Italiaanse tranentrekker uit het gezegende jaar 1981, tweede op het San Remo festival van dat jaar.

Loretta Goggi begon haar carrière als kindsterretje in de jaren 60, en werd later een succesvolle zangeres, actrice, presentatrice en imitatrice, deels ook in duo met haar jongere zus Daniela. Een van haar grootste hits was “Maledetta primavera”.

Het is een liedje over de tegenstrijdige gevoelens die de liefde kan oproepen. Het gaat over een vrouw die verliefd wordt op een man die haar niet zekerheid kan geven, en die twijfelt tussen hem volgen of hem verlaten. “Maledetta primavera / Che imbroglio era / Per innamorarmi basta un’ora? Che fretta c’era? Maledetta primavera. Se fa male solo a me? ” (Vervloekte lente, wat een bedrog was het / om verliefd te worden is een uur genoeg. Waarom die haast, vervloekte lente? Als het alleen mij pijn doet?).

Het liedje werd geschreven door Paolo Amerigo Cassella en Toto Savio, twee ervaren componisten die al vele hits hadden geschreven voor andere artiesten (Riccardo Cocciante, Drupi, Gigliola Cinquetti, Ricchi e Poveri…). Cassella vertelde in een interview dat hij het idee voor het liedje kreeg toen hij op een dag in de lente naar buiten keek en zich afvroeg waarom de lente zo’n mooie maar ook zo’n pijnlijke tijd was voor de liefde. Hij schreef de tekst in een paar uur en stuurde het naar Savio, die de muziek componeerde. Ze kozen Loretta Goggi als de ideale vertolkster voor hun liedje, omdat ze haar stem en haar persoonlijkheid bewonderden.

“Maledetta primavera” werd gepresenteerd op het San Remo festival van 1981, waar het tweede werd na “Per Elisa” van Alice. 

Loretta zong het de finale-avond zo:

Ondanks de tweede plaats werd het lied een enorm succes bij het publiek en de critici, en werd al snel een klassieker van de Italiaanse popmuziek. Het stond wekenlang op nummer één in de hitlijsten, en verkocht meer dan een miljoen exemplaren. Het won ook verschillende prijzen, zoals de Premio della Critica (Prijs van de Kritiek) en de Premio della Stampa (Prijs van de Pers).

“Maledetta primavera” is ook een liedje dat veel covers heeft gekend, vooral in andere talen. Conny Vandenbos maakte er “Vrij als een Vogel” van, en dat werd dan weer later hernomen door Dana Winner.