Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Popnieuws        
           
 

DE BELGISCHE POPTELEX
NIEUWS - RELEASES - NIEUWE SITES - CONCERTEN ...

Brussel, 3 mei 2002

.CALIBRE DEBUTEERT MET 'KILLTHELOGO'

Naast een Bijbel heeft het antiglobalisme nu ook een soundtrack. Op 26 april debuteerde .Calibre namelijk met "Killthelogo". Zoals de titel duidelijk aangeeft, houdt dat album het midden tussen een muzikaal en een ideologisch statement. En dat hoeft niet te verwonderen: voor het viertal bij Warner tekende, grossierde het met Facedown al in revolutionaire hardcore. De overstap van de underground naar een major legde de band uit Limburg in elk geval geen windeieren. Zo werden topproducers Jo Francken en George Martino (Sterling Sound) aangezocht voor het knoppenwerk. Gooiden singles "Calibre" en "Karma" hoge ogen in de Afrekening. En werd ook een budget vrijgemaakt voor het ontwikkelen van een multimedia- en webconcept. Als klap op de vuurpijl werd de band ook getekend voor TW2002, om de tweede festivaldag te openen in de Piramid Marquee. (Toop)


Brussel, 2 mei 2002

TW 2002 KIEST opnieuw VOOR VADERLANDS TALENT

Sinds dinsdag 30 april is de affiche van TW 2002 compleet. En daarop is opnieuw veel aandacht voor talent van eigen bodem. Tussen de 51 acts die tijdens de drie festivaldagen aantreden, zitten liefst 10 vaderlandse bands. Op vrijdag 28 juni openen Arno, dEUS, Praga Khan en 2manydj's het festival op z'n Belgisch. Op zaterdag 29 juni gaan Calibre, An Pierlé en Ozark Henry gewoon op dat elan door. En op zondag 30 juni wordt het Vlaamse festivalluik afgesloten door Millionaire, Zornik en Arid. Meer info over de line-up vindt u op de officiële festivalsite. (Toop)


PJDS LANCEERT NIEUWE SINGLE

PJDS (of Pieter-Jan De Smet, voor mensen met meer tijd), lanceert met "Death Of The World" de tweede single uit het album "Light Sleeper". Het nummer werd daarvoor opnieuw gemixt door Marc François, en van een videoclip voorzien door Mike Sleeckx (zie ook : dEUS, Evil Superstars, Axelle Red). Om één en ander te vieren, werd ook de PJDS-website in een nieuw flash-kleedje gestoken. (Toop)


Brussel, 23 april 2002

MILLIONAIRE IN VOORPROGRAMMA MUSE

De liefde tussen Millionaire en Muse blijft maar duren. In november 2001 verklaarde frontman Matthew Bellamy zich al een grote fan door de band uit te nodigen voor twee concerten in Engeland, nog voor ze er hun debuutsingle uithadden. Die twee concerten waren een succes, en kregen vorige week een vervolg. Toen mocht Millionaire in Portugal immers het voorprogramma verzorgen van twee Muse-concerten. Ook in interviews blijft Matthew Bellamy de band rond ex-Evil Superstar Vanhamel steunen. Zo verklaarde hij onlangs op Radio One dat "Millionaire de rock van de toekomst speelt." (Toop)


PHILIPPE ROBRECHT TERUG ALS "ROBRECHT"

Op 3 mei verschijnt het titelloze debuut van Robrecht, het nieuwe muzikale alter ego van Philippe Robrecht. Die werkte tussen 1991 en 2000 al aan een eponiem soloproject, waar hij na vijf albums een punt achter zette. Twee sabbatjaren lang hield hij via tal van nevenprojecten contact met de podia, om intussen uit te zoeken hoe het verder moest met zijn eigen werk. Die herbronning leidde tot een nieuwe mix van stijlen, en een breder en minder autobiografisch tekstverhaal. Als voorproefje op het te verschijnen debuutalbum werd een radiomix van "Zonde der dans" uitgebracht. (Toop)


Brussel, 22 april 2002

GORKI TERUG MET "VOORUITGANG"

Een half jaar na zijn Engelstalig uitstapje met Automatic Buffalo, zet Luc de Vos de vertalende woordenboeken weer in de kast. Op 20 mei brengt hij met Gorki immers "Vooruitgang" uit. Voor dat zesde studio-album deed de Bekende Wippelgemnaar beroep op vaste bassist Erik Van Biesen, toetsenist Luc Heyvaerts en ex-Hooverphonic drummer Erik Bosteels, die er ook op "Vakantie" al bij was. In de Brusselse Jet-studio's werd het quatro vervoegd door gastmuzikanten Frank Vanderlinden (De Mens) en Geoffrey Burton (PJDS en Arno). In september verschijnt ook Luc De Vos' eerste verhalenbundel bij Atlas, waarna in de Ancienne Belgique de aftrap wordt gegeven voor een Gorki-theatertournee (première 10 oktober). (Toop)


SATELLITE CITY KONDIGT DEBUUT AAN MET INTERNET-TRACK

Uit Metal Molly blijven maar nieuwe projecten ontstaan. Terwijl Pascal Deweze spannende dingen doet met Chitlin' Fooks en Sukilove, richt singer-songwriter Allan Muller na Cabbage nu ook Satellite City op. Daarvoor sloeg hij de handen in die van drummer Thor De Boos (De Mens, The Sands), toetsenist Olaf Janssens en bassist Wim De Pauw. Momenteel werkt het viertal in een studio aan hun debuut, waarvan ze alvast een eerste song ("Last Night") op hun website zetten. Binnenkort valt er een eerste single te verwachten. (Toop)


Brussel, 10 april 2002

EUROPESE HYPE MILLIONAIRE LANCEERT NIEUWE SINGLE

Op 15 april komt in heel Europa (behalve in de UK) "Come With You" uit, de nieuwe single van Millionaire. Daarvoor werd het nummer op een maxi geperst, samen met twee onuitgegeven tracks ("Crippled Love" en "God Is A Plot"). Er werd ook een videoclip geschoten, die in handen werd gegeven van Raf Wathion (zie ook: Zita Swoon, Ozark Henry). Komende donderdag zal die voor het eerst te zien zijn in "The Bassment" van TMF. Intussen blijft Millionaire het ook uitstekend doen in het buitenland. Zo zorgde een erg succesvolle clubtour doorheen Nederland ervoor dat de band verschoven werd van Pinkpopzondag naar Pinkpopmaandag. Algemeen wordt die dag beschouwd als de belangrijkste festivaldag, aangezien hij bijna integraal wordt uitgezonden door de nationale radio en tv. Ook bij onze zuiderburen lijkt "Outside The Simian Flock" aan te slaan. Het album kreeg een uitstekende recensie in het toonaangevende tijdschrift Les inrockuptibles, en Longueur d'Ondes kopte : " Millionaire is god in onze wereld, of tenminste in onze dromen." (maar dan in het Frans). Ook in Spanje, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië haalde de verzamelde pers z'n superlatievenwoordenboeken boven. Zo vond het Duitse Westzeit Millionaires debuut "een album waar de meeste bands alleen maar kunnen van dromen". Kondigde Oostenrijks populairste DJ Millionaire aan als "een nieuwe prima band uit België, die beter is dan hun ontdekkers van Muse". En vond een Italiaanse journalist "dankzij Millionaire de smaak van muziek terug". In de UK kwam "Outside …" nog niet uit, maar werd de eerste Millionaire-single ("Body Experience Revue") al meteen weerhouden op de playlist van het hippe 4FM (waar ook de Dewaele broertjes thuis zijn). Hoewel de release van "Outside …" er pas voorzien is voor juni, werd Millionaire er al uitgebreid gehyped in "MTV New". PIAS besloot dan ook om "Outside …" later dit jaar eveneens in Australië en Japan uit te brengen. (Toop)


Brussel, 8 april 2002

ZORNIK OP SCANDINAVISCHE MINITOURNEE MET MUSE

Nationale hype Zornik krijgt volgende week een unieke kans om ook internationaal door te breken. Het Limburgse powerpoptrio werd namelijk door niemand minder dan Matthew Bellamy gevraagd om het voorprogramma van Muse te verzorgen tijdens hun Scandinavische mini-tournee. Koen Buysse en Co lieten het zich geen tweemaal vragen, en zullen tussen 9 en 12 april te zien zijn in Kopenhagen, Oslo en Stockholm. So unreal ? Het lijkt nog maar het begin, want ook het Nederlandse muziektijdschrift Oor vindt "The Place Where You Will Find Us" "een spectaculair debuutalbul." Wordt dus, ongetwijfeld, vervolgd. (Toop)


SPACEMAN SPIFF BRENGT EERSTE SINGLE UIT

Na hun passage op de Rock Rally-finale van 2000, lijkt het uur der waarheid voor Spaceman Spiff eindelijk aangebroken. Sinds een week ligt hun eerste single "Spacemountain" immers in de winkelrekken. De single, die het midden houdt tussen Placebo, Smashing Pumpkins en The Afghan Whigs, is alvast een voorsmaakje van het Spaceman Spiff-debuut, dat later dit jaar bij independent Madagascar verschijnt. Roadrunner/Arcade zal instaan voor de distributie. (Toop)


Brussel, 4 april 2002

GOOSE WINT DERTIENDE EDITIE VAN ROCK RALLY

Goose won afgelopen zondag de finale van Humo's Rock Rally. De band uit Kortrijk haalde het van de 9 andere finalisten met een combinatie van eighties pop, disco en electro. De jury, met ex-laureaten Joost Zweegers (Novastar) en Bent Van Looy (Das Pop), kende de zilveren medaille toe aan Deathmetal-combo Illyrian uit Wondelgem, dat verrassend genoeg ook de publieksprijs in de wacht sleepte. De bronzen medaille ging naar Very Camel uit Berchem, dat refereerde aan R.E.M. en The Byrds. Hoewel de overwinning van Goose door niemand gecontesteerd werd, had de dertiende Rock Rally-editie te lijden onder tal van negatieve echo's in de pers. Zo hekelde de Morgen het "epigonisme" van nogal wat finalisten, en had de Standaard het over "een zwakke finale" die "niet representatief was voor wat er leeft in België". Toch blijft het tweejaarlijks rockconcours Vlaanderens belangrijkste talentenjacht. Zo betekende de finaleplaats in het verleden de doorbraak van groepen als Gorki, Arid, De Mens, dEUS, Noordkaap (Monza), Evil Superstars, Novastar, Das Pop, An Pierlé en Zornik. (Toop)


JIMTV VIERT EERSTE VERJAARDAG "PUUR BELGISCH"

Afgelopen dinsdag vierde Jimtv, de jongste telg uit televisieland, zijn eerste verjaardag. Speciaal daarvoor organiseerde de zender een "Puur Belgisch" feestje, dat werd opgenomen in het Atomium. In de gelegenheidsstudio van de linkerbol mochten Rock Rally-winnaars Goose, Zornik, Yum, Ozark Henry, Praga Khan en Monza een live-set spelen. Bindmiddel tussen die muzikale gasten was Gerrit De Cock, die het programma samen met Will Tura, Walter Grootaers en Danny Mommens (Viva La Fête) aan elkaar praatte. Tussendoor werden ook reportages getoond over Starfighter en Flip Kowlier. Wie de live-uitzending miste of de video verkeerd programmeerde, kan zondag 7 april om 22 u 30 kijken naar een herhaling. (Toop)

Brussel, 3 april 2002

BUSCEMI DUIKT IN BLUE NOTE-ARCHIEVEN

Sinds het succes van Saint Germain is jazz opnieuw hip en alomtegenwoordig. De Fransman was de eerste exponent van een breed uitwaaierende jazz-revival, waarin ook onze landgenoten van zich lieten hoten. Zo maakte Marc Moulin vorig jaar "Top Secret", en herontdekten ook Mo & Benoelie het eeuwenoude genre. Daarvoor kregen de draaitafelvirtuozen toegang tot de catalogus van het legendarische Blue Note-label, waarmee ze het eerste album van "Blue Note Sidetracks" maakten. Voor het tweede album in die reeks liet het jazzlabel Buscemi een duik nemen in haar archieven. De Limburger (én wereldburger) dankte voor die eer met "A Warm Blue Note Session", waarin hij op zoek ging naar de "latin connection". Geen Miles Davis en Art Blakey dus, wel Braziliaanse en Afro-Cubaanse tropicalia van Joao Donato, Antonio Adolfo & A Bruzaca, Sabu, James Moody, The Jazz Crusaders en "Queen of Samba" Joyce. De weelderig gearrangeerde exotische jazz wordt door Buscemi gelardeerd met tijdloze Blue Note-klassiekers als "Grey December" (Chet Baker) "Midnight Blue" (Kenny Burrell) en "Psychedelic Sally" (Horace Silver). Het sexy "You Never Come closer" van Doris (ook al op de legendarische "Blue Juice"-compilaties) en het hedendaagse "And" van Erik Truffaz maken het feestje compleet. (Toop)

Brussel, 3 april 2002

AN PIERLE STELT NIEUWE SINGLE VOOR

Afgelopen zaterdag gaf An Pierlé een exclusieve showcase in de Marconi-studio
van de VRT. Met haar vriend Koen Gisen in de begeleidingsband, stelde de
pianiste er haar nieuwe album voor. Van dat nieuwe album speelde ze zowat de
hele setlist, al werd een aantal nummers wel van andere arrangementen voorzien.
Zo ruilde An Pierlé de piano voor de accordeon tijdens titeltrack "Helium
Sunset", en speelde de band een nieuwe mix van "Sing Song Sally". Die nieuwe
mix, veredeld met een soort "Whole Lotta Love"-intermezzo, werd bij wijze van
primeur ook voorgesteld als de nieuwe single. Naar eigen zeggen solliciteerde
de zangeres ermee "voor de grote zomerfestivals". Of die sollicitatie succesvol
was, valt nog af te wachten. (Toop)

Brussel, 7 maart 2002

Het Belgisch Pop en Rock Archief werd door Dirk Houbrechts toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen. Het Muziekcentrum Vlaanderen is het officieel steunpunt voor de professionele muzieksector in Vlaanderen. Meer informatie over het centrum is te vinden op www.muziekcentrum.be.

Het Belgisch Pop en Rock Archief blijft voorlopig op dit adres voortbestaan. Een aantal rubrieken zullen worden gekoppeld aan de website van het Muziekcentrum. Het Muziekcentrum Vlaanderen is zelf bezig met de uitbouw van een nieuwe website waarin het Belgisch pop en rock archief in de nabije toekomst ook zijn plaats in krijgt. Nieuws hierover zal vermeld worden op de beide websites.

Brussel,5 februari 2002

Persbericht van het Muziekcentrum Vlaanderen:

MUZIEKCENTRUM VLAANDEREN NEEMT 'BELGIAN POP & ROCK ARCHIVES' OVER
Bezieler Dirk Houbrechts heeft zijn website ‘The Belgian Pop & Rock Archives’ aan het Muziekcentrum Vlaanderen toevertrouwd.

Het Muziekcentrum Vlaanderen heeft de website ‘The Belgian Pop & Rock Archives’ (http://houbi.com/belpop) overgenomen. De website bevat 262 biografieën van Belgische pop & rockgroepen en -artiesten. Bij al deze groepen werd een discografie voorzien, samen met links naar websites, andere artikels, cd-recensies enz. De website is volledig en op verschillende manieren doorzoekbaar. Per maand melden zich momenteel meer dan 90.000 bezoekers.

Dirk Houbrechts besliste begin dit jaar om persoonlijke redenen om met zijn eenmansproject te stoppen. Uit de geïnteresseerden in een overname koos hij het Muziekcentrum Vlaanderen om ‘The Belgian Pop & Rock Archives’ toe te vertrouwen.

Het Muziekcentrum Vlaanderen werd opgericht door de Vlaamse Overheid om muziek van alle genres uit Vlaanderen te promoten en informatie te verschaffen over muziek uit Vlaanderen. Het centrum bouwt zelf een nieuwe website uit die begin maart online gaat. Het is de bedoeling om de inhoud van beide sites aan elkaar te koppelen, zodat de informatie uit 'The Belgian Pop & Rock Archives' kan gecombineerd worden met de concertagenda en de andere informatie die op www.muziekcentrum.be voorhanden zal zijn.

which comes down to: I've given (not really "given", in fact, a fee is changing hands) the control over my site to The Flanders Music Centre, a Flemish-government sponsored organisation that has the goal to promote music from all genres and provide info on music from Flanders. So dEUS was right after all, nothing really ends.

The precise details of how the site will be technically maintained, where it'll be hosted, how soon the audio fragments will return etc ... are still being worked out as we speak, but one thing is for sure now : this site will survive, and will continue to be developed, more or less integrated with the huge new site that the Music Centre is developing right now. This means new opportunities (e.g. the Music Center has in it's possession the entire vinyl & CD-archive of Kris Dierckx, meaning they have pretty much each & every Belgian release from the past 50 years at their disposal), and a few quirks (how will the artist from Wallonia be handled, how will "opinion" get it's place ...). More news soon ...

Thanks everybody for sticking around, and certainly for the overwhelmingly massive amount of support, offers for help, and other kind words I've received after the goodbye-mail I sent at the end of last year. Sorry I couldn't reply to each & every mail, but hey: I was quitting because I wanted to get myself a life, not because I wanted to reply to emails for entire days ;-).
While I left the site with the feeling that I had basically wasted a few good years of my life, all your reactions certainly have helped to make me feel better about it all.

Dirk
contact Muziekcentrum : info@muziekcentrum.be, +32 2 504 90 90
contact me : dirk.houbrechts@pandora.be, tel : 0478 883374

Genk, December 22nd 2001


Hallo,

Na meer dan vier jaar schrijven aan 1300 pagina's over het beste dat België op muzikaal gebied te geef had en heeft, voor bijna 1.900.000 bezoekers, 6 miljoen pagina-opvragingen en 36 miljoen hits aan sufers uit meer dan 180 verschillende landen, en net nu dEUS de Belpoptop aanvoert met het "Nothing Really Ends", hou ik ermee op.

De reden is niet dat ik mijn belangstelling in het onderwerp ben kwijt geraakt, of dat de site het niet meer goed deed (nog steeds bracht elke maand zowat een nieuw record), en al zeker niet een dot-com-malaise (de site was nooit meer dan een hobby, met www.kingkong.be als toffe vergoeder van een stuk van de onkosten). Nee, de reden is puur persoonlijk: een gevoel dat ik weliswaar menig surfer help met deze site, maar niet mezelf; het creepy gevoel dat ik geïsoleerd geraak onder een stapel nog onbesproken CD's; het feit dat ik weliswaar veel kennissen heb gemaakt met deze site, maar geen vrienden. Dus is het voor mij tijd om me aan iets anders te wijden.

Na 1 januari zal alle audio (bijna 1700 fragmentjes) offline gezet worden. De info blijft voorlopig staan, misschien zijn er wel meer structurele partners (Muziekcentrum? Poppunt? Humo? Bert Anciaux, die wil toch hits?) bereid om het archief over te nemen en verder uit te bouwen.

Ik hoop dat ik informatief, entertaining of op een andere manier van enig nut ben geweest met deze onderneming. Bedankt voor al jullie vriendelijke commentaar, goeie pers en andere dank u's die ik gedurende de jaren heb mogen ontvangen.

Tot ziens.

Dirk Houbrechts
the Belgian Pop & Rock Archives - http://houbi.com/belpop
dirk.houbrechts@pandora.be
0478 883374
Keinkesstraat 51 - 3600 Genk

Pers die de site heeft gekregen:
http://houbi.com/belpop/pressn.htm
wat statistieken:
http://houbi.com/belpop/stats/

Dus laat ik jullie met de woorden van Ozark Henry's "Word up"

There's no way for you to know how you're wanted
passing here, passing here unwanting
every morning as I wake
I'm greeting all things
like Mark in his poem
looking forward just to see you pass
so I can catch a glimpse of you
It is time I let you know
It's making me nervous
are you the one for me?
Are you the only one?
Word up!


-

CONTACT :
Muziekcentrum Vlaanderen
Steenstraat 25
1000 Brussel
e-mail : info@muziekcentrum.be
Tel.: ++32 (0)2 504 90 90
fax: ++32(0)2 502 81 03

 

   

This page in
English

Weet u nieuws of heeft u iets
aan te kondigen?
Vertel het ons!


Nieuws-archief

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.