I know all there is to know, about the crying game. Boy George na Culture Club en Jesus Loves You, een samenwerking met Pet Shop Boys als soundtrack voor een Neil Jordan film.

De song werd in 1964 geschreven door Geoff Stephens (+ 2020). Die was daarmee niet aan zijn proefstuk want op zijn naam staan onder andere de ontdekking en eerste platen van Donovan, en hits als “Winchester Cathedral” van zijn eigen New Vaudeville Band, “Silver Lady” voor David Soul, “Semi-detached Suburban Mr. James” voor Manfred Mann, “Knock, knock, who’s there” voor Mary Hopkin etc etc..
Het eerst werd de song opgenomen in datzelfde jaar door Engelse zanger Dave Berry (bekendst van het door Ray Davies geschreven “This Strange Effect”) met Big Jim Sullivan op gitaar en Jimmy Page – dan nog sessiemuzikant – als akoestische gitaarbegeleiding. Het werd enkel in de UK een hit voor hem, 5de plaats.

In de U.S. werd het ongeveer gelijktijdig opgenomen door Brenda Lee, die er een 87ste plaats mee bereikte:

Daarna werd de song echter all but forgotten. Tot Pet Shop Boys mee gingen werken aan de soundtrack voor de Neil Jordan film “The Crying Game”.
Een zeer succesvolle low-budget film in 1983, o.m. goed voor oscar als beste screenplay. Een soort vermenging van Ierse politiek (IRA-terroristen nemen gijzelaars) en seksuele politiek (een gijzelnemer raakt in de ban van het meisje Dil, die later een transseksueel blijkt).
In de soundtrack werd de originele Dave Berry song opgevist, maar Pet Shop Boys wilden ook een nieuwe draai aan het nummer geven. Zij deden de synths, Neil Tennant zingt ook de backings. Maar de echt ster van het nummer is natuurlijk Boy George, dan net terug solo na het uiteenvallen van Jesus Loves You, voor wie de song op het lijf geschreven leek. Hij zingt het een beetje – in het thema van de film – als een kruising tussen de Dave Berry en Brenda Lee versie in, en dikwijls viel de vergelijking met Roy Orbison. De song wordt in de film gebruikt bij de aftiteling.

Het nummer werd een redelijke hit: nummer 22 in de UK, in Amerika een 15de plaats, in Canada zelfs een nummer 1. In Belgiƫ of Nederland helemaal over het hitparadehoofd gezien.

Hier Boy George met The Crying Game live in 2015