Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Popnieuws | Archief | Augustus 1999        
           
 

NIEUWSARCHIEF

Periode : 9-16 augustus 1999
In dit deel : Das Pop, Zita Swoon, Gearbox, Daan, Rudolf Hecke, Kite, Neeka, The Paranoiacs, Eden, Fence, Hooverphonic, Waremme Capitale Rock, Star Industry, Soulwax.

August 16, 1999

RECHTZETTING :
In tegenstelling tot wat we hier gisteren schreven, zal Cornelius niet de producer worden van de Das Pop -CD. Zoals Jeroen Vereecke van het management van de groep liet weten, zijn er met de Japanner enkel wat plannen om enkele remixen te doen (voor B-kantjes e.d.). De nieuwe single zal wel degelijk "Electronica For Lovers" worden (99% zeker), en zal geproduceerd worden door David Dewaele (een van de gevreesde flying Soulwax broertjes). Voor de full-cd is er nog niks beslist.

ZITA SWOON BLIJFT AAN DE LEIDING
Zita Swoon's "My bond with you and your planet ... disco!" doet het niet alleen bijzonder goed in de Ultratop (deze week staan ze zelfs 26ste in de officiële Belgische hitparade van bestverkopende singles), maar ze staan ook nog altijd comfortabel aan de leiding van onze eigen hitlijst de Belpoptop. In de lagere regionen van de lijst zijn er wel heel wat wijzigingen, waaronder twee nieuwkomers van Soulwax :

1 Zita Swoon - Our bond .. Disco!
2 Arid - Believer
3 dEUS - Sister Dew
4. Soulwax - Saturday meets Billy Jean
5 K's Choice - Cocoon Crash
6 Eden - Party Girl
7 Mitsoobishy Jacson - Mitsoobishy Jacson
8 Daan - Boots
9 Kamino - Donut
10 Hooverphonic - Lung
11 Praga Kahn - Visions & imaginations
12 De Mens - Radiohoofd
13 Kiss My Jazz - Easy Money
14 Q - Jelly
15 Gwyllions - I can hear music
16 Milk Inc. - Oceans
17 Hof Van Commerce - Mag et entwa mjir zin
18 Buscemi - My Suitor
19 Soulwax - Too Many DJ's
20 Neeka - Eve

Nieuwe suggesties voor deze week zijn :
- Arno "In My Bed" (or "Dans Mon Lit") - van "Le European Cowboy"
- Axelle Red "Faire Des Mamours" - van "Toujours Moi"
- Kadril "Van Boord"
- Samantha Brothers "Dance To The Music" - from "On the Beat"
- Star Industry "New Millennium"
- Johan Verminnen "De Zomer"van de dubbelcd "Vroeger en Later"
Als u meestemt voor de volgende editie (29 augustus), maakt u kans een CD van Neon Electronics te winnen.

Marktrock backstage-nieuwsfeitjes deel 2 :
GEARBOX : NAAKT NAAR BUCKINGHAM PALACE
Een groep die enigzins gehandicapped op het podium stond vrijdagavond op marktrock was de Antler-groep "Gearbox". De reden : hun gitarist was enkele dagen tevoren gearresteerd in Londen. Zijn misdaad: hij probeerde poedelnaakt en in het gezelschap van twee prostituées de muur rond Buckingham Palace over te klimmen. Zijn excuus dat hij enkel de Queen Mum wilde gaan feliciteren met haar 99-ste verjaardag werd helaas niet geloofd door de plaatselijke Bobbies.

DAAN WAS NIET BLIJ
Daan was helemaal niet tevreden met zijn optreden op Marktrock, omwille van een tegenspruttelend monitoring-systeem op de planken. "Kut met peren, die monitors trokken op geen kloten!" vatte hij het geheel fijntjes samen. Hij was het niet eens met de stelling dat zijn muziek misschien beter in kleine clubs tot zijn recht komt : "Het hangt er allemaal vanaf hoe stoned het publiek is".
Hij vertelde voorts momenteel bezit te zijn met de opnames van de nieuwe Dead Man Ray en verklapte alvast dat dit een gevarieerd, geflipt en fijne plaat zou gaan worden, misschien wel een dubbelcd. Andere plannen die hij heeft zijn een "cd met een oude held die hij onlangs ontmoette, een cd over landbouwtechnieken, een kindercd, een cd in het frans, en een nieuwe solo-plaat". Hij gaat door met touren met "Daan" tot iedereen genoeg van hem heeft.
Alsof dat nog niet genoeg is, heeft hij ook nog meegeschreven aan muziek die zal gebruikt worden in de televisieversie van het Leugenpaleis(Bart Peeters & Hugo Matthysen) die vanaf 2 september op Canvas zal te zien zijn.

RUDOLF HECKE LAAT EEN VLIEGER OP : KITE
Rudolf Hecke, een van de "enfant terrible" van de Belgische muziekscene, heeft een nieuwe groep, Kite - samen met zangeres Kristel Rombouts - die zijn debuut maakte op Marktrock. Hecke begon in de jaren tachtig als experimentele eenmans new wave groep, maar stuurde zijn carrière in de jaren negentig richting commerciële wateren met zijn vriendin Meredith en de zonnige popgroep "Pop in Wonderland".
Zoals de bio zegt "is de positieve boodschap nog steeds daar, evenals de soms psychidelische invalshoek. Maar de muziek van Kite staat veel dichter bij de rock dan Pop in Wonderland". De groep trekt volgende maand de studio in om een plaat op te gaan nemen.

NEEKA WILL NEVER BE ACQUAINTED
Neeka (of Ilse Goovaerts) was bijzonder opgezet met de haar optredens op Marktrock en het Dranouter Folkfestival. De zaken gaan in België redelijk goed (d'r werd net een tweede single, "Eve", uit haar debuutplaat uitgebracht), en nu komt er langzaamaan ook enige reactie uit het buitenland. Volgende week verschijnt haar CD in Nederland, en daarna gaat ze naar Portugal, waar hij ook uitkomt en een aantal live-optredens gepland staan. In de toekomst zouden zelfs een paar "showcases" in de Verenigde Staten voor haar op het menu staan.

15 augustus 1999

Hier zijn een aantal stukjes en beetjes informatie die bij elkaar gesprokkeld kon worden in de back-stages van Marktrock, het Leuvense openluchtfestival dat het dit jaar niet wilde zijn :

PARANOIACS NEMEN EEN "7 DAY WEEKEND" IN OKTOBER
The Paranoiacs, een van de weinige overlevende garagegroepen uit de jaren tachtig, zijn niet aleen opnieuw bij elkaar, ze zijn ook actiever dan ooit. Na de single "Back from Nowhere" en de Scabs-achtige "Dog Day Afternoon", staat de groep nu ook dicht bij de release van een nieuwe full-cd. Het materiaal is allemaal al ingeblikt in juli en zal ergens in oktober worden uitgebracht onder de titel "7-day Weekend". Zoals de zanger tegen de stubru-interviewer zei : "The Paranoiacs zijn beter dan ooit tevoren, en eigenlijk waren wij in het verleden al wreed goed."

EDEN GAAT NAAR HET BUITENLAND
Eden gaven een gesmaakt optreden op het grote podium van Marktrock, en staan blijkbaar op de rand van een grote doorbraak in Nederlands. Naar zeggen van Roos en Sofie is er immers heel wat aandacht voor de daar pas uitgebrachte "Seafood", en doet de nieuwe single "Party Girl" het er erg goed. De platenfirma heeft ondertussen ook plannen om de cd uit te brengen in Duitsland en Frankrijk.

FENCE BRENGEN "RETURN OF GERONIMO"
Fence - de groep die in de vorige Rock-Rally 2de eindigde en al drie herexamens en een interessante EP "Singapore Airlines" op zijn actief heeft - zullen hun eerste full-cd uit gaan brengen in september. De plaat werd opgenomen in Nederland, zal "Return of Geronimo" gaan heten en uitgebracht worden op Labelman. "We hebben ons best gedaan en het klinkt wel redelijk goed", vertelden de gasten in een ongelofelijke vloed van promopraat. In September/Oktober zullen ze beginnen met toeren (onder meer in de AB samen met labelgenoot Orange Black)

DAS POP KNUTSELT AAN "ELECTRONICA FOR LOVERS"
Das Pop leggen de laatste hand aan de songs voor hun eerste full-cd. Op Marktrock speelden ze een verdienstelijk optreden voor een ongeïnteresseerd publiek, en kondigden ze aan dat hun volgende single de song "Electronica for lovers" zal worden (release : oktober). De B-kant wordt mogelijk een versie van La Ciccone's "Material Girl", dat ze bij verrassing tijdens hun optreden brachten.

HOOVERPHONIC SCHRIJVEN NIJVER AAN NIEUWE CD
Alex Callier van Hooverphonic vertelde de Stubru reporters dan weer dat ze dit jaar tamelijk weinig optredens doen (Dour, Lokerse Feesten, Marktrock), omdat ze bijzonder druk bezig zijn met de songs te schrijven voor hun volgende plaat (d'r zouden er inmiddels al 25 af zijn en de keuze daartusen moeilijk). Hij verklapte alvast dat de sound weer redelijk verschillend van de vorige platen zal worden, maar dat de disco-richting van de "Lung"-remix daar zeker geen voorbode van is. Normaal gezien zou een eerste single moeten uitkomen in february, en staat de plaat gepland voor april of mei.
Alex Callier heeft ook meegewerkt aan de soundtrack voor de film "Shades", waarop Hooverphonic een track brengt die uitgebracht wordt onder het pseudoniem "Nilfisk". Ondertussen heeft "Jaguar America" de rechten op "Battersea" gekocht voor hun advertentiecampagne, en "Eden" opnieuw in een aantal soundtracks worden gebruikt, waaronder de nieuwe Jonathan Demme-film.

10 augustus 1999

WAREMME DE HOOFDSTAD VAN DE ROCK VOOR EEN DAG?
Dat is alleszins wat de organisatoren van het festival "Waremme Capital Rock" hopen dat zal gebeuren tijdens hun derde editie op 11 september van dit jaar. Zoals ze zelf zeggen ligt de nadruk voor dit bescheiden festival op het "ontdekken".
Dit zal gebeuren via een paar locale groepen ((Bliss en Electro:Lux, de winnaars van de Belgische manche van de Emergenza-wedstrijd dit jaar). Daarna komt Moxie, een groep met sinds dit jaar een interessante cd met "fuck"-up gitaarpop opgenomen in Californië. Daarna komen Cleanse, zware rock uit Sacramento, en "Curiosity plays the Cure", een groep die de songs van Robert Smith & C° naspeelt.
Hoofdacts op het festival zijn Sweet Jane (in Wallonië zowat de revelatie van vorig jaar met de lichtjes experimentele pop op haar "Little Bird"), Perry Rose (de Ierse Belg die net een compilatiecd heeft uitgebracht van zijn meest Keltische werk op "Celtic Circus") en tenslotte de Engelse groep The Cranes.
Tickets kosten 300 Bef in voorverkoop en kunnen gekocht worden via de website van het festival op http://www.frontstage.com/crc.

STAR INDUSTRY RELEASET 2de EP
Een van de acts op het zwarte Eurorock-festival van het voorbije weekend (niet bepaald een aangename ervaring voor uw ondergetekende btw) was de locale groep "Star Industry".
Deze groep uit Maasmechelen (Peter Beckers, Marc Haerden, Stijn Kuijpers en Xavier Vrancken) is een van de opkomende namen op de Belgische goth-scene. Twee jaar geleden kwamen ze uit het niets met hun CD "Iron Dust Crush" (op Revelation Records), en de scheurende gitaarbombast van de single "Nineties" (dat hen airplay tot in de States en Lebanon bezorgde).
Op Eurorock stelde de groep een E.P. aan het publiek voor - genaamd "New Milennium" - waarop drie eigen nummers en een cover van Killing Joke's "Kings & Queens" zullen staan. In de herfst volgt een tweede full-cd.
Meer info op de Star Industry website.

9 augustus 1999

SOULWAX, STUDIO BRUSSEL & MARKTROCK BOUWEN EEN FEESTJE
Soulwax zal aanstaande zaterdag niet alleen als zestal op het podium van de Oude Markt staan, later op de avond is er opnieuw een van de inmiddels beruchte Deejay-sets van de "Flying Dewaele Brothers". Studio Brussel, die het driedaagse festival van nabij gaat volgen tijdens het programma "All Areas", zal deze deejay-set live gaan uitzenden tussen 00:30 en 2:00.
Nu hebben ze een aantal Leuvense café's en etablissementen overtuigd om tijdens die uren op Stubru af te stemmen, en er op die manier een keibangelijke grote megafuif (of zoiets) van te maken. En de plannen stoppen niet aan de Leuvense stadsgrenzen, want er werd een oproep gelanceerd aan andere bars en jeugdhuizen om hetzelfde te doen. Bovenop de ambiance krijgen de barmannen ook nog een "exclusieve" t-shirt en een Soulwax-promo-pakket, met daarin de binnenkort te lanceren single "Too Many DJ's".
Contact : http://www.studiobrussel.be. D'r zal tijdens het festival ook een live webcast te beluisteren zijn via http://www.marktrock.be

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hier vindt u de inhoudsopgave van het Nieuwsarchief.
Hier vindt u het meest recente nieuws.


 

    Nieuws-Archief

Meest recente nieuwsitems

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.