Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Song van de Week        
           
 

SONG VAN DE WEEK

Dit is een deel van de website dat liep tussen Juni 1998 en Oktober van datzelfde jaar. Elke week werden drie nieuwe songs gepresenteerd waaruit de bezoekers van de website hun favoriet konden kiezen.

Deze sectie werd later vervangen door de Poptelex (waar ook nieuwe releases worden aangekondigd), en de Belpoptop (een complete top 20 van de nieuwste Belgische songs waarover de bezoekers stemmen).

WEEK 1 : 1-8 Juni 1998

1. El Fish "Hangin' Over"
Zeer interessante en jonge bluesgroep die net z'n tweede album ""Rewinder" op de wereld heeft losgelaten. De groep is geëvolueerd van pure blues naar een meer rock-geörienteerde mengvorm. Dit legt hun zeker geen windeieren, want deze song staat momenteel zeer hoog genoteerd in "De Afrekening", the luisteraarshitparade van Studio Brussel. Steven De Bruyn, the mondharmonica-speler van de groep, was een collega van mij aan de Univ van Leuven.

aantal stemmen : 15
percentage : 48.4 %
   

2. Opium "Doe me goed"
Recent gevormde groep die bestaat uit drie "babes" (tv-persoonlijkheid en Playboy-model Joyce De Troch, fotmodel Katia Alens en Inge Moerenhout). Dit sensuele plaatsje met z'n sexy parlando staat op dit ogenblik al in de Belgische hitparades. Een volledig album staat in de steigers.

aantal stemmen : 10
percentage : 32.3 %
   

3. Janes Detd "Beaver fever"
Nog een jonge en veelbelovende groep, waarover ik helaas geen informatie heb. De naam van de groep kan zowel Jane's Determined, Janes Department of Janes dead zijn (ik hoorde alledrie al op de radio). De song "Beaver Fever" gaat over sappige bevers en zo.

aantal stemmen : 6
percentage : 19.4 %

 

WEEK 2 : 8-15 Juni 1998

1. Flowers For Breakfast "Shiny Future"
Flowers For Breakfast is een uit Antwerpen stammende en dEUS-gerelateerde groep. Ze hebben al een volledige Cd uitgebracht die "Baron Samedi conducts the Onion Philharmonique" heette en debuteerden in 1995. De zangers zijn Tom Pintens en de verrukkelijke Tine Reymer. De song "Shiny future" is de nieuwe single, en debuteerde deze week ook in "de Afrekening".

aantal stemmen : 14
percentage : 38.9 %
   

2. Kim'Kay "Li la li"
Debuutsingle van dit jonge zangeresje. Kwam in de schijnwerpers te staan toen ze de sound-mix show won met een imitatie van de Franse zangeres France Gall. Li la li is al een grote hit in België en is nu aan het groeien in Frankrijk.

aantal stemmen : 12
percentage : 33.3 %
   

3. Axelle Red "Deja me ser mujer"
Dit kan de week van Axelle Red worden. Ze zingt voor miljoenen mensen op de openingsceremonie van de wereldbeker voetbal in Frankrijk. En ze heeft ook een nagelnieuwe plaat uit, waarop ze mikt op het spaansprekende deel van de wereldbevolkign. Deja me ser mujer is de eerste single van deze plaat.

aantal stemmen : 10
percentage : 27.8 %

 

WEEK 3 : 15-21 Juni 1998

1. Praga Kahn "Independence"
Praga Kahn is de alias van Maurice Engelen, een Belgische duizendpoot die overal ter wereld al hoge ogen gooide met zijn projecten Jade 4U, Major Problem, 101 en bovenal Lords Of Acid. Deze groepen zijn vooral in de Verenigde Staten razend populair (en controversieel), waar Praga's muziek ook in verschillende grote Hollywood films werd gebruikt. De song "Independence" staat op "Pragamatic", Praga Kahn's 2de full cd.

aantal stemmen : 16
percentage : 44.4 %
   

2. Evil Superstars "Have been wrong before"
Tweede single van de nieuwe plaat van Evil Superstars (na het fantastische maar erg korte "B.A.B.Y.", met de nu reeds onsterfelijke tekst "I've been down before, I've been wrong before ... in the name of rock'n'roll".

aantal stemmen : 13
percentage : 36.1 %
   

3. Charles Schillings "I-pa-mu"
Charles Schillings is een Belgische Dee-Jay, die na een carrière in de Belgische discotheken (café d'Anvers, Mirano, la Rocca) in 1995 naar Frankrijk trok en er nu de huis-DJ is van "le Queen", een beroemde homo-danstent in Parijs. Na zijn doorbraak in Frankrijk is hij nu ook hard op weg om de rest van het continent te veroveren met zijn krachtige, vrolijke en melodische funky house-muziek.

aantal stemmen : 7
percentage : 19.4 %

 

WEEK 4 : 22-29 Juni 1998

1. Starflam "Ce plat pays"
Starflam is een rap-collectief, een van de eerste die vanuit België opereerde. Ze begonnen hun carrière in 1993 onder de naam "Malfrats Linguistiques". In 1997 werd de groepsnaam omgedraaid en heel recent werd hun debuut-cd de wereld ingegooid (Discipline records). De single van het album "Ce plat pays" (een referentie naar Jacques Brel), een stevige kritiek op alles wat er mis gaat in dit kleine koninkrijk, is een kleine hit in zowel het Noorden als het Zuiden van het land.

aantal stemmen : 17
percentage : 37.8 %
   

2. Alana Dante "Life of the party"
Tweede single van de jonge popzangeres Alana Dante. Na het dansbare succes van "Take me for a ride", tracht ze opnieuw de hitlijsten te beklimmen, op weg naar het realiseren van haar droom : optreden in "Top of the Pops".

aantal stemmen : 16
percentage : 35.6 %
   

3. Think of one "No frills, chill"
"Think of one" is opnieuw een groep die enkele jaren geleden in de belangstelling kwam te staan in het kielzog van dEUS. De groep heeft enkele leden gemeen met Flowers For Breakfast en Zita Swoon, en op hun debuutplaat "Juggernaut" kan de gehele DAAU (die Anarchistische Abendunterhaltung) gehoord worden. "No frills, chill" is een nieuwe single, flirtend met Zappa en Jazz.

aantal stemmen : 12
percentage : 26.7 %

 

WEEK 5 : 29 juni-5 juli 1998

1. Soulwax "My cruel joke"
Nieuwste single van een van België's meest veelbelovende groepen. "My cruel joke" is een vooruitgeschoven single voor hun nieuwe plaat, geproduceerd door Dave Sardy van Barkmarket. In dit lied is de stem van gastvocaliste Tracy Bonham prominent aanwezig.
Leden van de groep Soulwax zijn David en Steven Dewaele, zonen van de bekende en berucht radio-DJ "Zaki". De groep maakte 2 jaar geleden een zeer indrukwekkende debuut met "Leave the story untold", geproduceerd door Chris Goss.

aantal stemmen : 22
percentage : 57.9 %
   

2. Kretek vs. DJ Low"Fantastico"
Wereldbekerlied, deel van een album met groepen van het Downsall-label (onder de naam The Fantastico All-Stars): Buscemi (Final de la copa), Dubtales (Boule d'Or) en deze song door Kretek & DJ Low uit Antwerpen. De song maakt veelvuldig gebruik van samples van de stem van radiocommentator Jan Wauters. Met de bedenkelijke prestatie van de Rode Duivels op de wereldbeker in gedachten, is de "Is dit de nieuwe stijl ja"-sample wel op zijn plaats.

aantal stemmen : 11
percentage : 28.9 %
   

3. Galina "Lachen met Liefde"
Curieuze debuutsingle door een meisje waarvan ik bijzonder weinig afweet. De single is echter opmerkelijk omdat hij werd geschreven en geproduceerd door Mauro Pawlowsky van de Evil Superstars (volgende week : gastoptreden van Galina op Torhout-Werchter ???). "Lachen met liefde" heeft een vreemde tekst (wat anders te verwachten), in strijd met de zeemzoete en kitscherige melodie.

aantal stemmen : 5
percentage : 13.2 %

 

WEEK 6 : 6-12 juli 1998

1. K's Choice "Everything for free"
Tweede single van K's Choice in ons land (na "Believe") uit de plaat "Cocoon Crash". In een groot stuk van het buitenland is dit echter de eerste single die eruit wordt gereleased. K's Choice hebben net een tour in de Verenigde Staten achter de rug met "Lilith Fair" (line-up met enkel vrouwengroepen) en komen binnenkort ook even terug naar België voor een optreden op Beach Rock.

aantal stemmen : 17
percentage : 40.5 %
   

2. Hof van Commerce "Zonder niet"
Tweede single uit het album "En in Izzegem" van West-Vlaanderens muzikale trots. Ze zijn ondertussen al bijna bekende Vlamingen geworden via het succes van "Zè ne keir hoe loat t'est, k'hè dr gee gedacht van, zoat al achter twoalven zijn, k'hè gee horlogie oan, zij je ze weere kwijt misscien, goat a geene zak oan", met interviews in Humo, het museum van Studio Brussel.
Deze zomer spelen ze op Pukkelpop, waar er een spannende match voor de titel "Beste Belgische hip-hop groep" kan verwacht worden, vermits ook Starflam en ABN op het programma staan.

aantal stemmen : 13
percentage : 31,0 %
   

3. DAAU "Broken"
LP-track van de nieuwe plaat van Die Anarchistische Abendunterhaltung, die tegenwoordig onder de ietwat minder pretentieuze benaming DAAU door het leven gaan. Afkomstig van de plaat "We need new animals", een door Sony-Classic sterk gepromote CD die de doorbraak van DAAU zou moeten betekenen. Alhoewel de plaat nog steeds voor het merendeel instrumentaal van aard is, staan er ook enkele gezongen tracks op, zoals dit "Broken" (met de stem van An Pierlé) en "Dip'n'Dodge" (met vocale steun van Zap Mama).

aantal stemmen : 12
percentage : 28,6 %

 

WEEK 7 : 13-20 juli 1998

De "rode draad" van deze week is dEUS.

   

1. Sex Machines "On the Stage"
Geen echt recente song, maar de radio blijft hem maar spelen. Wie weet wordt dit wel de zomerhit van 1998.
Sex Machines is de groep, of liever een van de groepen van Danny Mommens (aka Danny Cool Rocket) ... de bassist van dEUS. (andere groepen zijn o.m. "Tenerife" en "Vive la Fête" - met zijn lief). De song "On the stage" komt van een CDS met nog drie andere (heavier) tracks en wordt aangeboden met een condoom.

aantal stemmen : 16
percentage : 43.2 %
   

2. Cinérex "Feminax"
Single getrokken uit het debuutalbum van dit Antwerps gezelschap. De plaat heet "Exit all areas part II", en werd al meer dan 2 jaar lang uitgesteld wegens "clearance"-problemen met de samples die de groep in zijn muziek veelvuldig gebruikt.
De groep ontstond uit "General Electrique", een project van Tom Barman en Kevin dat nog geen CD kon uitbrengen wegens problemen met platenmaatschappij Island. Enkele van de oorspronkelijke "General Electrique"-demos werden nu dan maar gebruikt op de Cinerex-CD. De samples werden "nagespeeld" door DAAU en Tom Barman is te horen op twee en een halve song. De halve is deze song "Feminax".

aantal stemmen : 15
percentage : 40.5 %
   

3. Gore Slut "Burn-out"
Song genomen uit Gore Slut's tweede plaat genaamd "Above The Lisa Drugstore", twee jaar na hun debuut "These days are the quiet kind". De groep bestaat uit Dirk Belmans, Jacki Billet, Thomas Noppe en ... Rudy Trouvé (daar is de dEUS-link).
Gore Slut is een van de vier (bekende) projecten waar Rudy Trouvé dit jaar platen van uitbrengt. De andere zijn Dead Man Ray (die net nog een verrassingsoptreden op Torhout-Werchter mochten geven), Think of One (die drie weken geleden al "Song van de Week" voorkwamen) en Lionel Horowitz and His Combo.

aantal stemmen : 6
percentage : 16.2 %

 

WEEK 8 : 21-28 juli 1998

1. My Velma "Clear"
My Velma is de nieuwe groep van Jan Leyers (de zwartharige zanger uit Leyers, Michiels and Soulsister). Hij heeft zich nu omringd met Filip Cauwelier, die bas speelt met de hiphop-group 't Hof van Commerce, en Joost van den Broeck, die eerder al bij de mens de drums beroerde. Samen hebben ze juist hun debuutplaat "Exposed" voor Mercury Nederland uitgebracht. Jane Wiedlin (The Go Go's) en Pat McDonald (Timbuk 3) werkten er ook aan mee. "Clear" is de tweede single van deze CD.

aantal stemmen : 18
percentage : 54.5 %
   

2. Mister John "Potverdekke, it's great to be a Belgian"
Mister John is de artiestennaam van John Makin, een Britse burger die 20 jaar geleden naar België kwam om te werken in een bouwbedrijf. Nu gaat hij zijn kans om terug te grijpen naar een oude liefde : muziek maken.
"Podverdekke" is een nogal chauvinistisch en grappig karnavalliedje over hoe geweldig het wel niet is om inwoner van dit kleine koninkrijkje te zijn. Hij geeft toe "It took an Englishman maybe to do that, to see objectively it IS great, and you should be proud of it and should not have feelings of inferiority."
Hoe kan onze nationale feestdag (21 juli) op een betere manier ingezet worden ?

aantal stemmen : 9
percentage : 27.3 %
   

3. The Hangovers"I'd do anything for a Gretsch"
Rockabilly groep uit Overpelt (Limburg) die al meer dan tien jaar in het vak zitten. Hebben net een volledige CD opgenomen met Mark Thijs die "Last call for rock'n roll" heet.
De song "I'd do anything for a Gretsch", gaat over een droomgitaar. Toen ze er eindelijk een te pakken kregen, kwamen ze er echter al snel achter dat die gitaar wel erg klote klonk, dus hebben ze in de plaats maar met een Gibson gespeeld.

aantal stemmen : 6
percentage : 18.2 %

 

WEEK 8 : 29 juli - 5 augustus 1998

1. Das Pop "A Different Beat"
Winnaars van de editie 1998 van de Rock-Rally (een wedstrijd voor live groepen). Zoals het organizerende weekblad Humo schreef over hun overwinning : "Zo hoort het. Middels je groepsnaam meteen duidelijk maken waar het je om te doen is: Beatles- & Britpop-achtige-songs die tot in de puntjes àf zijn, melodieën die zich zonder pardon een weg banen naar het ultra-gevoelige hersengebied ‘Nooit Meer Vergeten’, dààr waar zich ook ‘de eerste sigaret’, ‘de eerste wip’ en ‘de eerste sigaret na het wippen’ bevinden en bovendien een live-sound neerzetten die de jury geen enkele keus laat." Dit is hun CD-debuut, opgenomen met het geld van de wedstrijd. De song werd op onafhankelijke basis uitgebracht en is eigenlijk een "showcase" voor de pers, wegens nergens te koop.

aantal stemmen : 21
percentage : 84.0 %
   

2. Mister Cheeks"Push"
Hmm, Mister Cheeks. Zou kunnen. Het zou echter ook "Mister Cheese" of "Missed X", of iets van die strekking kunnen zijn. Ik weet het echt niet, vermits ik deze song oppikte van een radio-uitzending van onze franstalige broeders van Radio 21 (die maar nog geen heel klein beetje engels met haar op praten). De song is naar verluidt een onafhankelijk uitgebrachte release van een groepje dat gebaseerd is in Luik. Mocht je de groep of de song herkennen via het geluidsfragment, zou ik het serieus appreciëren wat meer info te krijgen via het onderstaande e-mail adres.

aantal stemmen : 3
percentage : 12.0 %
   

3. Will Tura "Alleen gaan"
Alsof het heengaan van Frank "The Voice" Sinatra nog niet genoeg was om iemand droevig te stemmen, is hier de nieuwste single (ongeveer de 150ste is mijn wilde gok) van België's crooner : Will Tura (Arthur Blanckaert).
Het liedje is een cover en vertaling van Sinatra's "My Way". De zanger voelde zich "zo aangedaan door 's mans dood, in samenhang met het recente overlijden van zijn eigen broer", dat hij dit wel moest opnemen. Zie alleen ik dan ook wat opportunistische $-tekentjes tussen de tranen glinsteren ?

aantal stemmen : 1
percentage : 4.0 %

 

WEEK 10 : 6-13 augustus 1998

1. Bruno "Ride ride ride"
Bruno, of voluit Bruno Deneckere, is de zanger van de nu ter ziele gegane gitaarrock-groep "The Pink Flowers". Hij heeft nu een bijna geheel acoustische solo-plaat uitgebracht genaamd "Beyond the pink flowers".
Zoals De Morgen schreef : "Tenminste de helft van songs op deze cd is van een onweerstaanbare schoonheid. Als je ze enkele weken laat rusten en dan nog eens beluistert, lijkt het alsof ze al je hele leven als compagnon de route fungeren. De plaat herinnert aan The Byrds, de acoustische Neil Young en, vooral, de sobere Dylan.

aantal stemmen : 11
percentage : 36.7 %
   

1. ABN "Politie Pollutie"
Nieuwste single van de Mechelse Nederhop-crew ABN, de tweede uit hun CD "ABN-ormaal", die een strenge aanklacht bevat tegen het racisme bij het mechelse politiekorps (en misschien daarom veel minder op de radio te horen is dan hun vorige single ?). Zoals Quinte zei in een interview met Humo "Het wemelt hier van de rechtse flikken. De politie maakt zich schuldig aan machtsmisbruik. De intimidatie is ongelooflijk. Ik ben ooit eens door de flikken opgepakt. Ze hadden me betrapt bij het spuiten van graffiti en ik zweer je, nooit van mijn leven heb ik zo'n pak slaag gekregen. Enfin, ze hebben mij zonder uitleg een uur in de bak gedraaid. En de hele tijd maar flauwe flikkenmoppekes tappen. Je kan zo op H,T&D met die mannen. Pas op: ze zijn niet allemaal zo, hé. Maar het verschil met steden als Leuven of Gent is overduidelijk. Ik woon sinds een tijd in Brussel: wel, ik voel me daar veel veiliger dan in Mechelen."

aantal stemmen : 11
percentage : 36.7 %
   

3. Pat Krimson "Kinky"
Solo-uitstap van het brein achter de zeer succesvolle Eurobeat en trance-groep "Two Fabiola" (gekend van hits als "Magic Flight", "Flashback" ... en de ravissante zangeres Zohra, die ook al eens een solo-uitstap deed met "I hate to love you".
Pat Krimson's extravagante manga look verbergt in het echt Patrick Claesen, een man die al zestien jaar in de showbizz zit, met als meest bekende groep "Leopold 3". Hij runt een platenlabel (Dance Division Atmoz), twee discotheken (Atmoz), produceert verschillende groepen, doet remixes (o.m. Praga Khan), en runt Two Fabiola als een bedrijf.
Zijn voorspelling voor 1998 : "De Belgische trance gaat doorbreken in het buitenland, een lange break van zo'n anderhalve minuut in het midden van een nummer, en daarna weer opbouwen, daar kickt het publiek momenteel op. Da's precies wat ik doe. Wij zijn trendsetters op dat vlak."

aantal stemmen : 8
percentage : 26.7 %

 

WEEK 11 : 15-22 augustus 1998

1. Front 242 "Headhunter live"
Niet echt een piepjong bandje, Front 242, maar ze leven nog altijd, en ze hebben juist een live-plaat uitgebracht genaamd "Re-Boot Live '98".
Van de groep bestaat ook een oudere live-registratie ("Live Target" uit 1992), die oorspronkelijk een bootleg was.
"Headhunter" is wellicht de meest bekende song van de groep.
Voor meer info over Front 242 kan je terecht op hun biografie in het reguliere archief.

aantal stemmen : 11
percentage : 40.7 %
   

2. Fred & The Healers "Hide your sadness"
Fred & The Healers zijn een zeer veelbelovende blues-groep, met een formidable live-reputatie.m
Ze hebben al een maxi en een volledige CD op hun actief. Eigenlijk dateert het album "First" (Kroko Records - Distributie Polygram) al van oktober 1997, maar in Vlaanderen heeft het zeker niet de waardering gekregen die het verdiende. In het Zuiden des lands is de groep beter bekend dankzij de steun van Marc Ysaye (de drummer of Machiavel) die veel over hen praat op Radio 21.
Met dank aan Caroline Delabie voor de suggestie.

aantal stemmen : 10
percentage : 37.0 %
   

3. Touch of Joy "Let's go crazy"
Geen cover van Prince dit, maar er is wel leentje-buur gespeeld bij de Blues-Brothers. Wat er ook van zij, het is al een grote hit in Vlaanderen.
Touch of Joy zijn Sergio (onbehouwen geblondeerde kleerkast) en Sandy (mooi meisje met een zeer flexibele stem). Ze schoten naar boven in het muziekfirmament in 1996 met dance-geörienteerde muziek en hebben al verschillende zeer succesvolle singles op hun actief zoals "Keep on moving", "Don't give it up", "Enjoy", "It's gonna be wild". "Let's go crazy" is niet volledig representatief voor hun "normale" muziekstijl.

aantal stemmen : 6
percentage : 22.2 %

 

WEEK 12 : 23-29 augustus 1998

1. Cinérex "Tumbleweed"
Cinérex (of Cinerex Sound System, zoals ze soms aangekondigd staan op optredens) kwam enkele weken geleden al aan bod in "Song van de Week". Dit is hun tweede kans omdat

 • ze vorige keer geklopt werden door Sexmachines
 • hun plaat "Exit All Areas Part 2" echt wel heel goed is.
 • de song die er de vorige keer opstond, "Feminax" eigenlijk van General Electrique bleek te zijn (dit is het samenwerkingsproject tussen Tom Barman en Calvin Smits dat nooit een kans kreeg om zijn materiaal op cd te branden tengevolge trubbels met de platenfirma, en dan maar twee songs op de Cinerex-plaat kwijtkon).

 • aantal stemmen : 13
  percentage : 56.5 %
     

  2. Telex "Moscow Disco"
  1998 : Telex, Disco ??
  Jep, deze belgische groep die in de late jaren zeventig pionierde met electronische popmuziek behoort nog steeds enigzins bij de levenden en brengt zelfs "nieuw" materiaal it in de komende maanden.
  SSR en Detroit label Planet E brengen een plaat (1 CD, 2 LP's) met Telex remixen door "the cream of today's house/techno/electro producers", zoals Deep Dish, Glenn Underground, Carl Craig, 16B, Shake, I:Cube, Dr Rockit, Ian O'Brien, Buckfunk 3000, Pulsinger/Tunakan, Jay Denham, 20/20 Vision, AutoRepeat, Yasuharu Konishi and more.
  Daarbovenop zal er ook een compilatieCD en LP worden uitgebracht door SSR in november. Een 12'' met remixen van het klassieke "Moscow Disco" kan elk ogenblik worden gereleased.
  Zodoende, allemaal samen nu : "Disco Dosco Moscow Disco Misco Dosco Moscow Disco".

  aantal stemmen : 8
  percentage : 34.8 %
     

  3. The Wineguns "Hey Fonzie"
  Nog een van die nieuwe groepjes die gelijk paddestoelen uit de grond schieten tegenwoordig. De song komt van een EP genaamd "Shake".
  Jacky Huys is alvast niet erg overtuigd van de Wineguns : "The Wineguns suck. Althans: de "Shake EP" is zwakjes. Hier en daar probeert men Evil Superstars achterna te gaan, maar men mist de weirdness en ook de zang (zowel qua keel als qua taal) doet meer fronsen dan genieten." Reden genoeg om er eens goed naar te luisteren, nee ?

  aantal stemmen : 2
  percentage : 8.7 %

   

  WEEK 13 : 1-7 september 1998

  1. Mama's Jasje "Gelukkig zijn"
  Mama's jasje, is een Vlaamse groep met al aardig wat geschiedenis achter zich.
  Ze kenden enorm succes aan het begin van de jaren negentig (grootste hits "Zo ver weg" uit 1991, en de Presley-cover "Zonder verhaal" uit 1992), splitten vervolgens in 1994, waarna zanger Peter De Laet (samen met Gunther van Campenhout) een come-back maakte met de groepsnaam en de CD "Hommages" in 1997. Deze Cd (gevuld met covers van bekende Vlaamse en Nederlandse liedjes) was zo'n hit dat er nu uiteraard een "Hommages II" is verschenen.
  Het lied "Gelukkig zijn" is het best gekend in de interpretatie van wijlen de zangeres Ann Christy (je kan haar "original" hier horen.)

  aantal stemmen : 13
  percentage : 43.3 %
     

  2. Venus "Pop Song"
  Interessante nieuwe groep die tot nog toe wat ontsnapts is aan de aandacht van de Belgische rock-liefhebber.
  Venus werd ongeveer een jaar geleden opgericht vanuit een theater-project en bestaat uit twee acteurs en drie muzikanten. De line-up is volledig acoustisch (viool, contrabas, gitaar een een kleine drumkit), maar dat belet de groep zeker niet om stevig uit de hoek te komen.
  Ze hebben een mini-CD op de markt (vier nummers), geproduceerd door Mike Butcher (bekend van zijn werk met Arno en Pieter-Jan Desmet), getiteld "Royal Sucker".

  aantal stemmen : 11
  percentage : 36.7 %
     

  3. Cobalt 60 "Rainbow Warrior"
  Cobalt 60 is de groep van Jean-Luc Demeyer, een van de leading men van de EBM-groep Front 242. Met Cobalt 60, dat ongeveer vier jaar geleden gesticht werd, heeft hij zijn muzikale horizon enigzins verlegd, alhoewel de groep nog steeds onder het label "Industrial" kan gevangen worden.
  De groep heeft zonet zijn tweede "reguliere" plaat uitgebracht, "Twelve" genaamd. "Rainbow Warrior", het torpederen van het Greenpeace-schip, is een track hierop.
  Eerder bracht de groep "Elemental" uit in juni 1996 en schreven ze de muziek voor het Origin computerspel "Wing Commander - Part V - Prophecy" dat uitkwam in 1997.

  aantal stemmen : 6
  percentage : 20.0 %

   

  WEEK 14 : 10-17 september 1998
  Special "Les Nuits Botaniques"

  Om meer over dit festival in hartje Brussel te weten te komen, kan je de website van "Le Botanique" bezoeken.

     

  1. Perry Rose & the High Wires "Don't even begin"
  Zonet werd de vijfde CD van deze Ierse Belg "The triumphant march of the lonesome Goldfish" uitgebracht. Het eerste waarop hij zich laat begeleiden door zijn vier man sterke begeleidingsgroep The High Wires.
  Begonnen als een folkie in het begin van de jaren negentig, heeft Perry Rose zich langzaamaan wat van zijn Ierse roots afgekeerd en is geëvolueerd tot een volbloed rocker en getalenteerd songschrijver.
  Perry Rose kan bewonderd worden op "Les Nuits Botaniques" op 16 september in de Orangerie.

  aantal stemmen : 13
  percentage : 38.2 %
     

  2. Bé Plouvier "Daddy Cool"
  Bé, of Bernard, Plouvier is een muzikale duizendpoot uit Brussel.
  Heeft met "L'univers du sommeil" dit jaar zijn tweede soloplaat uit (na "A feeling of déjà-vu" uit '96). Deze drummer en vioolspeler heeft al een lange reeks van groepen en groepjes achter zich gelaten ( Odieu, Woodentrucks, Mad Dog Loose - stormachtige maar korte carrière, Ninove - samen met zijn broer Jean-Luc Plouvier, die o.m. bekend is van X-Legged Sally en Pierre Verloesem).
  Nu dus op de solo-tour, en met niet onaardige resultaten, zoals deze verrassende cover van Boney M's "Daddy Cool" bewijst.
  Optreden op de "Nuits Botaniques" op 11 september, in le Chapiteau.

  aantal stemmen : 11
  percentage : 32.4 %
     

  3. Miam Monster Miam "T-Shirt"
  Miam Monster Miam is de groep van Benjamin Schoos, een jonge (19-jarige) Luikenaar die dit jaar zijn eerste CD ("La belle soundstation" bij Bang!-records)heeft uitgebracht.
  Loopt momenteel ook rond om wat ouder casettewerk als plaat uit te brengen onder de noemer "Posh pop mastering society".
  Zingt in het Engels, nogal uitzonderlijk voor Waalse muzikanten, maar dan ook alleen "omdat mijn teksten in het Frans te debiel klonken" (dixit op Radio 21's "Rock à gogo" van 9 september)
  Treedt in de "Nuits Botaniques" op 12 september op in de Orangerie, samen met Hugo Race en Dead Man Ray.

  aantal stemmen : 10
  percentage : 29.4 %

   

  WEEK 15 : 19-26 september 1998

  1. Raymond van het Groenewoud "Een beetje Tederheid" / "Help de rijken"
  Alhoewel Raymond normaal aan 10 seconden genoeg heeft om evenveel indruk te maken als een andere artiest doet op een volle cd, heb ik hierboven toch zowel de A als de B-kant van zijn nieuwe single op de site gezet.
  De reden : "Een beetje tederheid", is namelijk een cover (van "Try a little Tenderness" van de (figuurlijk) onsterfelijke Otis Redding). En alhoewel je over een enorme dosis lef moet beschikken om je te wagen aan een dergelijk meesterstuk, en Raymond zich met brio van deze opgave kwijt, vind ik het toch enigzins beneden de waardigheid van 's lands beste songschrijver om zich opnieuw in de belangstelling te hijsen middels een cover. Dus daarom : "Help De Rijken" ! Zeg dat Dirk Houbrechts het gezegd heeft.

  aantal stemmen : 14
  percentage : 38.9 %
     

  2. Elisa Waut "Brother & Sister"
  Terug van weggeweest, komt de Brugse deerne Elsje Helewaut, 3 jaar na haar laatste ei "Angelus", weer op de voorgrond met haar groep.
  Zoals aangegeven aan het einde van haar biografie heeft Els "het licht" gezien. Deze evolutie is op de nieuwe cd "Mystica" dan ook goed te horen : de mantra's en filosofische bespiegelingen staan op de voorgrond en er werd een hele vrachtwagen uitheemse instrumenten aangesleept : charango, glockenspiel, djembé, kalimba en "matrass pump" vrolijken nummers met titels als "Dharma", "Jay Jay" op.
  "Brother & Sister" is de eerste single van de plaat, die vorige week werd gereleased.

  aantal stemmen : 11
  percentage : 30.6 %
     

  2. Soulwax "Much against everyone's advice"
  Na verpletterend goede optredens op enkele zomerfestivals (Pukkelpop, Les Nuits Botanique ...) maken deze jonge Turken zich op voor een al even verpletterend najaarsoffensief.
  "Much against everyone's advice" bestormt momenteel de Afrekening en is de eerste single uit de zeer binnenkort te verschijnen tweede CD van de groep.
  Dit wordt mijns inziens wel de "Belgische CD van het jaar" (als tenminste de nieuwe van Zita Swoon - voorzien voor oktober - of dEUS - misschien nog dit jaar - geen roet in het eten komen strooien).

  aantal stemmen : 11
  percentage : 30.6 %

   

  WEEK 16 : 27 september - 4 oktober 1998

  1. Gorki "Mijn dierbare vijand"
  Alhoewel het laatste album van Gorki "Ik ben aanwezig" al meer dan 6 maanden geleden werd uitgebracht, is er in mijn archief nog geen letter over of noot van te vinden.
  Om de fans te verzekeren van het feit dat ik Luc De Vos en de zijnen niet ben aan het boycotten, is hier de derde single die van de plaat werd getrokken (na de promo "Wie zal er voor de kinderen zorgen" en "Punk is dood".)

  aantal stemmen : 17
  percentage : 43.6 %
     

  1. Ozark Henry "Radio
  Vreemde geluiden, ingewikkelde songstructuren, intelligente teksten, veelgelaagde soundscapes ... dat zijn enkele van de kenmerken van de muziek van het duo "Ozark Henry". Piet Goddaer, het brein achter de groep, verbaasde in 1996 menigeen met hun cd "I'm seeking something that has already found me" (Method/Double T). Mij hebben ze toen niet verrast, maar dat komt omdat ik ze nu pas ontdekt heb.
  Nu hebben ze dus een tweede plaat op stapel staan, en de song "Radio" werd als vooruitgeschoven single uitgebracht. Het lijkt allemaal wat toegankelijker en radiovriendelijker te zijn dan hun vroegere werk. Dat kan alleen maar worden toegejuicht, vermits zij een veel groter publiek verdienen.

  aantal stemmen : 13
  percentage : 33.3 %
     

  3. Speaking T. "Soul deep"
  Deze groep blijft tot nog toe een beetje een vraagteken voor mij.
  Half belgisch / half frans. 4 maanden geleden gedebuteerd met een maxi-cd, en nu al een volledige cd in de aanbieding. En een single : "Soul deep".
  Als er iemand meer info over de groep heeft, contacteer me.

  aantal stemmen : 9
  percentage : 23.1 %

   

  WEEK 17 : 6-12 oktober 1998

  1. The Romans "Love in D Minor"
  Na een jaartje radiostilte komen daar de drie heren van The Romans terug uit hun schuilhol gekropen, met een nieuwe single (Love in D Minor) en een nieuwe cd (El Diablo - uit binnen twee weken).
  In tegenstelling tot veel van het vorige werk van de Maaseikenaars is dit geen recht toe recht aan beuknummer, maar zowaar een ... ballad. Maar wel eentje met kloten.
  Of zoals Laurens Leurs het zelf zegt in zijn nieuwsbrief op hun uitstekende website : " Het begrip "ballad" is een heel rekbaar begrip want het kan net zo goed iets desastreus mellow van The Scorpions betekenen als iets onwaarschijnlijk lieflijk en atonaal van pakweg Sonic Youth. Laten we veiligheidshalve stellen dat het dichter tegen het laatste aanleunt. Oordeel zelf."
  The Romans hebben ondertussen ook een nieuwe platenmaatschappij : het nagelnieuwe en Brusselse Oyster Records.

  aantal stemmen : 15
  percentage : 46.9 %
     

  2. Jo Lemaire "Ik kom je zeggen ..."
  Jo Lemaire heeft kort geleden een cd uitgebracht met Nederlandstalige bewerkingen van haar bekendste liedjes. "Ik kom je zeggen" is de vertaling van "Je suis venu te dire ...", dat op zijn beurt al een cover was van de gedenkwaardige Serge Gainsbourg uit de tijd dat ze nog met haar groep Flouze optrok.
  In een interview met Humo uit 1997 vertelde ze Marc Didden over deze song "Ik ben een hele tijd kwaad geweest op dat nummer en op de mensen die dachten dat ik daarvoor en daarna nooit iets had gepresteerd. Ik ben het zozeer gaan haten dat ik tien jaar lang geweigerd heb het nog te spelen. Tot ik op een dag realiseerde dat de mensen dat nummer willen horen omdat ze ervan houden, en ze willen het van mij houden omdat ze van mijn versie houden. Ik besef nu dat ik het zal moeten blijven zingen tot het bittere einde. Maar ik vind het helemaal niet meer erg."
  De vertaling van dit lied werd gedaan door Wigbert Van Lierde.

  aantal stemmen : 10
  percentage : 31.2 %
     

  3. Grasscutters "Today"
  Grasscutters is een nieuwe groep uit het uiterste Oosten van België. Ze maken muziek die ze zelf omschrijven als "grunge mélodieux".
  Begin dit jaar brachten ze een eerste plaat uit (ook op een nieuw label : Big Sky uit Verviers) genaamd "Keep Hands Away". In juni geraakten ze tot in de finale van het Europese talentenconcours Emergenza na de Belgische kwalificatie in de AB op hun naam te hebben geschreven.
  Nu is er een maxi uit, met daarop twee versies van "Why", een nummer dat ook al op de debuutplaat stond en "Today", een voor hun doen zeer rustig nummer.

  aantal stemmen : 7
  percentage : 21.9 %

   

  WEEK 18 : 13-20 oktober 1998

  1. Zita Swoon "Song for a dead singer"
  Schitterende nieuwe single van Stef Kamil Carlens en zijn bende, de eerste release van een aanstonds te verschijnen cd genaamd "Pictures of a wedding dress" (Warner).
  De song gaat (ten minste ten dele) over de in de Mississippi verdronken jonge zanger Jeff Buckley en laat weer eens horen wat voor uitzonderlijk zanger deze groep in huis heeft.

  aantal stemmen : 23
  percentage : 57.5 %
     

  2. K's Choice "If you're not scared"
  Derde (en zeer rustige) single van België's beste exportproduct op muzikaal gebied uit de goed verkopende plaat Cocoon Crash .
  Ondertussen weet iedereen zeker wel dat de Europese tour die nu zou moeten plaatsvinden werd afgelast wegens ziekte van Gert, maar dat de groep er binnen enkele maanden terug tegenaan gaat gaan. Kijk anders maar eens op de officiële K's Choice site.

  aantal stemmen : 13
  percentage : 32.5 %
     

  3. Niko "Flip The Coin"
  Nikolaas Westerlinck (wie ?) heeft net een plaat in elkaar geknutseld ("ASAP", uit bij Bang!, verdeeld via Sony) vol met ingehouden nummers en enkele electronische probeersels.
  Die laatste houd ik voor bekeken, maar de songs van deze drummer mogen er zijn !

  aantal stemmen : 4
  percentage : 10.0 %

   

  WEEK 19 : 21-28 oktober 1998

  1. dirk Blanchart "Hoe denk je dat het voelt"
  Cover time deel 1 : dirk Blanchart, in België overbekende muzikant dankzij avonturen met Luna Twist, The Groove Quartet en zichzel, heeft een nieuwe CD klaargestoomd (Schietstoel, uit bij Via Records), vol met cover van zijn eigen en andermans songs. Het originele is wel dat de hele plaat in het nederlands gezongen wordt, terwijl hij vroeger steeds het engels koos.
  "Hoe denk je dat het voelt" is een cover van "How do you think if feels" door Lou Reed. De tekst van de song zijn van de beroemd-beruchte schrijver Herman Brusselmans.
  Andere covers op de plaat zijn "Ik krijg je maar niet uit mijn hoofd" (origineel "Can't get it out of my head", door Jeff Lynne's ELO) en "De Zotte Morgen" (origineel van Zjef Vanuytsel).

  aantal stemmen : 16
  percentage : 51.6 %
     

  2. Helmut Lotti "Benjamin"
  Cover Time deel 3 : Helmut Lotti, Koning van de Meligheid, begon ooit als Elvis-imitator, werd vervolgens een bekende vlaamse showbiz figuur, en boorde vervolgens een aardige inkomstenbron aan met zijn "Goes Classic" reeks.
  Met "Lotti Goes Classic The Final Edition" en "A Classical Christmas With Helmut Lotti" (allebei deze week gereleased op Polygram), belooft hij dat het de laatste van die reeks is.
  Of dat nog niet genoeg is, heeft hij voormalige platenfirma BMG Ariola recent nog "Romantic" uitgebracht, een cd gevuld met ouder werk. Dit betekent dat er volgende week wellicht drie Helmut Lotti cd's in de top drie van België's best verkopende platen zullen staan !!! Vlucht nu het nog kan.
  "Benjamin" is een song waarvan veel mensen denken dat het een cover is van Louis Neefs (leeghoofd Hans Otten kondigde het toch zo aan), maar in feite is het origineel van Bobby Gentry.

  aantal stemmen : 8
  percentage : 25.8 %
     

  3. Kretek "High Tide"
  Cover time, deel 2 : Kretek, in het echte leven bekend als Olivier Abbeloos, is een producer/DJ die aan het eind van de jaren tachtig / begin negentig enkele New Beat-hits scoorden. Sinds toen is hij er alleen maar wilder en gekker op geworden.
  Deze zomer nog had hij een verassend radiohitje met de song "Fantastico", featuring de stem van de gepensioneerde voetbalcommentator Jan Wauters.
  Deze track (afkomstig van zijn meest recente EP "Boogaloo Inforno" op het label Downsall) is een verknipte song die bestaat uit tientalllen samples van andere songs. Het doet mij denken aan of Nurse With Wound "The Sylvie and Babs High-Tigh Companion - with titillating orchestrations by Murray Fontana". Maar of dat een referentie is ??

  aantal stemmen : 7
  percentage : 22.6 %

   

   

     

  This page in English

  CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

  Site
  Homepagina

  Alfabetisch
  Chronologisch
  per Genre
  Willekeurig
  Populairste

  Poptelex
  Belpoptop
  Interviews
  MP3's
  Forum

  Help
  Links&bronnen
  Statistieken
  Wat is nieuw?

  Zoeken naar:
  in
   
             
   

  Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

  Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

  Laatste update aan de site : maart 2002.