Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Popnieuws | Archief | maart 1999        
           
 

NIEUWSARCHIEF

Periode : 28 februari - 5 maart 1999
In dit deel : Arno, Vanessa Chinitor, Debuutrock 1999, Flexa Lyndo, Beyond The Labyrinth, Humo's Pop Poll, Culturele Ambassadeurs, Eddy Wally, Eurosong.

Vrijdag 5 maart 1999

ARNO
Vandaag werd het eerste concert aangekondigd van de toer die Arno zal geven rondom het verschijnen van zijn aankomende cd, te releasen op 18 mei. De plaat zal overigens, geheel in Arno's Franglais traditie "Le European Cowboy" gaan heten.
Het eerste concert (dixit OLWR "exclusief") vindt plaats in de Hallen van Schaarbeek in Brusse op 12 juni. Tickets voor het concert kosten 670bfr. in voorverkoop en kunnen worden gereserveerd via de website van On-line With Rock.

VANESSA CHINITOR
Vanessa Chinitor mag op het Eurovisie-songfestival in Jeruzalem "Like The Wind" zingen in het Engels, en wordt dus niet verplicht om een Nederlandstalige versie van het lied in elkaar te boksen. De VRT-directie kwam gisteren - tot tevredenheid van de artiesten - tot deze beslissing.
Er was immers nogal wat deining ontstaan rond het sturen van een Vlaamse inzending naar het Eurosongfestival in het Engels (iets wat het Eurosong-reglement dit jaar voor het eerst toelaat). De lezersbrieven van de kranten staan dan ook bol van de voor- en tegenstanders met als argumenten resp. "wij willen winnen" versus "wij willen onze cultuur uitdragen en niet laten verpletteren door het Engels" - m.i. beiden een redelijk verloren strijd.
Overigens is het "Vlaamse kamp" niet het enige dat poogt politieke munt te slaan uit het Eurosong-lied : ook de Dendermondse SP-burgemeester Norbert De Batselier kondigde al aan op de festivalnacht een grote happening met reuzenscherm in de woonplaats van de artieste te zullen organiseren ... op 29 mei ... per toeval een week voor de verkiezingen.

DEBUUTROCK 1999
Op 17 april wordt in Assenede Debuut- rock 1999 gehouden (een live-optreden voor de verzamelde Belgische platenbazen + een plaats op de debuutrock-cd).
Uit de ingestuurde demo's werden immers inmiddels 9 groepen geselecteerd. De namen : Freestyle Fabrik, Zornik Breknov, Venus in Flames, BAR 8, Vliegend Wild, Zodar Orchestra, Sunscape, Poseydon, Etronic. Mogelijk klinken de namen van deze debutanten ons binnen enkele jaren dan ook even vertrouwd in de oren als eerdere Debuutrock-laureaten als bijvoorbeeld Metal Molly of The Nothing Bastards.

Donderdag 4 maart 1999

FLEXA LYNDO
Sinds eergisteren in de winkels (op het 62TV-label) : het debuut "45 minutes" van de Naamse groep Flexa Lyndo, vroeger opererend onder de naam "De Profundis" (afgeschaft wegens teveel goth en black metal - connotaties die verkeerde verwachtingen schiepen).
Vroeger geclasseerd in het "Lo Fi"-hoekje, is er op dit debuut duidelijk een meer pop/rock-gericht richting gekozen. De single "Girls on the screen" krijgt alvast serieus wat airplay op Studio Brussel en Radio 21, waar de cd vandaag werd voorgesteld.

BEYOND THE LABYRINTH
Geert Fieeuw, webmaster en tevens gitarist van de groep Beyond the Labyrinth, laat weten dat vanaf heden de groep een vaste plaats op het net heeft. De groep heeft nog geen eigen werk uitgebracht, maar verdeelt op de site wel de single "Shine" die Geert vorig jaar solo uitbracht. Komende uit allerlei metal, AOR en symfonische hoeken (o.a. Hellfire, Midrange, Faith, Infinity ...) speelt de groep een "mixture of sympho metal and A.O.R. - call it progressive if you like. Influences range from Dream Theater, Savatage over Saga and Bon Jovi to Marillion." Als een mix van deze invloeden u aantrekkelijk toeschijnt, begeef u dan gerust naar http://users.skynet.be/Beyond.The.Labyrinth/btl.html.

Woensdag 3 maart 1999

HUMO'S POP POLL
Wie kans wil maken op een vrijkaart voor de uitreiking van Humo's Populariteitspoll, volgende week dinsdag 9 maart vanaf 18:30 in de Ancienne Belgique te Brussel, kan vandaag bellen voor 1 van de 1000 gratis kaarten op het (betalende) telefoonnummer : 0900/20.886 (enkel op 3 maart tot middernacht).
Werden nu al aangekondigd : Soulwax, Rob Vanoudenhoven, Stereophonics, Kamagurka, en een afterparty met DJ's Jan Van Biesen, Tom Barman & Deep Danny.

CULTURELE AMBASSADEURS
Vorige vrijdag reikte de Vlaamse regering de titels van "Vlaamse Culturele Ambassadeur" wederom uit. Nieuw is wel dat er niet minder dan 4 artiesten die binnen het bestek van dit archief vallen in de prijzen vielen (voor een aantal met een titel, voor anderen ook met geldsom) : Zita Swoon (die de weg naar de Vlaamse vetpotten nu blijkbaar gevonden hebben - I Fiammighi bis ??), DAAU (beter bekend als Die Anarchistische Abendunterhaltung), Peter Vermeersch (X-legged Sally, A Group, Flat Earth Society, Ballet music ...) en de brilliante Wim Mertens (componist van minimal music, maar ook bekend van vele radio & tv-jingles, de soundtrack van "The Belly of an Architect", enz ...). Ook de modeontwerper met hoog rock-n-roll-gehalte Walter van Beirendocnk (W@LT, de U2-kleding op de laatste tour) viel in de prijzen.
Op de uitreikingsceremonie gaf Zita Swoon samen met "Les Ballets C de la B" - ook een laureaat overigens- al enkele voorsmaakjes van hun gezamenlijke project "Plage Tattoo", dat in juni op het "Holland Festival" in première zal gaan.
Vorige jaren was de titels Cultureel Ambassadeur onder meer al weggelegd voor De Nieuwe Snaar en dEUS.

EDDY WALLY
Groot nieuws voor de Vlaamse internetgemeenschap : neen, wij doelen hier niet op de plannen in het Vlaamse parlement om een .vl-domein in het leven te gaan roepen (who cares), doch wel op de komst van een Vlaams fenomeen naar het internet : Eddy Wally heeft een eigen website.
Wordt het handtassen-gehalte er voorlopig aan de lage kant gehouden (een gemiste e-commerce opportuniteit!), het overal-op-de-wereld onvoorstelbare-successen-halen is er niet van de lucht. Het onderdeel "Successtory" is dan ook redelijk hilarisch. In het onderdeel "Realaudio" kan je ook enkele grappige geluidssamples downloaden, waaronder zijn huiskreet "Wow, Geweldig!", naar eigen zeggen ideaal als opstartgeluid van uw PC. Ben je het lachen om dhr. W. allang verleerd, kan je misschien wel nog terecht in het Gastenboek, waar het krioelt van de ironische bijdragen.

Zondag 28 februari 1999

EUROSONG
Vanavond werd in Brussel door de VRT de Belgische deelnemer aangeduid voor het Eurovisiesongfestival van 1999 aangeduid.
Na een - niet erg - spannende finale met Wendy Fierce, Natural High, Voice Male, Medusa, Alana Dante, Petra en Sarah, was de Dendermondse protégé van John Terra, Vanessa Chinitor, voor bijna alle publieks- en vakjury's de beste. België wordt dit jaar dus vertegenwoordigd door "Like The Wind", alhoewel de VRT mogelijk nog zal aandringen om een Nederlandstalige versie te brengen in Jeruzalem.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hier vindt u de inhoudsopgave van het Nieuwsarchief.
Hier vindt u het meest recente nieuws.

 

 

    Nieuws-Archief

Meest recente nieuwsitems

 

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.