“This Magic Moment” werd voor het eerst opgenomen door The Drifters, een populaire soul- en R&B-groep uit de jaren 50 en 60. De leadzanger was toen nog Ben E. King, die later ook solo bekend werd met nummers als “Stand By Me” en “Spanish Harlem”.

Het nummer werd geschreven door Doc Pomus en Mort Shuman, twee beroemde songwriters die samen meer dan 1000 liedjes schreven voor artiesten als Elvis Presley, Dion and the Belmonts, Bobby Darin, Ray Charles en vele anderen. Ze schreven onder andere “Save The Last Dance For Me”, “Sweets For My Sweet”, “A Teenager In Love” en “Viva Las Vegas”. “This Magic Moment” was een van hun eerste samenwerkingen. Het nummer gaat over een romantisch moment tussen twee geliefden.

Jay & The Americans was een populaire popgroep in de jaren 60, die bekend stond om hun harmonieuze zang en hun wisselende leadzangers. Ze hadden hits als “She Cried”, “Come a Little Bit Closer” en “Cara Mia”.

In 1968 besloten ze om een eerbetoon te brengen aan de doo-wop muziek van de jaren 50 en 60 met hun album “Sands of Time”. Op dit album stonden covers van nummers die ze bewonderden, waaronder “This Magic Moment”. Het was het eerste album waarop Jay Black de leadzanger was, nadat hij de plaats had ingenomen van Jay Traynor in 1963. 

Jay & The Americans namen het nummer op in oktober 1968 in O.D.O. Recorders in New York City. Ze wilden het nummer moderniseren met hun eigen stijl, maar tegelijkertijd trouw blijven aan het origineel. In interviews hebben Jay Black en de andere leden van de groep gezegd dat ze het nummer kozen omdat ze fans waren van The Drifters en  veel respect hadden voor Doc Pomus en Mort Shuman, die volgens hen meesters waren in het schrijven van liedjes.

“This Magic Moment” werd een groot succes voor Jay & The Americans. Het bereikte de zesde plaats in de Billboard Hot 100 in maart 1969 en de eerste plaats op Canada’s RPM 100. Het werd ook bekroond met een gouden plaat door de Recording Industry Association of America. Daarmee deed de versie van Jay en zijn Americans het ook beter dan de originele Drifters-versie (die het tot op plaats 16 schopte). In de lage landen geraakte geen van de twee versies in de hitparade.

“This Magic Moment” is een nummer dat nog wel meer artiesten heeft geïnspireerd om het te coveren . Bijvoorbeeld:
– Lou Reed (1995), wiens versie werd gebruikt in de film Lost Highway (1997) van David Lynch.
– Brian Wilson (1998), die het nummer zong met zijn dochter Carnie Wilson. Zijn versie werd ook gebruikt in de film The Big Lebowski (1998) van Joel en Ethan Coen.