Archief van juni 2009:

jun 3 2009

Onderwijskloof

Het onderwijs zorgt voor een kloof. In onze gezinsplanning.

Wij hadden ons bedje, en de resulterende geboortedata van onze kroost 9 maanden daarna, nochtans redelijk mooi gespreid:
Tussen kleine 1 en kleine 2 zit er 1 jaar en 10 maanden (ofte 22 maanden)
Tussen kleine 2 en kleine 3 zit er 2 jaar en 4 maanden (ofte 28 maanden)

Geboortespreiding (Foto op Flickr van houbi)

Schoon verdeeld, kortom.

Maar wat blijkt, als je dat gaat vertalen in inschrijvingen en leerjaren in het jaarsysteem van ons onderwijs:
Tussen kleine 1 en kleine 2: 1 jaar verschil
Tussen kleine 2 en kleine 3: 3 jaar verschil

Kindjes van vroeg op het jaar (januari tot maart), die steken namelijk langer in het kleuteronderwijs. Een vol jaar inloopklas, en dan drie kleuterjaren. Terwijl die van laat op het jaar die inloopklas bijna overslaan.
En dus zitten Daan en (binnen 3 jaar) Floortje vier jaar in de kleuterklassen.
En dus zit Maud er eigenlijk maar drie jaar in, met nu al een maandje om aan de school te wennen.

Schoolcarrière (Foto op Flickr van houbi)

3 jaar verschil … nu lijkt Floortje plots een nakomertje.

Zitten zus en broer al in de derde kleuterklas en het eerste leerjaar als zij naar school begint te gaan.
En is ze een jaar later, en dat drie jaar lang, zelfs de enige kleuter. Zal zij drie jaar lang nog als enige op de lagere school zitten, terwijl broer en zus al naar Gent of Zottegem naar het middelbaar zullen gaan.

En gaapt er dus precies een kloof. Onderwijskloof.


jun 4 2009

Hoera, verkiezingen

Het bulkt van de verkiezingen. Van mijnrestaurants (hoera voor het opdondertje van Kortrijk), van Maria’s (hoera voor de tranen van Fleur) en nu zondag alweer van politici. Dat laatste dus zonder hoera.

Want ik vind het verdomme moeilijk om deze keer een keuze te maken. De campagne was – hoe “opgeleukt” ook – nogal zoutloos. Een bende zelfgenoegzame boeren op hun erf (CD&V), kromme redeneerders (Groen!), angsthazen voor de impasse (sp.A), vluchters voor hun eigen schaduw (open VLD), betweterige sofisten (nVA), irrelevante dromers (SLP), zweterige geilaards (LDD) en hooligans uit gewoonte (Vlaams Belang) – of zo kwam het toch op mij over. Het vlaams frietkot riekt muf. En nodigt uit tot vluchten, eerder dan tot supporteren.

En nog een tweede reden tot niet-hoera. Want vrijdag viel er hier nog een oproepingsbrief in de bus. Ik mag op de valreep opdraven als bijzitter. Het lot van de universitair geschoolde, I guess (de voorzitters van het kiesbureau krijgen lijsten van mensen die ze kunnen uitnodigen, en meestal worden die samengesteld met leeftijd >25 en <35 en hooggeschoold. Ik dacht er dus van af te zijn, maar wellicht hebben er weer zoveel opgeroepenen hun excuustrommel bovengehaald dat ze terug bij mij uitkwamen). Zo krijg ik de Balegemmers eens in hun zondags kostuum te zien, wel. Maar voor de rest een vervelende aangelegenheid. Ik spreek uit ervaring, want het is nu toch al de derde keer dat ik "mag" gaan zitten. Ondertussen blijkt mijn blogpubliek wel redelijk goed overeen te komen met de keuze die ik meestal maak. U zag het of u zag het niet, maar de voorbije weken kon u rechtsboven een banner van Adhese vinden waarin u "voor de lol" kon stemmen. En de kiezers van mijn blog zijn in grote meerderheid linkserig (groen, rood en paars). 't is maar dat u het weet. 't is momenteel trouwens een nek aan nek race tussen rood en groen, dus u kan de balans nog in de ene of de andere richting laten doorslaan. Kiezers van houbi.com

Qua voorspellende waarde voor de verkiezingen is “hoe stemt de blogosfeer” wellicht nul de botten waarde. Wel leuk om achteraf op bekenkleur.be eens te zien in welke mate het bloggend en bloglezend publiek afwijkt van de hele bevolking.


jun 7 2009

Keus ’09

Als vandaag nog niet geheel in het teken stond van verkiezingen, welke dag dan wel?
Eerst in alle vroegte en tot een stuk in de namiddag bijzitter gaan spelen. 15 euro 60 verdiend in ruil voor een beetje burgerplicht. Grappigste moment was waarop een oud mannetje ons verontwaardigd zijn kiesbrief kwam teruggeven, want hij was blanco. Openvouwen bracht soelaas.
Dan het verkiezingen ’09 programma van één als achtergrond van een rustig avondje zonder vrouw en kinderen. Knap gedaan, en geen moment de behoefte gevoeld ook eens bij VTM te gaan piepen.
En om af te sluiten nog een blogpost ook. Oververzadiging dreigt.

Met de uitslag kan ik leven. Met elke uitslag wellicht, want het vreemde aan verkiezingsuitslagen is dat ze weliswaar bestaan uit de meningen van miljoenen individuele kiezers, maar in hun geheel plots een geheel eigen leven leiden. Niet de hoogte van de balkjes het belangrijkst voor “wat de kiezer gezegd heeft”, wel wie er een percentje van die miljoenen heeft bijgewonnen of verloren. Het verschil telt in de analyse meer dan de optelsom.

Nu, een van de verschillen waar ik me op verheug is de “deuk in de carrosserie“, “de paar rake kletsen” of de andere vergoeilijkende uitspraken over de slechte verkiezingsuitslag van het Vlaams Belang door Annemans of Dewinter. Fijn om morgen op de trein te kunnen stappen, en niet langer te moeten denken “een op de vier mensen hier, da’s dus van de vier mensen op deze treinbank wellicht eentje, heeft voor het Vlaams Belang gestemd“. Bij 15% voor het Vlaams Belang is dit nog maar 1 op de 6 of 1 op de 7 mensen, dus is mijn treinbank mogelijks geheel VB-vrij.
Minder plezant is vast te stellen dat maar 1 op de 5 stemmers de lumineuze idee heeft gehad om te stemmen zoals ik dat deed, linkserig en rood/groen dus. Wie ook de Vlaamse Barack Obama was, hij had wellicht niet “change” in zijn programma staan.

Ook grappig hoe irrelevant de internetcampagne plots weer werd. Want die leek groen wel te winnen. Nu ja, niet te snel oordelen, want misschien hadden ze zonder die knappe internetcomponent wel de kiesdrempel niet gehaald. En Verhofstadt, de aanvoerder van de Facebook-populariteitspoll van het meeste followers, maakte wel het verschil in de Europese uitslag.

Nog enkele losse tweets van de loop van de dag:

Eerste indruk van #kies09: Vlaanderen rukt. Weliswaar niet meer naar rechts, maar naar het centrum.

Tweede indruk van #kies09: Sommige kartels zuigen harder dan andere. Ttz: als ze splitten is dat soms goed voor allebei de delen, en soms slecht voor allebei de delen.

Derde indruk van #kies09: Vlaanderen kiest voor Vlaamse kinderbijslag (CD&V, NVA). Migranten buiten (vb) en jobkorting (open vld) kunnen nog even wachten.

Vierde indruk van #kies09: Dedecker en Dewever mogen de scalp van het VB op hun hoed steken. Ik ben die mensen diep dankbaar. In theorie.

Vijfde indruk van #kies09: Groen! schuurt over de kiesdrempel als ware dat de hoogspringlat van Blanka Vlasic of Tia Hellebaut. Nipt gaat ook.

Zesde indruk van #kies09: Vlaanderen kiest dit jaar voor de favorieten. Eerst voor Claudio & Gaëlle in mijnrestaurant, en nu weer Kris “Clooney” Peeters & De Slimste Mens.

Zevende indruk van #kies09: Jean-Luc Dehaene’s waarschuwing niet op kleine partijen te stemmen heeft niet gewerkt: het zijn nu allemaal kleine partijen. Zelfs CD&V feitelijk eigenlijk.

Achtste indruk van #kies09: woordwolk van de verkiezingscampagne: “crisis, jobs, milieu, jobkorting, kinderbijslag..”. Woordwolk van het debat na de verkiezingsuitslag: “staatshervorming, federaal, wallonië, staatshervorming, praatcafé, PS, impasse, staatshervorming…”.

Negende indruk van #kies09: het vermageren van Geert Lambert vond vandaag zijn pijnlijke apotheose in de grote SLP-verdwijntruc.

Tiende indruk van #kies09: Nu al twee eenmanspartijen in het Vlaams parlement (te weten lijst DeDecker en het partijtje van de slimste mens). Nog 2, en ze kunnen kaarten. Voorlopig biljarten of vogelpik.

Elfde indruk van #kies09: AVV-VVK – Alles voor Vlaanderen en Vlaanderen voor Kristus. Plak het gerust als logo bovenop de uitslag van vanavond.


jun 10 2009

Korte mensen

Fun with Google Squared (by houbi)

Een van de interessantste nieuwigheden die vorige week op het internet werden losgelaten was de lancering van Google Squared. Een fijn nieuw zoekgereedschap waarmee je meerdere dimensies in één keer kan zoeken. Bezie het als een soort spreadsheet waarvan jij de rijen en kolommen invult, en Google probeert de waarden in de cellen in te vullen.

Toen ik dit op het werk eens was aan het demonstreren aan enkele geëerde collegae, kwamen wij een grappig ding tegen.

Stap 1: start met een lege “square”
Stap 2: Voeg een rij “Tom Cruise” toe.
Stap 3: Voeg een kolom “Height” toe. Ge krijgt dan het resultaat te zijn, in feet en inches.

Fun with Google Squared (by houbi)

Stap 4: Probeer nu een andere acteur – bekend, onbekend, hoofdrol of bijrol, hunk of watje – kortom eender welke acteur te vinden die korter is dan het resultaatje van Tom Cruise. Niet gemakkelijk. Zeker omdat de hoogte van Ben Crabbé – niet onverdienstelijk acterend als drummer bij De Kreuners – bij Google onbekend is.

Stap 5: Tot ik een plotse vlaag van korte-acteurs-inspiratie kreeg: Danny De Vito, die zou toch wel kleiner zijn. De man die Randy Newman nog ooit inspireerde tot zijn “I don’t like short people“.
Het antwoord van Google Squared: 10 inches.

Fun with Google Squared (by houbi)

Nu, ik wist wel dat Danny Devito een lul was. Maar dat hij ook maar zo lang als eentje was, is nieuw. Dankzij Google Squared weet ik dat nu ook weer…


jun 11 2009

O!

O.
Kijk wat er hier komt binnenwaaien.
De clip van de nieuwe single van Absynthe Minded, Heaven Knows.

O.
Als in “O, knappe song”. Van een van mijn favoriete groepen. Hun nieuwe cd wordt tenandere voorgesteld op de Gentse feesten, op het – thanks heaven – herrezen en naar de Kouter/Handelsbeurs verhuisde Boomtown festival.

O.
Maar ook als in “O, knappe locatie”.
Want ik herkende het décor van deze video al na een paar seconden als die van de O. De mooiste sauna waar ik al geweest ben. In Afsnee, vlakbij Gent.

’t Is een met ongelooflijk veel smaak verbouwd huis, met een zalige open haard en rustruimte. De sauna’s en het koude zwembad dat je in de video ziet in de kelder. Je waant er je even in een binnenhuisarchitectuurmagazine. Lekkere quiche en taart ook, en bij een biertje of koffie een stuk of vier potjes met knabbels. Zalig. Prachtig.

Enige sauna die ik ken die op hun website of fotogallerij – al een jaar of vijf ongewijzigd – geen blote vrouwen of schaapachtig naar elkaar glimlachende mannen en vrouwen met een witte handdoek op strategische plaatsen nodig heeft om te verleiden.

Enige nadelen zijn dat het er soms iets te rumoerig wordt, als je er met meer dan 10 mensen bent. Klateren de douches wat te veel. En het is er in dat geval ook wat klein.

Maar als je eens op zoek bent naar een namiddag of avond heerlijkheid, ik kan u de O levendig aanbevelen…

Sauna O – Broekkantstraat 50A – 9051 Afsnee (Gent)
Openingsuren: 17-23 uur op donderdag, vrijdag, zaterdag en maandag. Zon-en feestdagen 15-21 uur.
Ook open in juli en augustus.
telefoon : 09 220 12 02 – mail: info@sauna-o.be


jun 13 2009

IJdelheidsadressen

Sinds deze morgen om een uur of 6 kan je bij Facebook “vanity urls” registreren. Zodat je verder door het leven kan als pakweg http://www.facebook.com/houbi in plaats van het vroegere en eerder kryptische “http://www.facebook.com/profile.php?id=501154126”. I’m a name, not a number!

Een al bij al vrij nutteloze bedoening – lees beslist een deze heerlijke rant van Anil Dash – maar wel eentje die de vindingrijkheid in de internetmens naar boven haalde. Want geen silly username te bedenken, of hij is een uur of 12 later al ingenomen.

Een greep:

Ook bij Mashable hebben ze al 15 van de silliest Facebook usernames gespot: mijn favoriet: usrname. Typosquatting, nu al.

Andere zijn wellicht niet aanvaard door een of andere profanity filter bij Facebook, kan me niet voorstellen dat deze nu nog niet zouden ingenomen zijn:

Alhoewel, http://www.facebook.com/sperm bestaat dan weer wel. Hoera voor Anna Burton.

Toch zijn er ook nog enkele goeie namen vrij, op het moment van schrijven:

Wil u voortaan zo door het (facebook)-leven, grijp dus snel uw kans …


jun 14 2009

Mijn vader

Vaders. In theorie geweldig. In praktijk met een paar serieuze constructiefouten. Eentje in het bijzonder, valt moeilijk te negeren. Ze gaan dood.

Mijn Vader, Toon TellegenIk ben Jozef. “Mijn vader” gaat over… inderdaad, over mijn vader. Mijn vader is de slimste, sterkste, mooiste en vooral grootste man van de wereld. Hij kan àlles! In mijn boekje vertel ik je wat mijn vader zo allemaal kan, en wat hij doet.

Zo schrijft Toon Tellegen, in zijn magische boekje “Mijn vader”.

Een geweldig boek, over een geweldige vader en hoe hij helpt de angst te bezweren:

Onder mijn bed lag een boef. Net als het zeer ernstig dreigt mis te lopen met deze gevaarlijke boef en Jozef alleen nog maar een gesmoord ‘help’ kan uitbrengen stormt vader naar binnen en slingert de boef met een hand het raam uit.
‘Zie je hoe ik hem wegslinger?’ vroeg mijn vader.
‘Ja,’ zei ik.
‘Laag over de grond. Zo moet je boeven wegslingeren. Nooit recht omhoog. Zal je dat onthouden?’

Maar ook hier duikt de constructiefout op:

Mijn vader gaat niet dood. Nooit.
Hij heeft dat besloten.
Mijn vader kan alles besluiten wat hij maar wil.
Als mijn vader bijna dood zou gaan, zou hij opstaan en met zijn armen zwaaien en roepen: “Geen sprake van!” of “Verboden toegang!” zoals bij een wegversperring.
Misschien is de dood wel een onzichtbaar iemand.
Maar als hij iemand is – onzichtbaar of niet – en hij zou bij mijn vader komen, dan zou mijn vader hem optillen en over zijn schouder leggen, als een zak cement. Al weegt hij duizend kilo. En dan zou hij hem over een muurtje gooien, achter in onze tuin. Dan zou hij tussen twee kapotte stoelen en een verroeste fiets terechtkomen.
En als de dood voor mij zou komen, dan zou mijn vader net zo doen.
‘Komt u voor Jozef?’
‘Ja.’
‘Geen sprake van.’
‘Hoho, wacht even…’
‘Nee, niks wacht even…’ en de dood lag al over zijn rug, vloog al over dat muurtje.
Of hij het voor andere mensen ook zou doen, dat weet ik niet. Voor mijn moeder wel.
Wij gaan dus niet dood.
Dat kan niet.’

Mijn vader leeft. Al een stuk in de zeventig. En met de bibber.
En ik – een man in het midden, ploetervader in de generatie tussen de grootvader en het kleinkind – leef ook.
En Daantje, die nog vaderdag viert in één richting, hij leeft. Hij vooral.
Maar altijd sluimert die vreselijke gedachte in de achtergrond.
“Nog”.


jun 16 2009

Een nieuwe ster

In het jaar van de Kimmen, is er een nieuwe ster opgestaan.
Het jaar der Kimmen begon nochtans in mineur, met de infame Kim de Gelder.
Het ging in crescendo, met de zwangerschap van Kim Gevaert.
Het werd luider en luider, met de comeback van Kim Clijsters.
En bereikt een hoogtepunt, met Kimberley Vlaeminck.

Het 19-jarige meisje dat voor drie sterrren ging (het lijkt wel Fata Morgana) bij de tattoeerder in Kortrijk, naar eigen zeggen in slaap sukkelde en wakker werd met 56 twinkelende maar onverwijderbare sterretjes over haar hele gezicht.

Zij en haar familie – zijn “not amused”:

De rest van de wereld des te meer.
Dat petje! Die blik! Die huiskamer! Die papa! (Perfect marginaal. Te perfect? Is het geen hoax, voor Sterren op de Dansvloer of zo?)
De rest van de reacties variëren van “Ocharme dat kind!” tot “Kalf!”.

Ondertussen heeft Kimberley al fans à volonté. Een facebook-groep. Zelfs al een fanclublied (“sterretjes in mijn hoofd – aangenaam verdoofd”):

Bij deze zou ik Kimberley dan ook graag willen nomineren voor de ontbrekende ster in k2zoektk3.be. Ze zal zeker schitteren naast Karen en Kristel. Of was het nu naast Karen en Katleen?
Ik kan niet wachten op haar diep doorleefde vertolking van het nummer “Ster aan de Hemel” (van “Alle Kleuren”):

Kijk maar goed naar mijn gelaat
Want straks zie je het langs de straat
Van huizenhoge posters lacht het je toe

Want ik word een grote ster
De fans komen van mijlenver
En iedereen schreeuwt uit dat ik het goed doe

Ik ga zingen, ik ga dansen
Nee, ik zal me nooit vervelen
’t is misschien een droom
Maar ik geloof nog graag in luchtkastelen

Diep als de zee
Als de oceaan
Hoger dan de maan
Zal mijn ster aan de hemel staan en

Waar je ook gaat
Hoor je steeds mijn naam
En als jij verdwaalt
Zal mijn ster aan de hemel staan voor iedereen

Update:
Ondertussen is Kimberly Vlaemink’s ster zelfs al aan het wereldwijd aan schijnen:

 • The Telegraph: “Girl has 56 stars tattooed on face after ‘falling asleep’ “
 • The Sun: ”
  A 18-YEAR-OLD girl has been left marked like a ‘freak’ after falling asleep during a tattoo and waking up with 56 stars on her face.”
 • The Daily Mail: “Eighteen-year-old Kimberley Vlaminck paid £55 for ‘the graffiti that has ruined my life’ in her Belgian home town of Courtrai. … Jules Clocher, a Belgian psychologist, said: ‘The trauma this girl must be feeling is indescribable. She feels like a circus freak – and no wonder, because she looks like one.'”
 • The Huffington Post: “Kimberley Vlaminck: Teenage Girl Sues After Waking Up With 56 Tattoo Stars On Her Face”
 • Buzzfeed: “Kimberley Vlaminck, 18, says that the tattooist spoke such lousy French that he misunderstood her request for three stars by her left eye. Which is sad and all – but who the hell falls asleep in the middle of getting a tattoo?”

Update 2 (de lol loopt als lopend vuurtje):
Alhoewel twittermemes eigenlijk bij wet ten hoogste 24 uur zouden mogen duren, blijft het ook de dag nadien ook al Kimberley wat de klok slaat. Met vandaag in de aanbieding: The Kimberlizer of Sprinkle

Update 3 (op dag 3 der sterretjes-hype/meme):
De meme/running-gag is intussen wereldwijd. Frontpage van Digg, Buzzfeed, BBC-nieuws … the lot. Nonkel Danny belt naar MNM om te zeggen dat iedereen moet stoppen met lachen met zijn nichtje, want dat ze er onderdoor gaat.
Toch blijft ook het knagende vermoeden dat het opgezet spel is, een uit de hand lopende viral van een overambitieus reclamebureau. Famous (die van de Kimberlizer) is dan kandidaat nummer 1, en Peter van de Veires MNM (logo: een ster) de vermoedelijke opdrachtgever. Morgen weten we meer, want dan zijn Kimberley en haar oom te gast in de ochtendshow bij Peter van de Veire.

Update 4:
De vermoedens dat MNM/Famous dit sterrenmeisje-verhaal gelanceerd zouden hebben bereikten later op de dag ook de media. Eerst op de sensatiebeluste blote-borsten-website Clint.be en de immer betrouwbare showbizzsite.be. Maar later op de dag ook hernomen, met korrel zout, in De Standaard, Het Nieuwsblad en De Morgen.
Later op de dag onkende VRT formeel dat “de strapatsen van het “sterrenmeisje” Kimberley Vlaeminck uit Kortrijk een mediastunt is van radiozender MNM.”

update 5 (it’s over)
Na het bezoek aan de studio bij Peter van de Veire blijkt dat Kimberley inderdaad geen viral of stunt was. Des te droeveriger. In het frans blijkt een viral/stunt een canular te heten. Wat er ook van zij, samenzweringslievend België blijft wezenloos achter.
Ook de tatoeëerder van dienst, de ijzerwinkel genaamd Rouslan Toumaniantz, laat ook zijn licht schijnen over de hele affaire. There’s no such thing as bad publicity, besluit hij hoopvol.
De Kimberlizer (200.000 bezoeken op twee dagen) verhuist eerst naar Netlog, maar wordt ook daar gesloten. The end of the affair? Nothing to see here, please move on.


jun 20 2009

Complot

Eindelijk lijkt er wat stof op de sterren van Kimberley Vlaeminck te gaan liggen, nu de complottheorieën over het sterrenmeisje en MNM of iets anders dat zich via het tatoeëren van 56 sterren op het aangezicht van een tienermeisje wilde promoten terug in de kast kunnen.

Maar niet getreurd. Complotten zijn er overal. Vanavond nog, kwam ik er een op het spoor. Mijn nieuwe theorie is namelijk dat de producenten van zandbakspeelgoed de mensheid tot het houden van honden hebben verleid.

Deze sluwe fabrikanten – voornamelijk van chinese oorsprong – hebben daarbij immers twee keiharde wetmatigheden aan elkaar geknoopt:

(1) Kinderen laten alles wat ook maar in de verste verte van pas komt in de zandbak, vroeger of later maar uiteindelijk toch 100% zeker, ooit wel slingeren. Zelfs al doet ge de zandbak elke avond dicht en is het laatste werkske van de dag overal de zandbakspeelgoedjes verzamelen om in die dichte zandbak te smijten. Vroeg of laat verstopt een zandbakspeeltje zich tijdens deze opruimronde. Meer bepaald het lievelingszandbakspeeltje van uw klein mannen, zo zal de volgende dag blijken.

(2) Honden beschouwen alles wat er ook maar in de verste verte als een hondenspeeltje uitziet, of die grootte heeft, of die kleur, of weet wat voor enkel door honden waarneembare eigenschap, als prima kauwmateriaal, en bijten dan ook alles wat aan die omschrijving voldoet onvermijdelijk stuk van zodra het ergens hun pad kruist. En hun pad is overal waar er iets rondslingert, en meer in het bijzonder de plaats waar het lievelingszandbakspeeltje van uw klein mannen aan een avondlijke opruimronde is ontsnapt.

Gevolg:
Schupje (Foto op Flickr van houbi)

Dit was ooit een schepje (1), meer bepaald het lievelingschupje van Maud zo zou de dag nadien blijken, dat een hond (2), en meer bepaald onze golden retriever Senne, tegenkwam.

Ik hoor de zandbakspeelgoedproducenten alweer in de handen wrijven: “Daar komt hij weer, die goeie klant in Balegem. Hem een gezinshond aansmeren was een gouden zet! Kassa, chinese kassa.


jun 21 2009

Ma Dame

Aan Madame zit een geurtje. Eentje van Jean-Paul Gaultier meer bepaald. En om de eerste verjaardag van zijn parfum Ma dame wat luister bij te zetten, bedacht die een wedstrijdje.

We invite you to start investigating in order to find out which artist MA DAME has chosen to celebrate her first birthday at the Jean Paul Gaultier Maison de Couture. The first 30 among you to publish a post that includes the name of “The Guest Star” will receive a surprise by Jean Paul Gaultier.

Uit te zoeken dus: wie zou de mystery guest van Jean-Paul Gaultier kunnen zijn.

Hint1:

Madame campagne - hint 1 (by houbi)

Me: Taxi, 1234. Vanessa Paradis? Robert De Niro? Een van de nog levende Ramones?

Hint 2:

Madame campagne - hint 2 (by houbi)

Me: Een plaat, en een koptelefoon. Wellicht een DJ. Mogelijk Regi.

Hint 3:

Madame campagne - hint 3 (by houbi)

Me: erehaag. Dus toch iemand belangrijk. Maar ook: handjes in de lucht. Dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid Regi.

Gelukkig volgde kort nadien nog een extra bonustip:

Madame campagne - bonus hint (by houbi)

En die kende ik. Dat ei staat op de hoes van Martin Solveig’s laatste plaat “C’est la vie”.
Waarna de vorige hints ook wat meer hintachtig bleken. Zijn nieuwste single is namelijk “One 2.3 Four”. En DJ’en en Remixen doet hij bij de beesten.

Spijtig voor Regi, ’t is dus Martin Solveig. Een mens die wel een erehaagske verdient voor zijn schitterende “Everybody”:

En het als een tiet van Madame swingende “Jealousy”:

En hopelijk ruikt het vervolg nu ook lekker…


jun 22 2009

Online journalistiek

Via Reddit daarnet een schone illustratie tegengekomen, aangaande de staat der online journalistiek:

Online journalism a few years ago - online journalism today

Inderdaad bedroevend, rondsurfen op de websites der Amerikaanders en Anglosaxonen, zonder de condoom voor uw ogen die Adblock plus is.

In Vlaanderen lopen we volgens mij wel nog een beetje achter op deze trend. Hier nog geen top-tien lijsten waar ge ook kijkt, en de paginering is hier gelukkig ook nog niet ontdekt.
Volgens mij is dit de huidige staat van de Vlaamse nieuwswebsites:

online journalism today

Geef de mensen wat ze willen (klikken) is blijkbaar de enige internetstrategie die men kan bedenken. Dat men in de plaats van boven op de hoop te geraken zo in sneltempo zijn eigen graf verder uitdiept, lijkt nog niet doorgedrongen.


jun 23 2009

Overkammer

Hoera, vandaag alweer iets nieuws geleerd: dat er ook een perfect nederlands woord bestaat voor het engelse “combover”. Te weten: overkammer.

Uit wikipedia:

Overkammers camoufleren de kale of kalende plekken op hun schedel door hun haardracht zodanig aan te passen dat die plekken minder opvallen. Dit betekent vaak dat de haren aan de zijkant van het hoofd langer moeten groeien, zodat deze de kale of kalende plekken kunnen bedekken. Deze techniek is echter moeilijk goed toe te passen en leidt naarmate de kaalheid vordert tot steeds minder bevredigende resultaten. Er zijn mannen die bij beginnende kaalheid beginnen over te kammen maar daar later mee stoppen. Andere mannen blijven hun leven lang overkammen. Typerend is het steeds lager aanbrengen van de scheiding in het haar. Bovendien ontstaat uiteindelijk bij toenemende kaalheid het zogenaamde overkam-matje: een streng langgehouden haren die over het kale hoofd ‘gevouwen’ worden. Soms worden ze met gel vastgeplakt.

Te gebruiken in zinnen als:

 • Hij gaf het socialisme een menselijk gelaat, en werkte het gelaat af met een pracht van een overkammer erbovenop.
 • Hij trok een streep door de vermolmde BSP, en controleerde nog even de streep op zijn bovenkamer.
 • Dankzij de overwinningen onder zijn leiding moest de SP in de jaren 80 niet langer aan de zijlijn toekijken
 • Hij gaf de SP een jong, fris en Vlaams imago, al kon de haarsnit beter.
 • Hij leerde Vlamingen, Walen en Brusselaars elkaar niet voortdurend in het haar te zitten, en er een fijn maar veel te laag lijntje in te leggen
 • Hij was in Europa een uiterst bevlogen politicus, maar wel beducht uit welke hoek de wind kwam

Nee, los van zijn haarstijl vond ik Karel van Miert altijd een crème van een mens. Altijd voor gesupporterd. Veel te vroeg van zijn ladder gevallen en al.
De leemte die hij in familie, vriendenkring, partij, parlementen, bestuursmandaten, machtscenakels, adviesraden, raden der wijzen en televisiepanels achterlaat is onvoorstelbaar.

Ik laat hem dan ook graag aan het woord, met hopelijk enige profetische woorden over hoe het verder moet/kan in België:

Overigens opgenomen in de tuin waarin hij vandaag in zijn einde zou komen. Let vooral op die dreigende shot van de onrijpe kersen. ’t Is misschien wel bij het plukken van een van die dingen dat hij vandaag in zijn ongeluk is gelopen…


jun 25 2009

Design your own cup

Holapola, een DHL-koerier aan de deur vanmorgen. Altijd bewondering voor koerierachtige medemensen die de weg naar mijn Balegemse deur weten te vinden trouwens: hulde aan het menselijke navigeertalent.
De mens kwwam een pakje afgeven. Dat doen koeriers wel eens.

Zo zag het eruit:

Nescafé - Design your own cup (Foto op Flickr van houbi)

Van Enchanté, de bloggersreclameregie, zo blijkt.
Over naar de inhoud:

Nescafé - Design your own cup (Foto op Flickr van houbi)

Oploskoffie. In drie smaken. Twee tassen. En een miniboekje, waarin het waarom van dit pakje duidelijker wordt: Nescafé lanceert een wedstrijd: Design your own cup.

Nescafé - design your own cup (Foto op Flickr van houbi)

Een propere website waar ge met behulp van een opgeladen foto/illustratie een tas als bovenstaande kunt versieren. En dan de medemensen moet proberen te verleiden om voor uw creatie te stemmen. Ter meerdere eer en glorie en de naambekendheid van Nescafé uiteraard, en ook wel om tickets voor evenementen en misschien zelfs vliegtuigtickets met bestemming en datum naar keuze te winnen.

<insert obligate 2girls1cup joke here>

Enigszins metazelfreferentieel is dit een voorbeeld:

Nescafé - Design your own cup (Foto op Flickr van houbi)

En dan nu een oproep om voor mijn mega-interessante tas te stemmen, of anders een oproep aan Steffest om eens uit te leggen hoe we deze verkiezing naar de hand kunnen zetten 😉


jun 25 2009

Yasmine? Yasmine!

Yasmine (by houbi)

Yasmine overleed vandaag.
Yasmine? Yasmine!

Zelfmoord Hilde Rens, zegt het nieuwsbericht.
Onverkropte breuk in de liefde.
Dip in het leven.
Boeken toe.

Straffe madam, sterke vrouw, met een ironisch glimlachje dat door alle showbizz heen sneed.
Mooie stem, zeker als ze Leonard Cohen zong.
Bekende Vlaming met recht en reden, want ze kon iets.

Ik kreeg ooit nog een kus van haar (niet omdat ze me mocht, laat staan kende, maar omdat ik tussen haar vriendinnen stond). Maar vandaag voel ik die kus opnieuw, precies.

Yasmine, ik wens je rust. Een zachte droom die niet meer overgaat.


jun 29 2009

Versimpelen

Als er één motto het waard is om na te streven in het leven, is het wel “Maak het simpeler”. Want simpeler is zo vaak beter dan complex. Als ge maar op tijd weet te stoppen met versimpelen.
Het KISS-principe dus, maar niet als “Keep it Simple, stupid”, maar “Keep it Simple, but Stop well before it becomes stupid”.

Een schone start zou men alleszins al kunnen nemen met de vakjeshel genaamd “Belgische belastingbrief” (en bij uitbreiding ook het geval Tax-on-Web) die deze week dringend binnen moest. Een karwei dat – zeker met dit weer – toch altijd een beetje zweten is, en sterven. Dood en belastingen, weet u wel.

Zou die belastingbrief er eigenlijk-feitelijk niet zo mogen uitzien?

Naam:
Inkomsten: €
Al betaald: €

Waarbij in de pot inkomsten alles moet wat er binnen gekomen is (dus loon, maar ook intresten op spaargeld, meerwaarden op investeringen, kinderbijslag, huurinkomsten, erfenissen, vervangingsinkomsten, subsidies die ge hebt gekregen, Google Adsense, pensioenen … àlles). Da’s de hand die neemt.

En waar in de pot “al betaald” alles mag wat al uitgegeven is aan dingen die Vadertje Staat al nam of wil aanmoedigen (dus afhoudingen op het loon, maar ook de al betaalde roerende voorheffing, de gemeentebelasting, vuilniszakken, schoolbijdragen, kinderopvang, de kosten voor de isolatie en afbetaling van uw huis, giften aan liefdadigheid, Vlaamse zorgverzekering, BTW die ge al betaald hebt, verplichte verzekeringen …). Dat is de hand die geeft.

En berekenen is dan simpel als: Belastingen = “Inkomsten” maal “het percentage dat bij de jaarlijkse begrotingscontrole overeengekomen is met het parlement om het land en zijn overheden schuldenvrij laten door te komen” min “wat er al betaald is”. Simple comme bonjour.

Herverdelend (het gros van de mensen krijgt terug), democratisch transparant (eindelijk nog eens een kamerdebat dat door iedereen elk jaar met argusogen zal gevolgd worden), socialistisch (beleggen en winst uit kapitaal wordt belast), en liberaal (hoe meer je consumeert, hoe meer je kan aftrekken) en alles.

‘k Vond het even een verleidelijk idee. Want simpel.

Maar dat duurt maar een paar minuten. Want dan worden de nadelen ook wel duidelijk. Zo wordt het leven natuurlijk bonnekes-hel. Een privilege dat tot nu alleen aan de zelfstandigen is voorbehouden. Wordt een anti-Kafka initiatief al snel Kafka in het kwadraat (zoals de meeste andere anti-Kafka maatregelen).

Té simpel dus. Alweeral niet op tijd gestopt met versimpelen, denk ik.


jun 30 2009

Dag piraatjes?

Schokt ende schoudert, want er is weer nieuws uit Zweden. En geen goed nieuws, zoals gisteren toen de dames van Bara Bröst eindelijk het recht verkregen om topless rond te mogen lopen op plaatsen waardat zij het nodig achten.
Nee, slechter, veel slechter. Ik peins het einde van The Pirate Bay, ’s werelds meest interessante (en illegale) website.

Want wat valt er vanmorgen in de Zweedse pers, en nadien ook bevestigd door The Pirate Bay’ers zelf, te lezen:

News reached the press today in Sweden – The Pirate Bay might get aquired by Global Gaming Factory X AB. A lot of people are worried. We’re not and you shouldn’t be either!
TPB is being sold for a great bit underneath it’s value if the money would be the interesting part. It’s not. The interesting thing is that the right people with the right attitude and possibilities keep running the site.
As all of you know, there’s not been much news on the site for the past two-three years. It’s the same site essentially. On the internets, stuff dies if it doesn’t evolve. We don’t want that to happen
We’ve been working on this project for many years. It’s time to invite more people into the project, in a way that is secure and safe for everybody. We need that, or the site will die. And letting TPB die is the last thing that is allowed to happen!
If the new owners will screw around with the site, nobody will keep using it. That’s the biggest insurance one can have that the site will be run in the way that we all want to. And – you can now not only share files but shares with people. Everybody can indeed be the owner of The Pirate Bay now. That’s awesome and will take the heat of us.
The old crew is still around in different ways. We will also not stop being active in the politics of the internets – quite the opposite. Now we’re fueling up for going into the next gear. TPB will have economical muscles to let people evolve it. It will team up with great technicians to evolve the protocols. And we, the people interested in more than just technology, will have the time to focus on that. It’s win-win-win.
The profits from the sale will go into a foundation that is going to help with projects about freedom of speech, freedom of information and the openess of the nets. I hope everybody will help out in that and realize that this is the best option for all. Don’t worry – be happy!

Klinkt nog min of meer goed. De comments maken er gehakt van. Want daar komt de CEO van Global Gaming Factory al met zijn uitleg voor deze koop:

"The listed software company, Global Gaming Factory X AB (publ) (GGF) acquires The Pirate Bay website, http://www.thepiratebay.org, one of the 100 most visited websites in the world and the technology company Peerialism, that has developed next generation file-sharing technology. Following the completion of the acquisitions, GGF intends to launch new business models that allow compensation to the content providers and copyright owners. The responsibility for, and operation of the site will be taken over by GGF in connection with closing of the transaction, which is scheduled for August 2009.
"We would like to introduce models which entail that content providers and copyright owners get paid for content that is downloaded via the site" said Hans Pandeya, CEO GGF. "The Pirate Bay is a site that is among the top 100 most visited Internet sites in the world. However, in order to live on, The Pirate Bay requires a new business model, which satisfies the requirements and needs of all parties, content providers, broadband operators, end users, and the judiciary. Content creators and providers need to control their content and get paid for it. File sharers’ need faster downloads and better quality"

Denk Napster. Anno 2002
Denk Napster. Anno nu.
Besef: dit is het einde van de Pirate Bay.

En dan die verkoopssom: Pirate Bay verandert van eigenaar voor 60 miljoen Zweudse Kreunen, bestaande uit 30 miljoen Zweudse Cash, en 30 miljoen nog uit te schrijven aandelen GGF.
En laat toch de som tot welke de Pirate Bay strijders veroordeeld werden in het recente proces, wel precies 30 miljoen Zweudse Kreunen zijn.
De rechtszaak heeft ze dus toch op de knieën gekregen. Zitje in het Europees parlement of niet.

Jammer.
Want de beste .torrent site die er was.
Alternatieven genoeg (in de eerste plaats Google), maar na de eerdere drooglegging van Mininova, begint het er toch al wat somberder uit te zien…

Cue emotional music. Pirates sail off, into distant shores. Om nog wat Belgische schepen te gaan kapen, of zo.

Goodbye Pirate Bay