Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Popnieuws | Archief | februari 1999        
           
 

NIEUWSARCHIEF

Periode : 4-6 februari 1999
In dit deel : dEUS, El Fish, De Afrekening, Coco Junior, Neeka, Zita Swoon, K's Choice.

Zaterdag 6 februari 1999

dEUS (het houdt niet op)
- Een uur geleden was op Studio Brussel de aangekondigde en langverwachte première van de nieuwe single van dEUS te horen : alleen werd niet "Instant Street", maar "Sister Dew"op de draaitafel gelegd (een fout van smout ?). Hierbij dus, misschien wel in première voor het internet, een stukje daaruit.
- de CD "The Ideal Crash" zal voor het eerst geen Rudy Trouvé schilderij op de cover staan hebben, edoch een in het rood geklede vrouw die neervalt op een zebrapad.
- Op de site van Frontstage kan u ook al voorintekenen op de plaat, maar waarom u dat zou willen doen aan de prijs van 799 BEF is mij een raadsel.
- Wie zijn kas zit op te vreten omdat hij/zij vorig weekend hun mail of internet niet opendeden en dus glansrijk naast de 4.000 schaarse kaarten voor dEUS in de Ancienne Belgique hebben gegrepen, is er goed nieuws : elders in Europa zijn er nog tal van concerten gepland, en de meeste daarvan zijn nog làng niet uitverkocht . De officiële toerdata worden opgesteld en bijgehouden door Musickness en kunnen online op hun site geraadpleegd worden.
- Voor de nog luiere zwammen, de financieel minder bedeelden of de aan hun stoel gekluisterden is er nog beter nieuws : één van de stops op deze toer is immers het pittoreske en sympathieke Düsseldorf , alwaar zender WDR zijn materiaal al aan het  klaarzetten is om op 4 april het dEUS-concert live te capteren en uit te zenden in het programma RockPalast. Geil ! Begin al maar plastieken bekers en lauw bier te hamsteren, nodig uw langste familieleden en vrienden uit, zet uw dolby surround stereo op maximum en het zal zijn of u er écht bij was.
- Ondertussen viel de plaat bij een aantal journalisten al in de bus : de eerste reacties opgetekend uit hun monden variëren van "ha!" tot "ho!" Ietwat welbespraaktere exemplaren van deze soort wisten wel al te melden dat de tracklisting luidt als volgt : Put all the Freaks up Front / Sister Dew / One Advice, Space / Magic Hour / The Ideal Crash / Instant Street / Magdalena / Everybody's Weird / Let's See Who Goes Down First / Dream Sequence #1. Slechts 10 songs, maar wel zéér lange.

EL FISH
Wie Steven de Bruyn & co eens live wil meemaken, of voor wie meer over de groep wil te weten komen dan er op hun pagina in dit archief staat, kan sinds deze week terecht op de gloednieuwe en officiële El Fish-site !!
Roel Bex bokste immers een drietalige en gebalde website in elkaar met concertdata, bio, discografie, persquotes en links. Veel "nieuws" valt er op de site op dit ogenblik niet te rapen, dus veronderstellen wij maar "geen nieuws, goed nieuws".
Url : http://gallery.uunet.be/elfish/index.htm

Vrijdag 5 februari 1999

DE AFREKENING
België (bijna) boven in de Afrekening op dit ogenblik : wie mocht twijfelen of het goed gaat met de binnenlandse rock, kan zich middels een simpele blik op het lijstje van de Afrekening weer met een gerust gemoed te slapen leggen : op de (ondertussen maar) 30 platen, waren er zaterdag immers maar liefst 9 van Belgische makelij (30%) :

  • 30 Das Pop "The Little Boy"(dixit Humo : "moorddadig mooie single ... onweerstaanbaar")
  • 28 Sint-Andries MC's "Represent 2000 Antwaarpe"(Antwerpse rap door MC's Too Tuff en KG, ontdekt door Quinte van ABN)
  • 25 K's Choice "God in my bed" (single enkel uit in Nederland)
  • 22 ABN "Vet en Fonky" (m.i. hun beste single tot nu toe, mèt A-team sample)
  • 18 Hooverphonic "Eden" (bloedmooie single, nog steeds uit "Blue Wonder Power Milk")
  • 13 The Romans "Space Girl" (zie ook CD-bespreking van "El Diablo")
  • 12 Gorki "Ik ben aanwezig" (duet van Lukas De Vos en Tom Barman)
  • 11 De Mens "Einde van de eeuw" (voorproefje van "Sex verandert Alles")
  • 5 Soulwax "Conversation Intercom" (net niet op nummer 1 geraakt, maar er staan nog sterke nummers genoeg op "Much Against Everyone's Advice").

En dan zijn lappen als "Jean-Baltazaarrr" van BJ Scott en Arno, "Inhaling" van Ozark Henry, of "Maria" van Zita Swoon nog nergens te bespeuren en kwam de "Vlaamse Folkgolf" hier voorlopig nog niet aangespoeld.
Onze tip voor volgende week : NEEKA met "The Gardener" vanonder, Das Pop en Hooverphonic vanboven !
Zelf stemmen : mail uw top drie naar De Afrekening (vermeld ook uw naam & adres)
Bron : Studio Brussel of de teletekstpagina's van de VRT.

COCO JR.

Vroeger deden de reclamespotjes van Levi's al eens voor dat publiciteit muziekhits kan produceren of herlanceren, maar in Vlaanderen zal het wel een nieuwigheid zijn : de spot van KBC is immers een hit. Deze song, geschreven en gezongen door Coco Jr. is immers zowat de "talk of the town" - waarbij de ene helft van België de kast is opgejaagd, en de andere gecharmeerd door dit staaltje van "image-buiding".
De KBC, die op haar website een uitgebreid luik wijdt aan dit spotje (tot en met de partituur toe) wrijft vergenoegd in de handjes.
Zo staat er op de website ook een filmpje van de auteur waarin hij zegt : "de melodie zat van de eerste keer goe, de tekst is een beetje aangepast moeten worden". Door uw nijverige reporter gevraagd om nadere uitleg over deze tekstaanpassingen bekende Coco dat zijn oorspronkelijke versie wel degelijk niet helemaal de richting was die de bank uitwilde :

Als ik al die banken in onze straten zie
loerend op uw geld, een verzekering misschien
spaarboekje, wisselkoers of belegging
ze zijn wel niet verlegen, ze zijn juist heel oprecht
uw geld willen ze zien, dat willen ze echt

Donderdag 4 februari 1999

NEEKA

Wie zich afvroeg wie er u de laatste tijd via de radio op Sheryll-Crow-achtige wijze vraagt "Baby baby baby baby, come and let me show my garden to you" (lijkt mij het domste excuus om iemand naar bed te vragen sinds "can I show my stamp collection to you" ) : het betreft hier "The Gardener", de eerste single van NEEKA, een groep gevormd rond singer-songwriter Ilse Goovaerts. Deze schone wist verzamelde heel wat gereputeerd volk rond zich : Roland van Campenhout, Lange Polle - bekend van BJ Scott, Wolfbanes, Guy Swinnen - en twee meer jazz-geörienteerde mensen : drummer Bart Meeus en bassist Bart De Nolf.
De eerste full-cd van NEEKA komt ergens eind maart / begin april uit en -- dit kan de Belgian Pop & Rock Archives u geheel exclusief mededelen ! -- zal "NEEKA" gaan heten.
Voor meer info kan u de nog niet geheel afgewerkte maar nu al indrukwekkende site van Oyster Records bezoeken.

ZITA SWOON
Sinds vorige zaterdag ligt "About The Successful Emotional Recovery of a Gal Named Maria", soms ook wel eens kortweg "Maria" genoemd, in de winkel. Op dit Zita Swoon EP'tje staat behalve het titelnummer ook een herwerkte versie van een "Everyday I paint Pictures on a Wedding Dress"-track en twee geheel nieuwe nummers :
1. Maria (About the successful emotional recovery of a gal named Maria)
2. Spacelight One
3. A Stranger Came to Our Party and Changed Things
4. 50 Years In Dope Jittery (Homerecording)
De vereniging van Belgische popjournalisten heeft overigens net besloten Stef Kamil een speciale prijs te overhandigen : die van "Wij zijn u geweldig dankbaar omdat wij dankzij uw song- en plaattitels maar half zo lang zelf moeten schrijven om onze kolommen vol te krijgen" ).

K'S CHOICE
Jongens en meisjes die beginnen te zwijmelen bij het idee van een nieuwe CD van K's Choice hebben deze maand weer iets om gelukkig over te zijn : in de winkel ligt namelijk "Extra Cocoon - All Access", een schijfje van het Kapelse tweetal & Co. Deze "ongelimiteerde toegang" bestaat uit enkele outtakes van hun "Twee Meter Sessie", een remix van "If You're Not Scared", enkele B-kantjes, "Not An Addict" in een akoestisch kleedje (gelukkig weer zo een heel kort kleedje, uitstekend geschikt om in te crowdsurfen dus), een nummer uit de soundrack van Ad Fundum (toen Sarah Bettens nog Beth-je was) en een cover van Tom Waits Ol'55.
Daarnaast zijn er ook nog serieus wat bytes op de compact disc vrijgehouden voor postzegelvideootjes met uittreksels uit videoclips & backstage beelden van de groep. Dit kleinood is slechts in "beperkte" oplage op de markt gebracht (10.000 in België, 10.000 in Frankrijk en 20.000 in Nederland - Afgunstige collega's overwegen klacht in te dienen wegens "smaad" - 40.000 een gelimiteerde oplage noemen is inderdaad een slag in het gezicht van de verenigde Belgische rockers ).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hier vindt u de inhoudsopgave van het Nieuwsarchief.
Hier vindt u het meest recente nieuws.

 

 

    Nieuws-Archief

Meest recente nieuwsitems

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.