Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Popnieuws | Archief | Oktober 1999        
           
 

NIEUWSARCHIEF

Periode : 11-18 oktober 1999
In dit deel : dEUS, Arid, Kl@sh, Eeltentstudio, DAAU, Soulwax, Zap Mama, Waterloo, Luna Twist, Noordkaap, JF Muck, Les Slugs, Zita Swoon.

18 oktober 1999

dEUS' LAATSTE CRASH
Terwijl dEUS nog even verder gaat met de laaste loodjes van haar "Ideal Crash"-tour af te werken, werd er in België al afscheid genomen met de drie concerten in de Hallen van Schaarbeek. De groep heeft er alleszins iets speciaals van proberen te maken, met onder andere gastoptredens van Rudy Trouvé en Stef Kamil Carlens - op die manier heel kort de originele dEUS-line-up herenigd. Goed nieuws is zeker ook dat de concerten nog via het net kunnen worden bekeken via een real-audio uitzending op Netbeat :
- concert van donderdag (met de herenigde dEUS in de eerste bis).
- concert van vrijdag (betere kwaliteit van opname)
De groep lanceert zeer binnenkort ook een derde single van hun "The Ideal Crash", en wel de titeltrack. Musickness maakte ondertussen aan het persagentschap Belga bekend dat TIC tot nog toe 150.000 keer verkocht is "worldwide", waarvan 40.000 keer in België. Naar eigen zeggen zou dit beneden de verwachtingen liggen (ongeveer hetzelfde aantal als de vorige platen), maar wordt veel goedgemaakt door de erg hoge opkomst bij vrijwel alle concerten in de uitgebreide reeks.

ARID AAN DE LEIDING, NOVASTAR STORMT BINNEN
Een week later dan aangekondigd - soms heb ik ook even een leven naast het onderhouden van deze site. Soms. - werd de 6de editie van de Belpoptop gepubliceerd.
De nieuwe en trotse leider is Arid met "Life". Daarna komen Soulwax met "Too Many Deejay's", terwijl Novastar als nieuwkomer zelfs tot in de top 3 geraakt met hun single "Wrong". De volledige stand vindt u hier.
Er zijn weer tal van nieuwe suggesties voor de volgende editie (gaande van Stricktly Rockers, dEUS, Läis, Rival & Zita Swoon tot 2 Fabiola & Technotronic) en een prijs die wordt verloot onder degenen die een persoonlijke top 5 (of minder) insturen : deze week een exemplaar van de Sony-cd "Nachtschade" van Kolk).

KL@SH = NIEUWE MUZIEKCULTUUR IN LEUVEN?
VTK, de fakulteitskring van de burgerlijke ingenieurs in Leuven, is op de proppen gekomen met een idee om iets te doen aan het bevreemdende feit dat Leuven ondanks zijn enorme studentenbevolking toch een blinde vlek blijft op de kaart van concertsteden in België (uitzondering uiteraard Marktrock).
Voor een bescheiden prijs, beginnen ze dit jaar met het organiseren van concerten van kwalitatief goeie groepen op verschillende plaatsen in de stad. Het programma tot dusver omvat :
- Bar 8 (Michael Nyman op een rockpodium) & Jaune Toujours (accordeon op een rockpodium) op 19 oktober
- The Seatsniffers op 11 november
- Blues Lee op 12 december
Tickets te koop bij JJ Records & De Blauwe Kater.

SOULWAX, DAAU & dEUS "Composing Apart Together"
Telenet, the cable-company offering phone & internetservices in Flanders, has come up with a musical stunt to gather publicity for their booth at the upcoming fair "Media Planet", since they have gathered three of the finest belgian bands to do a "jam from a distance".
Julle de Borger (of dEUS), the entire DAAU, and Stephen & David Dewaele of Soulwax have all been provided with a nice computer and a Telenet-internet connection, and are coöperating from their own rehearsal rooms to a joint music piece. The final mix of the song will be done on a 'virtual 128-track studio" at the multimedia fair, after which date the song will be available in mp3 to the public.
The internet-location of the project is http://www.telenet.be/eeltentstudio.

14 oktober 1999

ZAP MAMA GEEFT AFTRAP AMERIKAANSE TOUR
Gisterenavond begon Zap Mama in het Amerikaanse Cambridge aan het eerste concert van hun Amerikaans/Canadese toer. Vandaag is het de beurt aan het "Irving Plaza" in New York, en volgende weken volgt vrijwel elke dag een nieuwe stad (Toronto, Vancouver, Chicago, Seattle, Los Angeles ...) om er de Amerikaanse release van de knappe nieuwe Zap plaat "A Ma Zone" te promoten.
Vanuit België kan de tour ook een beetje gevolgd worden via de site van Luaka Bop (David Byrne's label), en via een speciale webcast in het The Rolling Stone Network: waarop op 23 oktober een show live vanuit Chicago via het internet wordt uitgezonden.

WATERLOO HERUITGEBRACHT
Ter gelegenheid van de "internationale platenbeurs Gent" - op 28 november e.k. - zal een "legendarische" Belgische plaat worden heruitgebracht op CD. "First Battle", voor het eerst verschenen in 1971, was van de hand van de groep Waterloo, het Belgische antwoord aan Jethro Tull dat vooral in Frankrijk wel wat succes oogste. Op de cd zullen ook een aantal A en B-kanten van de singles staan als bonus-tracks.
Meest gekende lid van Waterloo is Gus Roan, bekend van New Inspiration en van het recentere Nie Neute in het Gentse dialect. Er wordt gehoopt de hele groep samen te krijgen voor een handtekeningensessie op de platenbeurs.
Drijvende kracht achter dit project is Johan 'Bo' Bollenberg, journalist en progrock fanaat die schrijft over het genre in magazines zoals Stage (B), IO Pages (N), Mellotron (Ar) and Progression. Hij lanceert hierbij ook een oproep aan alle "prog minded" belgische groepen om hem te contacteren.

12 oktober 1999

DRUMMER LUNA TWIST OVERLEDEN
Dirk Van Gansbeke, de (ex)drummer van onder andere Luna Twist, Luk Vankessel, Starvin' Marvin en Kevin Ayers kwam het voorbije weekend om het leven bij een auto-ongeval in het Gentse.
In de Belgische popgeschiedenis zal hij wellicht het meest herinnerd worden als een van de auteurs van "African Time", de grootste hit van Luna Twist en een van de knapste songs begin jaren tachtig.

"IK HOU VAN U" BESTE BELGISCHE SOUNDTRACK-SONG
Tijdens de voorbije "nacht van de Belgische film" op het internationaal Filmfestival van Gent, werden er ook enkele speciale prijzen uitgereikt. Naast de Jozef Plateau-prijzen (de meesten gingen naar "Rosie" van Mauro Pawlowski's bovenbuurvrouw Patrice Toye), werd er immers ook een "Radio-1-prijs voor de beste Belgische soundtrackcompositie van de voorbije 15 jaar". Noordkaap ging met de eer lopen voor het walsje "Ik Hou van U" uit de film "Manneken Pis".
Noordkaap speelde uitgerekend op het moment van het filmfeest in Ternat zijn allerlaatste rock-optreden. De groep legt volgens het Belang van Limburg momenteel de laatste hand aan de nieuwe single die zal verschijnen samen met de pre-postume verzamelaar "Avanti".
Ander pop- vs. filmnieuws is dat Jan Leyers de hoofdrol zou gaan spelen in de volgende film van Jan - la vie sexuelle des Belges - Bucquoy.

11 oktober 1999

JF MUCK TOERT MET FUGAZI
Het Limburgse trio genaamd "JF Muck" gaat zeer binnenkort enkele optredens doen in Frankrijk als voorprogramma van de brutale band Fugazi. Op 15 oktober doen ze echter Brussel aan, en zal JF Muck spelen nà Fugazi ter voorstelling van hun nagelnieuwe cd, in de Club van de AB in Brussel.
De groep bestaat uit Raf Wathion (grafisch regisseur, zijn werk waren onder meer de begintitels van "Morgen Maandag", de "Commissie Wyndaele" ...), Fred Vrancken en Wilfried Vanormelingen. Hun eerste plaat "Wood & Iron" kwam uit in 1997, kreeg hele goeie plaatbesprekingen, maar verkocht voor geen meter. Zelf beschreven ze hun muziek destijds als "te rangschikken onder Lo Fi alternatieve post rock (valt te bespreken)". Voor hun nieuwe CD genaamd "Wrigley Field" (uit bij Labelman), zijn ze naar Chicago getrokken om er op te nemen met Bob Weston, bassist bij noise groep Shellac. Hun motto "Less is more", hun doel : zoeken naar eenvoud, creativiteit, emotie, sfeer ...

20 JAAR "LES SLUGS"
De waalse punkgroep Les Slugs, gaat zeer binnenkort haar 20-jarig bestaan vieren met een concert in de Magasin 4 in Brussel, op zaterdag 23 oktober. Tijdens deze jaren is de groep geëvolueerd van punk (UK Subs ...) naar cold-wave, en van ska tot fun-rock (à la Priba 2000, Brochettes ...)
Andere groepen die avond in de Magasin 4 zijn "Les Tueurs de Brabant" en de enige echte "The Kids" (het was trouwens op een concert van The Ramones & The Kids in 1980 dat hun "manager" hen voor het eerst tegen het lijf liep). Prijs : 200 fr. Info & Reservatie op 02-537.79.80.
Aredje, het kleine onafhankelijke label voor René Binamé & Les Slugs, gaat dit feit herdenken met een speciaal cd-tje, waarop hun oudste materiaal zal gebrand worden (een K7 "le quatre heure", de "witte" en "zwarte" vinylplaat en een teruggevonden repetitietape. Binnenkort te koop via Bang! aan " 250 à 330 boules".

ZITA SWOON KRIJGT GOUD
Vorige weekend werd bekendgemaakt dat Zita Swoon's plaat van vorig jaar "I Paint Pictures On A Wedding Dress", eindelijk de gouden status heeft bereikt hier in België.
De nieuwe single (de vierde) die eruit zal gereleased worden rond het einde van deze maand is "Our Daily Reminders".

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hier vindt u de inhoudsopgave van het Nieuwsarchief.
Hier vindt u het meest recente nieuws.

 

 

    Nieuws-Archief

Meest recente nieuwsitems

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.