Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Popnieuws | Archief | Juni 1999        
           
 

NIEUWSARCHIEF

Periode : 9-20 juni 1999
In dit deel : Hof Van Commerce, Zita Swoon, Soulwax, Groep Jezus, Arno, TMF-Awards, Hooverphonic, Kris Dane, Daan, Frontstage-Monsterboard.

20 juni 1999

De meest nieuwshongerige lezers van deze rubriek begonnen al te morren dat er hier al meer dan een week niks was verschenen. En gelijk hadden ze. Ze kunnen hun geld aan de kassa terugkrijgen. De kassa van Belgacom, welteverstaan.

HERMAN is de naam van de nagelnieuwe plaat van 't Hof Van Commerce, vorige donderdag verschenen op het Gentse Kinky Star label. De eerste reacties zijn aan de positieve kant en spreken van een erg gevarieerde plaat met meer extreme sounds dan op de eerste (nogal commerciële) raps van "En in Izzegem". De single "Mag et ntwa mjir zin?" is volgens BZA, Levrancier en 4T4 een overgangstrack, die ergens tussen de aanstekelijke liedjes van de eerste en de strakkere beats van "Herman" in ligt.

ROCK FOR SPECIALS is een festival dat speciaal op de gehandicapte en mindervalide medemens is gericht. Voor de derde keer al wordt het in Evergem georganiseerd, op 30 juni en 1 juli. De groepen die er dit jaar voor het altijd erg enthousiaste publiek zullen staan zijn : Das Pop, Gorki, Zap Mama and Arno op woensdag en Likalo, 't Hof van Commerce, De Mens en Clouseau op donderdag. Info over tickets en faciliteiten op tel : 09/253.63.53.

FRIENDS OF FOLK. Erwin Libbrecht (van Kadril en ook al de producer van de nieuwe folklichting als Laïs, Ambrozijn etc ...) heeft de eer (en het financiële genoegen wellicht) gehad om een aantal verzamelcd's samen te stellen voor platenmaatschappij Arcade (ism Radio 1). De serie werd "Friends of Folk" gedoopt en telt tot op heden drie volumes, met op elk ongeveer 20 verschillende artiesten uit de vier hoeken van Europa erop (Alan Stivell, Kadril, Tri Yann, Dervish, Rum, Clannad en consoorten).

ZITA SWOON heeft een nieuwe single : eindelijk werd "My Bond With You And Your Planet : DISCO" uitgebracht. Er is ook een video (te zien op TMF's Alter@). Op dit ogenblik is de single enkel als promo voor de radio-jongens verdeeld (met twee versies van de song, een radio-edit en het origineel), maar later zal er ook een versie voor het publiek worden uitgebracht.

PEER. De gasten van het Belgisch Rhythm & Blues Festival in Peer (16-18 juli) laten mij (en dus de wereld) weten dat Ruth Brown & Her Band NIET zullen komen opdraven op 17 juli zoals was aangekondigd, maar dat er een waardige vervanger werd gevonden in de persoon van Wilson Pickett. Wellicht nog interessanter is dat het bericht dat de website van het festival te pronken staat op http://www.break-away.be.

SOULWAX. De platenmaatschappij van Soulwax (Play It Again Sam) heeft een goed en een slecht idee gehad : ze hebben een nieuwe cd van de groep samengesteld met daarop live-tracks uit de indrukwekkende tour waarmee de groep momenteel België en Holland inpakt (dus incluis de casio-act!). Het slechte nieuws is dat ze deze live-cd uitbrengen als "speciale editie" van "Much Against Everyone's Advice" (link leidt naar de Fronstage-shop), zodat de echte fans deze plaat voor de tweede keer zullen moeten aanschaffen. David Dewaele zei dat de fans dan maar hun originele CD als verjaardagscadeautje aan hun vrienden moeten geven om deze gelimiteerde oplage te kopen. Ha Ha Ha. :-(

VERDUR'ROCK. DAAU (met Alma Flamenca), Electric Groove Temple, Senser, Wizards of Ooze, Speaking T, Melon Galia, Moxie zullen op zaterdag 26 juni present tekenen op Verdur'Rock. De vraag blijft : zal u?

ZWEMDOKROCK in Lummen is volledig : Vandal X, Daan, Extince, Noordkaap, Bloodhound Gang, The Afghan Whigs en de geheel uit zelfpromotie opgetrokken Praga Khan. Place to be : sportvelden St.Ferdinand, Lummen. Datum : zaterdag 10 juli. Prijs : 400 frank in de voorverkoopo, 500 frank aan de kassa.

14 juni 1999

JEZUS IS EEN GROEP
Net nu het ongeveer officieel is dat "rock dood is", komt er hulp uit onverwachte (en eveneens bedreigde) hoek : "Groep Jezus", een groep uit Overijse (Iwein Segers, Seppe Vandenhouten, Floortje Vanderlinden, Maarten van Hecke). Beloftevol is alleszins dat ze onder handen genomen worden door niemand minder dan Rudy Trouvé (zie Dead Man Ray of dEUS of Kiss My Jazz ...) : de groep heeft net een eerste release op de wereld losgelaten (de 3-track mini-cd "Please") en duikt in september opnieuw met Rudy Trouvé in de studio voor het opnemen van een full-cd. Ze vonden inmiddels ook onderdak bij Heavenhotel (label van o.m. Mitsoobishy Jacson, Daan, Gore Slut ...).
Ondanks de Nederlandstalige naam wordt er gewoon in het Engels gezongen, en zelf omschrijven ze hun muziek als "herfstmuziek, maar ook wel lente-muziek, een mix van soberheid en plotse explosies, happy en plots weer down". De muzikale referenties variëren van The Smiths & Lemonheads tot Hans de Booy en Björk.
Enkele audio-fragmentjes en de volledige bio vindt u op de Groep Jezus-pagina.
Contact : Waf Producties, Kokerlaan 3, 3090 Overijse. Tel : 0032.(0)2/687.58.20

10 juni 1999

ARNO GOES "ARTY FARTY"
Uitgeverij Imschoot, gespecialiseerd in dure kunstboeken, heeft samen met Arno een boek gepubliceerd onder de titel "Arno, A White Ass European Cowboy", alhoewel "boek" in deze misschien een niet geheel de lading dekkende vlag is. De bladzijden zijn namelijk gemaakt van vinyl-platen (rechthoekig afgekapt, zodat er op uw pick-up weinig plezier meer aan is). Op deze platen zijn de labels gekleefd van 17 albums die Arno zelf heeft geselecteerd als zijnde belangrijk geweest in zijn leven (het betreft hier onder meer Bob Dylan, The Ventures, Dr. John, Tom Zé, P.I.L., Kevin Coyne, Sonny Boy Williamson, Rod Stewart, Jacques Dutronc, Humple Pie en Robert Wyatt). Deze labels zijn op hun beurt dan weer openplooibaar en verbergen 34 meestal ongepubliceerde foto's die een overzicht geven van "zijn uitzonderlijke carrière op en naast het podium. Arno als jonge beginner, stoned, als rockbeest voor een gigantisch publiek, in zijn hotelkamer, als superdandy of in gedachten verdiept". De bedoeling is duidelijk dat dit salontafelpronkstuk een collector's item wordt : het verschijnt in 4 soorten (zwart of rood vinyl, ongesigneerd of gehandtekend + genummerd) die op de markt worden gegooid in een oplage die varieert tussen 10 en 3.000 exemplaren en tussen 4.500 en 1.500 frank (zonder portkosten). Te verkrijgen bij de "betere" plaat- en boekhandel, of via Imschoot uitgevers, Burggravenlaan 20, 9000 Gent, tel 09/222.55.08, fax 09/222.55.07.
Beter nieuws is wellicht dat Arno is begonnen aan de try-outs voor zijn najaarsoffensief ("Le European Cowboy" komt uit in September, in een Franse en Internationale versie bovendien) : zo stond hij pas in de "Zotte Morgen" in Geel. Op de website vindt u in de afdeling "kalender" een tof concertverslag met foto's van de vijftigjarige in deze kleine zaal.

TMF GEEFT AWARDS WEG
Nu TMF zich - met succes - opgeworpen heeft tot een Vlaamse MTV, acht het clipstation zijn kans rijp om ook op andere manieren een stempel te drukken op het muziekleven in dit land : daartoe zullen dit jaar voor het eerst de "TMF Awards" worden uitgereikt. In de loop van de komende maanden zullen de kijkers worden gepeild naar hun meest geliefde bands in een aantal categorieën zoals "Beste Boysband", "Beste @lter 8 act", "Beste groep", "Beste live-act", "nieuwe act" enz ...
De uitreiking van de awards zal doorgaan op 22 oktober in de Zillion in Antwerpen, met "tal van binnenlandse en internationale sterren" en is dan ook live of licht uitgesteld te zien op het kleine scherm.
Humo's Pop Poll, De gouden Prospers en de Zamu-Awards roepen al om hun moeder.

9 juni 1999

HOOVERPHONIC CUTS OUT LUNG
Na "Club Montepulciano", "This Strange Effect" en het schitterende "Eden" hebben Hooverphonic een vierde single van hun cd van vorig jaar "Blue Wonder Power Milk" op de markt gegooid. Deze keer is het een meer dansbaar, funky nummer genaamd "Lung", dat gekenmerkt wordt door de prominente baslijn van Mark Plati (die ook al de co-producer was van deze cd, en bekend is van zijn werk voor artiesten als Janet Jackson, Talking Heads, Prince en Natalie Imbruglia en op David Bowie's Earthling). De tekst gaat waarschijnlijk over de dissectie-les in de biologie-klas, want die luidt ""Let's open it, be strong, cut out, it's lung".

KRIS DANE - BOY, 26
Kris Dane, u mogelijk bekend via zijn geschiedenis als drummer bij dEUS (bij het prille begin van die groep, tot hij werd vervangen door Julle de Borgher) en zijn groep 801 KD Concept (die de finale van de Rock Rally in 1998 haalde en daar werd omschreven als "Tegendraadse funk zoals men er ten hoogte van Minneapolis maar niet genoeg van krijgt, Captain Beefheart waanzin, slepende cello's, trompetten en gitaarkrabbels à la James Blood Ulmer, samengegoten in een avontuurlijke groepssound "), heeft net een tweede solo-plaat uitgebracht.
Een jaar of zo naar het bijna geheel ongemerkt uitgebrachte "Fe is a male mystic", is er nu "Boy, 26". Ook nu lijkt het een combinatie van een singer-songwriter à la Mike Scott van the Waterboys en een funkbeest als Prince, zoals te horen valt in dit muziekfragmentje : "Goldmine". Te ontdekken.

DAAN IS OVERAL
Een groot interview in Humo vandaag, een live-show op de Nederlandse Radio (Leidsekade Live, 12 juni, samen met de aanstormende groep Arid), een tweede single die uit zijn plaat "Pro-Fools" werd getrokken ("Boots"), een contract voor een nieuw bezoek aan het Pukkelpop-festival (met Dead Man Ray die een nieuwe cd voor rond oktober of zo klaarstomen), wekelijks gratis reclame in het immer populaire Leugenpaleis (Ik zijn Daan van Leuven van Dead Man Ray van Berchem ...), een single met zijn andere hobbyproject genaamd Supermarx ("De Koning van Vlaanderen"een happy song over zijn ergernis over geel-zwarte verkeerspalen), en nu ook al in deze Belgische Poptelex ... bref, het is gewoon onmogelijk om dezer dagen te ontsnappen aan Daan Stuyven. In België tenminste.

FRONTSTAGE-MONSTER ALLIANCE
Jobsite "Monsterboard" en internet-CD Shop "Frontstage" zetten een gezamelijk initiatief op (waarschijnlijk op zoek naar grotere naambekendheid) : een talentenwedstrijd.
Groepen die willen meedingen naar de titel "Monsterstage"-groep, kunnen hun demo sturen naar Monster.Be, Elisabethlaan 54, 1780 Wemmel (blijkbaar zijn er geen aflijningen qua genre, bezetting e.d.). De geselecteerden zullen mogen spelen op de Lokerse Feesten (op een apart podium, 7 augustus) en krijgen een plaats met 1 song op de "Monsterstage"-cd.
De winnaar van de wedstrijd krijgt als bonus nog een reeks optredens op een toer die Monsterboard zal gaan ondernemen in en rond de opening van het nieuwe academiejaar (oktober '99).
Wat zouden de VDAB en Proxis ondertussen aan het beramen zijn ?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hier vindt u de inhoudsopgave van het Nieuwsarchief.
Hier vindt u het meest recente nieuws.

 

 

    Nieuws-Archief

Meest recente nieuwsitems

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.