Niet de alllergrootste hit van Aretha Franklin, wel een van de meest legendarische en krachtigste songs. Respect quoi.

Aretha Franklin, zonder twijfel een van de grootste soulzangeressen aller tijden, begon haar carrière als gospelzangeres in de kerk van haar vader, dominee C.L. Franklin, en tekende haar eerste platencontract op 18-jarige leeftijd. Na een aantal jaren bij Columbia Records, waar ze vooral jazz- en popnummers zong, stapte ze over naar Atlantic Records in 1966. Daar kreeg ze meer artistieke vrijheid en ontwikkelde ze haar kenmerkende soulstijl, die elementen van gospel, blues en R&B combineerde.

Een van haar meest bekende en invloedrijke nummers is “Think”, dat ze schreef samen met haar toenmalige echtgenoot en manager Ted White. Het nummer verscheen op haar album Aretha Now in 1968, een periode waarin ze op het hoogtepunt van haar roem was. Ze had al hits gescoord met nummers als “Respect”, “Chain of Fools” en “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”.
“Think” was een krachtig nummer dat zowel een persoonlijke als een politieke boodschap had. Het ging over de relatieproblemen die Franklin had met White, die haar mishandelde en bedroog, maar ook over de strijd voor burgerrechten en vrouwenemancipatie in de jaren zestig.

De relatie tussen Aretha Franklin en Ted White was een turbulente en tumultueuze. Ze ontmoetten elkaar in 1960 in een club in Detroit, toen Franklin 18 jaar oud was en al twee kinderen had. Ze trouwden een jaar later, toen ze 19 was, en White werd haar manager. Maar volgens verschillende bronnen was White ook een gewelddadige en controlerende echtgenoot, die Franklin mishandelde en bedroog. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij illegale activiteiten, zoals gokken en prostitutie. Franklin zelf sprak zelden over haar huwelijk met White, maar sommige van haar nummers, zoals “Think” en “I Never Loved a Man (The Way I Love You)”, zouden geïnspireerd zijn door haar relatieproblemen.

In 1968 liep het huwelijk op de klippen, nadat White een ruzie had met een journalist die een onthullend artikel over Franklin wilde schrijven. White sloeg de journalist in elkaar en werd gearresteerd. Franklin vroeg de scheiding aan en ontsloeg White als haar manager. De scheiding werd officieel in 1969.

White bleef ook actief in de muziekindustrie, als producer en songwriter. Hij werkte onder andere samen met The Supremes, The Temptations en Marvin Gaye. Hij overleed in 2005 op 80-jarige leeftijd.

In een interview met Rolling Stone in 2014 zei Franklin over het nummer: “Ik was gewoon aan het denken over dingen die er op dat moment gaande waren. Sommige van de dingen die Ted deed waren niet goed voor mij. Sommige van de dingen die hij deed waren niet goed voor hemzelf. Ik wilde hem laten nadenken over wat hij deed.” Ze voegde eraan toe: “Het was ook een tijd waarin mensen meer respect voor elkaar wilden hebben. Het was niet alleen een liedje voor mij en Ted, maar ook voor iedereen die zich onderdrukt of onrechtvaardig behandeld voelde.”

Het nummer werd een groot succes en bereikte de eerste plaats op de Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs en de zevende plaats op de Billboard Hot 100. Het werd ook een internationale hit en bereikte de top tien in landen als Canada, Frankrijk en Nederland. Het nummer werd ook gebruikt in de film The Blues Brothers uit 1980, waarin Franklin een cameo maakte als de eigenaresse van een soulfoodrestaurant. In de film zingt ze het nummer om haar man te overtuigen om niet met de Blues Brothers mee te gaan.