug?
Sarah: Tja, dat maakt gewoon deel uit van wat we doen. Van mij gaan ze trouwens niet veel roddels kunnen vinden, en zolang de "boekskes" er zelf geen gaan uitvinden is alles in orde. Ik wil dat mensen me appreciëren voor wat ik ben.

 

Dit interview werd gedaan door en verschijnt met vriendelijke toelating van
frontstage.com
entertainment shop

 

datum interview:
15 april 1999

 

Koop muziek van
Sarah :


"The State I'm In"
EMI België, 1999

Tracks :
True Love is Tough
Bad man
Round and round
Independence day
The state I'm in
Take That
Melrose in the morning
Will he care
My world changed
Deep down
Close
Hard to be happy
Fracture
He's the one

 

 

 

   

Andere Interviews

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up