Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | G |The GrandPiano        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (April 2001) :

The GrandPiano - Turn
2000 - Baron Samedi Records - BSR002

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. Curtains
2. General Downfall
3. Little Lover
4. Porcupine
5. Tiger & Chips
6. Barber's Left Hand
7. Story's in the Air
8. Cat's Whiskers
9. Catchy Song
10. Take Off Your Hands
11. Grandpiano
12. Shaky
13. Jo's Private Hell
14. Turn
15. Used to be Proud
16. Tiny Force

Songs : the Grandpiano. Words : Serge Lacroix

Muzikanten:
- Boris Gronemberger : keyboards, rhodes, guitar, glockenspiel, backing vocals
- Julien Paschal : drums, percussions
- Teuk Henri : guitars
- François Verrue : bass, double bass, backing vocals
- Serge Lacroix : vocals, guitars, trombone, horn, french horn
Gasten:
- Bieke Van Celst : viool
- Claudia Rosens : viool
- Bart Kubiak : cello
- Bernard Guyot : sax tenor, soprano sax
- Laurent Grolus : trumpet, french horn

Opgnomen in Etages Ion, Brussels
Geproduceerd door The Grandpiano & Duke
Artwork : Fortemps (www.speculoos.com)

 

Mijn Mening:

De jonge wolven van The Grandpiano, een groep uit het Brusselse, leverden met "Turn" een opmerkelijk debuut af. Bijvoorbeeld om de omstandigheid dat ze de gedoodverfde winnaars waren van Concours Circuit, maar hun CD nog voor de finale al uitbrachten. Of omdat ze nauwelijks goed en wel opgericht al getekend werden door een buitenlands label (wel een met een "Belgische fixatie", want het Nederlandse Baron Samedi Records is genoemd naar de eerste CD van Flowers For Breakfast) en schijnbaar zonder veel moeite 16 songs uit de mouw wisten te schudden voor dit debuut.
Zoals bij veel van de groepen die in de talentrijke "nieuwe lichting" in Wallonië en Brussel is opgestaan is er zéér goed geluisterd naar de bands die de Antwerpse scène hebben groot gemaakt (gelijk hebben ze). Ze geven daarbij blijk van een serieuze bagage, zin voor detail, en van een goed ontwikkeld gevoel voor melodie. De tracks waar deze kwaliteiten van The Grandpiano alledrie samenvloeien leveren het meeste vuurwerk op: eerst en vooral en buiten categorie "Grandpiano", the song, die het met zijn donkere en percussieve piano, gefluisterde vocalen, valse eindes, Einstuërzende Neubauten ritmes en wilde gitaar een bepaald verpletterende indruk achterlaat. Verder zijn "Story's in the Air" met toegevoegde strijkers, titeltrack "Turn", de verrassende wendingen van "Used to be proud" en "Barber's left hand" van het kaliber "zeer de moeite waard". Meest verrassend is misschien echter wel dat nergens op de 16 tracks het niveau beneden een aanvaardbaar peil daalt, en dat er genoeg variatie in tempo's en arrangementen zit om boeiend tot het eind te blijven.
On the downside is enkel te noteren dat de productie wat kaal is: ondanks een veelvoud aan ideëen die in de muziek van The Grandpiano verwerkt zitten levert dit toch een vrij eenvormig geluid op, en is dus een gemiste kans. Ook de teksten doen wat simplistisch aan.
Wil iemand deze heren dus een mes dat net iets scherper kerft, een "gezicht", en een serieus opnamebudget geven: een nieuwe Belgische topgroep zal uw deel zijn. In afwachting: deze cd is een aanrader ...

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- De Waterput (Nederland) : "Houdt het dan nooit op in België? Wederom laat een cd van een tot op heden totaal onbekende band een onuitwisbare indruk achter. De muziek van The Grandpiano, opererend vanuit Brussel bezit werkelijk alles wat je van spannende popmuziek mag verwachten."
- Rif-Raf (ed. fr, december 2000) : "C'est amusant : 5 ans après Juniper Boots, les rebaptisés Grandpiano font toujours du dEUS en un peu moins bien, ils mettens aujourd'hui tout comme les Anversois plus de pop dans leur rock marqué de Captain Beefheart et Tom Waits. Même structures de compositions, mais sans les tubes ..."
- Peter van Dijck in Knack-Focus : "Popgroep van eigen bodem die weigert zichzelf beperkingen op te leggen. Funky muziek, knap uitgekiend en gegoten in degelijke songs".
- Didier Stiers in Le Soir : "Encore tout jeune, puisqu'il se retrouve finaliste du Concours Circuit, Grandpiano n'en a pas moins déjà livré un remarquable premier album. Dans son boîtier illustré par un panneau de signalisation, l'album de Grandpiano suggère le détour. Genre : « Sur l'autoroute du rock made in Belgique, offrez-vous une petite halte à Bruxelles. » « Turn » (c'est le titre de cette autoproduction issue du studio de Duke, le sonorisateur de Venus) est une manière de promenade sinueuse entre pop et rock..."
- Muziekkrant : "Turn is een plaat geworden met mooie, rustig opgebouwde nummers met vaak kleine verassingen in de arrangementen (goede blazers in o.a. Story’s in the air): Giant Sand, Gomez en het stemtimbre van Daan Struyven (om in de buurt te blijven) zijn slechts enkele referentiekaders waarin Grandpiano zich beweegt. ... Turn mag een fijne aanrader heten voor mensen die in België meer zoeken dan dEUS, Soulwax en andere Arids."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 2 april 2001, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
680
80
760 Bef.
Proxis
709
70
779 Bef.
Proxis
Atrecordings
10$
3$
611 Bef.
Netbeat
---
2,77 euro
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over deze groep :

- officiële site van de groep : www.thegrandpiano.net
- Baron Samedi : surf.to/baronsamedi
- Management : Fiction Music ( tel : 0476-799505 - fax: 010-419694 - mail management@fiction-music.be - site : www.fiction-music.be )
- De volledige CD voorbeluisteren kan bij Atrecordings
- Grandpiano boeken kan via Toutpartout

 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over The Grandpiano
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up